Közélet

Gyermek-egészségügyi informatikai rendszert alakított ki a T-Systems

Gyermek-egészségügyi informatikai rendszert alakított ki a T-Systems

2012. december 17., hétfő
Gyermek-egészségügyi informatikai rendszert alakított ki a T-Systems

MagTár néven földrajzi helytől és szervezeti formától függetlenül használható gyermek-egészségügyi informatikai rendszert alakított ki uniós támogatással a T-Systems Magyarország Zrt. - közölte Kincses László projektvezető hétfőn Szegeden.

A szakember a 2010 júliusában indult, 460 millió forintos összköltségű kutatás-fejlesztési program zárórendezvényén elmondta, a MagTár rendszer alkalmas gyermekgyógyászati intézmények adminisztrációs feladatainak ellátására, úgy, hogy közben hatékonyan támogatja az orvosok és ápolók munkáját. A nyílt forráskódú megoldásokon alapuló, grafikus felületű számítógépes rendszer rögzíti a páciensek ápolási dokumentációját, laboratóriumi és képalkotó-diagnosztikai vizsgálatainak eredményeit, valamint előállítja a társadalombiztosítási finanszírozáshoz szükséges adatokat is. A betegek adataihoz távolról hozzáférhetnek a családorvosok vagy a területileg illetékes járóbeteg-ellátó intézmények is – tudatta a projektvezető. A rendszert az egészségügyi intézmények infrastrukturális helyzetét figyelembe véve alakították ki, használatához nem szükségesek a legkorszerűbb munkaállomások, böngésző felületen vagy telepített kliensen keresztül is elérhető – tette hozzá

Kincses László.

Túri Sándor

, a Szegedi Tudományegyetem gyermekgyógyászati klinikájának vezetője elmondta, az intézményben, ahol egy éve folyik a rendszer kipróbálása, az orvosok többsége a T-Systems megoldását használja receptírásra, a zárójelentés elkészítésére vagy az ambuláns kezelések dokumentálására. A professzor szerint az informatikai rendszernek komoly szerepe lehet a fejlődési rendellenességek gyakoriságának vizsgálatában vagy a különböző ritka betegségek földerítésében is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.