Gazdaság

Közeleg az őszi félév utolsó diákhitel igénylésének napja

Közeleg az őszi félév utolsó diákhitel igénylésének napja

2012. december 13., csütörtök
Közeleg az őszi félév utolsó diákhitel igénylésének napja

Már csak négy munkanapjuk maradt azoknak az egyetemi és főiskolai hallgatóknak a diákhitel igénylésére, akik az idei szemeszterben még nem kérelmezték, de a tanév első felében szeretnének pénzhez jutni.

A Diákhitel Központ MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint azok az új igénylők, akik még december 17-ig leadják igénylésüket, az őszi szemeszter utolsó kifizetési napján (2013. január 15-én) - visszamenőleg - akár a teljes őszi tanulmányi félévre járó (öthavi) kölcsönükhöz egy összegben hozzájuthatnak. Ez a Diákhitel1 esetén - akár a régi rendszer szerinti államilag finanszírozott vagy költségtérítéses hallgatóként, akár az új rendszer szerinti állami ösztöndíjasként, állami részösztöndíjasként, vagy önköltséges képzésben tanul hallgatóként - maximum 250 ezer forint lehet. Aki lekési a december 17-i beadási határidőt, már csak a jövő tanulmányi félévben kérheti ezt a hitelbírálat nélkül elérhető, speciálisan a diákok igényeihez kialakított kölcsönt. A felvehető hitelösszegek havi szinten: 15 ezer, 21 ezer, 25 ezer, 30 ezer, 40 ezer és 50 ezer forint. A Diákhitel2 ugyancsak a fenti időpontig kérhető a 2012/13-as tanév első félévére, ezt az idei tanévtől az önköltséges vagy állami részösztöndíjas hallgatók vehetik fel, kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére - olvasható a közleményben. Legfeljebb akkora összeget igényelhet a hallgató, amekkora az intézménnyel szemben fennálló fizetési kötelezettsége. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetem, illetve a főiskola számára utalja, így biztosítva, hogy kizárólag a képzés díja legyen kiegyenlíthető belőle. A Diákhitel2 hitelfelvevőknek felszámított kamatlába október 15-től évi 2 százalék, a piaci kamat 2 százalék feletti részét az állam kamattámogatás formájában állja a diákok helyett. A Diákhitel igénylési adatlap kizárólag elektronikus úton tölthető ki a www.diakhiteldirekt.hu oldalon keresztül. A kitöltött nyomtatványt továbbra is az együttműködő bankokban, felsőoktatási intézményekben, postákon és takarékszövetkezetekben kell leadni. A több ezer igénylési hely megtalálható a www.diakhitel.hu honlapon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.