Közélet

Fellobbant a második adventi gyertya a Mars téri piacon + FOTÓK

Fellobbant a második adventi gyertya a Mars téri piacon + FOTÓK

2012. december 9., vasárnap
Fellobbant a második adventi gyertya a Mars téri piacon + FOTÓK

A Mars téri piac nagycsarnoka előtt meggyújtották az adventi koszorú második gyertyáját, amely a reményt szimbolizálja. Az advent jelentéséről és a karácsonyi ünnepkör hagyományairól Szeberényi Klára újságíró-konferanszié beszélt.

A keresztény hagyományoknak megfelelően advent időszakában Jézus születésének eljövetelére várakozunk, tágabb értelemben pedig ez a lelki készülődés ideje is. Korábban elődeink 24 gyertyával díszítették a koszorút, mára a gyertyák száma 4-re csökkent. Megtudtuk, hogy az adventi koszorú, amely minden lakásban elengedhetetlen karácsonyi dísz, készítésének divatba jövetele a 19. századra nyúlik vissza, azonban hazánkban csak az elmúlt 15 évre jellemző.

A koszorú második gyertyáját Brinkus Károlyné őstermelő és Moldvai László kereskedő közösen gyújtotta meg. Az alkalmi ünnepségen Knipf Blanka, a Madách Imre Általános Iskola 5. b osztályos tanulója egy Nox-számot adott elő, a nyolcadikos Szandra pedig egy pörgő angol dallal lepte meg az egybegyűlteket. A nagycsarnok előtti téren minden adventi vasárnap délelőtt 10 órakor közéleti személyiségek, művészek és kereskedők, valamint sportolók gyújtanak meg egy-egy gyertyát a díszes koszorún.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.