Közélet

Alkotmánybírót és háznagyot választanak a képviselők

Alkotmánybírót és háznagyot választanak a képviselők

2012. december 16., vasárnap
Alkotmánybírót és háznagyot választanak a képviselők

Idei utolsó ülését tartja az Országgyűlés hétfőn, alkotmánybírót és háznagyot is választanak a képviselők, emellett várhatóan tizennyolc előterjesztést is elfogadnak.

A parlament ülése 13 órakor mandátumigazolással kezdődik: a Jobbik frakciójában a mandátumáról lemondó

Bödecs Barna

helyét

Suhajda Krisztián

foglalhatja el. Ezt követően várhatóan a miniszterelnök szólal fel napirend előtt, majd a képviselők a szokásos interpellációs időszak után, a kérdések befejeztével titkos szavazáson döntenek a fideszes

Mátrai Márta

háznagyi, valamint a kereszténydemokrata

Salamon László

alkotmánybírói jelöléséről. Utóbbi voksolást az teszi szükségessé, hogy a második alkotmánybírói ciklusát töltő Bihari Mihály eléri a 70 éves korhatárt és távozik a testületből, míg a háznagy kinevezésére az áprilisban elfogadott új országgyűlési törvény ad felhatalmazást. A posztot Mátrai Márta töltheti be elsőként, és a házelnöktől vesz át feladatokat. A személyi döntések után határozathozatalokkal folytatja munkáját a parlament. A képviselők összesen tizennyolc indítványt önthetnek végleges formába, köztük például az alaptörvény harmadik módosításáról szólót, amely sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő törvényként határozná meg a földtörvényt. A képviselők döntenek az Országgyűléssel és az önkormányzatokkal összefüggő törvények módosításáról is, amivel a 2014-es önkormányzati választásokig kitolnák a parlamenti képviselőség és az önkormányzati tisztségek összeférhetőségét. Az Országgyűlés emellett az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) benyújtott képviselői módosító indítványokról is szavazhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.