Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Hétvégi programajánló: Petruska András a Jazzban, blues est a Rongyban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Blues night lesz a Rongy Kocsmában, melyen a Huckleberry Guys és Goodman Sly lép fel, míg a Jazz Kocsmában Petruska András koncertjére várják a nagyérdeműt. Az advent jegyében is több programot szerveznek, a Vadaspark mellett a Reök-palotába is várnak kicsiket és nagyokat.

Állatok karácsonya a Vadasparkban 09.30-tól. Különleges nap lesz a Vadaspark lakói számára december 15-e, szombat, ugyanis ekkor állítják fel a hagyományokhoz híven, az Állatok karácsonyfáját. Erre nem fényes, csillogó díszek kerülnek majd, hanem kimondottan állatoknak való, ehető ajándékok, amelyeket a nálunk szabadon élő őzek, mókusok, nyulak, madarak szívesen elfogyaszthatnak. Szeretettel várják ezért e nap délelőttjén azon óvodai és iskolai csoportokat, de emellett azokat az egyéni látogatóinkat, családokat, baráti társaságokat is, akik szintén szeretnének kedveskedni az itt lakóknak karácsonyfára feltehető, igazi állati ajándékokkal! Csak ezen a napon a látogatóink részt vehetnek 9.40-kor a pingvinek, 10 órakor a rozsomákok, majd a tevék, 10.30-kor pedig a tigrisek látványos etetésén. Ezen kívül 9.30-tól 11.30-ig a Terrárium-házban úgynevezett bátorságpróbára (hüllő- és kétéltű simogató) lehet benevezni, az Oktatóközpontban pedig karácsonyi ajándékkészítésbe lehet bekapcsolódni. Az Állatok karácsonyfájának közös feldíszítését 11.30-kor kezdik az Oktatóközpont mellett.

Ismét karácsonyi nyílt nappal kedveskedik kisebb és nagyobb látogatóinak a REÖK szombaton 10 órától. Míg a gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozáson vesznek részt vagy díszeket készítenek a REÖK karácsonyfájára, addig a felnőttek akár Picasso élettársának képeiben vagy komolyzenei műsorban is gyönyörködhetnek. A nap csúcspontja a Budapesti Operettszínház sztárjainak fellépése, akik az Elfújta a szélből is énekelnek. Hogy a felnőttek se unatkozzanak 12-től 15 óráig Molnár Sándor képzőművész óránként tart tárlatvezetést az aktuális kiállításon. A Várfok Galéria tárlatához kapcsolódóan Szalóky Károly galériatulajdonos és Nátyi Róbert művészettörténész beszélgetnek, majd Kovács Krisztina kurátor tart tárlatvezetést. Az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatói komolyzenei koncerttel kedveskednek a látogatóknak 13 és 14 órától.

Petruska András 20 órakor lép fel szombaton a Jazz Kocsmában. Egy szál gitár, egy szál ének – ezt látja a szemed, de te mégis egy komplett zenekart hallasz a háttérben. Elbújtak a színfalak mögött, vagy ügyes playback? A valóság sokkal izgalmasabb ennél, éppen Petruska András egyik koncertjén veszel részt. A hamisítatlan, egyedi játéktechnika amivel itt találkozhatsz lényegében a szakmai virtuozitás és a határtalan fantázia ötvözete. András jelenleg egy brit producer, a Jazz Kocsma közönsége előtt sem ismeretlen Steve Swindelli közreműködésével első nagylemezén dolgozik.

Hatperces randi 25+ szombaton 18 órától a JUGYU Klubban. Ha szeretne új emberekkel találkozni, ha a rohanó hétköznapokban nincs lehetősége az ismerkedésre, ha szeretné kipróbálni a társkeresés XXI. századi, külföldön már elterjedt formáját, akkor engedje meg, hogy egy kellemes estét ajánlunk figyelmébe, egy estét, ahol halk zene mellett az urak hölgyekkel, a hölgyek pedig urakkal ismerkedhetnek. Egy este, amely során a résztvevők 6 percen keresztül beszélgethetnek egymással, majd szimpátia lapok segítségével értékelheti a másikat. A programra a hölgyeket 25 és 40, az urakat pedig 30 és 45 év között várják.

Blues night – Huckleberry Guys és Goodman Sly koncertekre várják a kikapcsolódni vágyókat a Rongy Kocsmába szombaton 20 órától. Este nyolctól a Huckleberry Guys deltablues duó hallható!! Balogh Gyula: gitár, ének, bőrönd; Prekop Győző – szájharmonika. Hallhatóak lesznek: Robert Johnson, Sam Ligthnin Hopkins, Sonny Boy Williamson II, Rurnside, Soggy Bottom Boys, Townes Van Zandt stb. dalai közül a legjobbak! 21 órától pedig a Goodman Sly (ex-Blue Alloy) zenekar szórakoztatja a népet! BLUES-FUNK-ROCK Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan és Jeff Healey dalai mellett felcsendülnek Hobo Blues Band és Radics Béla nóták is!!!

Cross Road koncert lesz szombaton 20 órától a Millenniumi Kávéházban. Tagok: Délceg Péter – Ének; Sivák Zsolt – Gitár; Kovács Tamás – Basszusgitár; Nagymáté László – Dob.

Vasárnap „Ünnepnap van nálunk” címmel magyarnóta- és operettdélutánt tartanak 15 órától az IH Rendezvényközpontban, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Folyamatos kiállítások, programok

Ötven éve érkezett az első Bengáli villamos Szegedre, ebből az alkalomból emlékkiállítás nyílt a Közlekedési Emléktár Alapítvány, a Szegedi Közlekedési Kft. és az EDF DÉMÁSZ szervezésében az EDF Galériában, a Klauzál téren. A szervezők nemcsak a járművet, de a város elmúlt ötven évét is szerették volna bemutatni. A kiállításon különleges tárgyi emlékek, köztük a járműveken található feliratos táblácskák, jegyérvényesítő készülék, néhány, a villamosok irányításához szükséges menetkapcsoló vagy éppen a vezetők által utastájékoztatásra használt mikrofon is látható. A tárlaton csaknem negyven tabló segít felidézni a jellegzetes szegedi járművek pályafutásának egyes korszakait, de a látogatók tervrajzokon is tanulmányozhatják a villamosokat. Emellett a kiállított Bengáli emlékmodellbe be is ülhetnek a nézelődők, ahol kisfilmek idézik fel a múltat. Az első Bengáli ötven éve érkezett Szegedre. Az 1960-as években a fővárosban az igencsak megnövekedett utasszám miatt fejlesztették ki a négytengelyes csuklós járművet, ami bár ott nem aratott nagy sikert, a vidéki városokban évtizedekig szállította az utasokat. Szegedre 1962 novemberében érkezett az első Bengáli, majd évtizedek alatt 46 darabosra bővült a flotta. Ezek a járművek fél évszázadon át meghatározták a szegedi városképet és a villamosközlekedést. A Bengáli’50 kiállítás az EDF Galériában december második hetéig várja a látogatókat.

Kontrasztok vonzásában címmel a fővárosi Várfok Galéria huszonöt művészének alkotásaiból nyíl kiállítás a Reök-palotában. A százharminc alkotást festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat összekötő közös pont, hogy készítőjük az 1990-ben létrejött egyik első magánalapítású, tisztán kortárs profilú galéria művészköréhez kapcsolódik. A kiállítás anyagának gerince a Várfok Galéria alapító tulajdonosa, Szalóky Károly magángyűjteményéből származik. A bemutatkozó alkotók között épp úgy vannak befutott és híres művészek – Nádler István, feLugossy László, Mulasics László vagy éppen El Kazovszkij-, mint fiatal, feltörekvő tehetségek, akiket a galéria Spiritusz szekció fog össze. Kovács Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a műveket a stiláris sokszínűség jellemzi, nonfiguratív, szürreális alkotások éppúgy szerepelnek a kiállításon, mint geometrikus művek vagy hiperrealista festmények.

A képregény és a társművészetek kapcsolatát példázza Miklosovits László grafikusművész Röhög az osztály című kiállítása, amit a Somogyi-könyvtárban láthatnak az érdeklődők. A cím árulkodó: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egyik írása, a Röhög az egész osztály képregény-változatát készítette el az alkotó. „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt… Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz” – foglalata össze irodalmi mű és képregény viszonyát a művész. A grafikusművész nevéhez irodalmi művek köteteinek tervezése, illusztrálása is fűződik. Az Arany János születésének 180. évfordulójára megjelent verseskötet rajzairól Keresztury Dezső írt elismerő sorokat. Miklosovits László Röhög az osztály című kiállítása november 15-től december 12-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszintjéről nyíló Internet-Térben.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

90 éves a vásárhelyi strandfürdő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Színes programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Kultúra

Kegyetlen, de feledhetetlen bosszúsztori a Belvárosi Moziban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Az Oldboy egy kegyetlen, de a maga módján mégis felemelő, és feledhetetlen katarzist ígérő dráma 120 percben.

Tovább olvasom

Aktuál