Egészség

Átlagosan havi bruttó 140 ezret keresnek a hazai egészségügyben

Átlagosan havi bruttó 140 ezret keresnek a hazai egészségügyben

2012. december 2., vasárnap
Átlagosan havi bruttó 140 ezret keresnek a hazai egészségügyben

Magyarországon az egészségügyben a havi bruttó átlagfizetés 141 300 forint. Ez az összeg 24 százalékkal marad el a szlovákiai 185 000 forintnak megfelelő eurótól, valamint 35 százalékkal kevesebb a csehországi 218 200 forintos átlagnál - derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből.

Az MTI-hez eljuttatott eredmények szerint Magyarországon az egészségügyben az intézményigazgatók keresik a legtöbbet: az ő átlagfizetésük 366 100 forint, amely még így is elmarad más cégvezetők juttatásaitól. Őket az orvosok követik a havi bruttó 222 600 forintos bérükkel. A kétszázezer forintos határt már csak a fogorvosok átlag 183 ezer forintos bére tudja megközelíteni, míg a fogtechnikusok átlagbére 152 ezer forint. Az egészségügyben dolgozó többi munkavállaló - a nővérektől kezdve a gyógytornászokon keresztül egészen a mentőtisztekig - fizetése csupán havi bruttó 130 ezer forint körül mozog - derül ki a Workania felméréséből. Szlovákiával és Csehországgal összehasonlítva kiderült, hogy a legnagyobb különbség a bérekben a fogorvosoknál adódik: az északi szomszédoknál ebben a szakmában 45, a cseheknél pedig 34 százalékkal keresnek többet. A nővérek fizetése is 21, illetve 32 százalékkal magasabb a vizsgált másik két országban, az orvosoknál pedig Szlovákiával szemben 26, Csehországhoz képest pedig 42 százalékos lemaradás mutatkozik Magyarországon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.