Keddi programajánló: szerb templomok és az isteni Sarah

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az isteni Sarah című színmű a Nagyszínházban, míg A kölyök a Kisszínhzában látható kedden 19 órától. A Club noirban a bécsi Cinématique és a szegedi Johnny in the Jungle koncertjét ajánljuk keddre.

Ünnep: az elmúlt évtized legszebb dallamai – Szekeres Adrien, Kökény Attila és a Fivérek kedden 19 órára az IH-ba hirdetett koncert technikai okok miatt elmarad!

16 órakor a Somogyi-könyvtárban folytatódik a Szeged város templomai sorozat. A negyedik részben a görögkeleti szerb templomokat mutatja be Faragó Aurél Jánosné, a Kiskundorozsma, Szőreg és Tápé templomairól tart előadást. A 15 éves a Szegedi Alkotók Köre 16 órakor a Bibliotékában tartja karácsonyi műsorát, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az isteni Sarah című színművet 19 órától láthatja a nagyérdemű a Nagyszínházban. Sarah Bernhardt igazi szent szörnyeteg volt. Zseniális színésznő, a lapok számára mindig pletykákkal szolgáló híresség, szenvedélyesen gátlástalan életimádó. Eljátszott minden korabeli nagy főszerepet, turnéival beutazta a világot, többször járt Budapesten is. Halálos ellensége volt Bernard Shaw, jó barátja Oscar Wilde, plakátjait maga Alphonse Mucha tervezte. A legendák szerint legbensőségesebb viszonyát házi tigrisével ápolta, koporsóban aludt, szerelmi étvágya pedig minden képzeletet felülmúlt. A közönség rajongott érte, de a kritikusok utálták. Élete vége felé titkára, a hűséges Pitou tollába diktálja eseményekben gazdag életének történetét, s pillanatokon belül vérre menő szerepjáték kezdődik, sziporkázóan humoros, máskor szívszorító jelenetekkel.

Charlie Chaplin és a klasszikus némafilmek karakterei elevenednek meg A kölyök című musicalben, amelyet 19 órakor láthat a közönség a Kisszínházban. A darabot, melynek zenéjét a slágereiről is ismert Nagy Tibor szerezte, először 1993-ban mutatták be a fővárosi Arizona Színházban, és azóta itthon és külföldön is sokat játszották. A mű Chaplin klasszikussá vált 1921-es némafilmjének alaphelyzetét dolgozza fel: a Csavargó a milliomosparkban egy utcára kitett csecsemőt talál, akit végül magához vesz. A történetnek azonban személyes vonatkozása is van – és ez meg is jelenik a musicalben –, a színész ugyanis első gyermekét rendkívül korán, kétnapos korában elvesztette, és a fiú alakját a filmvásznon teremtette újra. A produkció koreográfiáját a hazai kortárs táncművészet egyik jeles alakja, Fejes Kitty készítette, a jelmezeket Papp Janó, a díszletet Csík György álmodta színpadra. Chaplint és a csavargót Gömöri Krisztián játssza, a tizenéves Jacky szerepében pedig egy szereplőválogatáson felfedezett általános iskolás fiút, Bindics Botondot, illetve Szegfű Andrást láthatja majd a közönség.

Cinématique (A) és Johnny in the Jungle koncret lesz 21 órától a Club Noirban. A bécsi Cinématique post-rock, ambient, shoegaze, alternative és art-rock zenét játszik, míg a szegedi Johnny in the Jungle 2009-ben jött létre. Hangzásunkat a pszichedelikus zenékre jellemző dallamvilág, és a jungle/dnb-re jellemző ritmusképletek elegye alkotja rock hangszerelésben. Zenéjük fontos alkotóeleme az improvizáció. 2010 őszén elkészítették első demo-lemezünket, mely ingyenesen letölthető ITT.

Folyamatos kiállítások, programok

Kass Eszter alkotásaiból nyílt kiállítás a Kass Galériában: közel huszonöt festményt mutatnak be a Kass Galéria legfrissebb időszaki tárlatán. Kass Eszter iparművész festményeket is készít, főként tájképeket vet vászonra, a múló mozzanatot rögzíti. Ahogy fogalmaz: „kihívást jelent, hogy mit tudok visszaadni a festményen- a pillanatnyi élményt elkapom-e és maradandóvá teszem-e.” A művész a különböző tájképek mellett kiállítótermek belső tereit is szívesen festi. Kass Eszter 1984-ben diplomázott az Iparművészeti Egyetem textiltervező szakán. A tárlat február 10-éig látogatható.

Kontrasztok vonzásában címmel a fővárosi Várfok Galéria huszonöt művészének alkotásaiból nyíl kiállítás a Reök-palotában. A százharminc alkotást festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat összekötő közös pont, hogy készítőjük az 1990-ben létrejött egyik első magánalapítású, tisztán kortárs profilú galéria művészköréhez kapcsolódik. A kiállítás anyagának gerince a Várfok Galéria alapító tulajdonosa, Szalóky Károly magángyűjteményéből származik. A bemutatkozó alkotók között épp úgy vannak befutott és híres művészek – Nádler István, feLugossy László, Mulasics László vagy éppen El Kazovszkij-, mint fiatal, feltörekvő tehetségek, akiket a galéria Spiritusz szekció fog össze. Kovács Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a műveket a stiláris sokszínűség jellemzi, nonfiguratív, szürreális alkotások éppúgy szerepelnek a kiállításon, mint geometrikus művek vagy hiperrealista festmények.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Default thumbnail
Előző sztori

Alkotmánybíróvá választotta a parlament Salamon Lászlót

Default thumbnail
Következő sztori

Futsal: UTC-diadal Hegyesi-triplával és vezéráldozatokkal

Legutóbbi hasonló cikkek