Egyetem

A tudományos pályára készítették fel a szakkollégiumi hallgatókat

A tudományos pályára készítették fel a szakkollégiumi hallgatókat

2012. december 14., péntek
A tudományos pályára készítették fel a szakkollégiumi hallgatókat

Decemberben zárul a Gál Ferenc Főiskola, a Szent Imre Szakkollégium és a Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium közös „MELIOCOLL” - A tudományos pályára történő felkészítés hatékonyságának erősítése a szakkollégiumi hallgatók képzésén keresztül” címet viselő TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-0026 azonosítószámú projektje, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával jött létre.

A projekt megvalósítóinak törekvése az volt, hogy lehetőséget nyújtsanak a szegedi felsőoktatási intézményekben tanuló - keresztény egyetemi szakkollégiumokhoz tartozó - fiatalok számára, hogy elmélyíthessék ismereteiket, megismerkedjenek a tudományos kutatás modern módszereivel és gyakorlatot is szerezzenek azok alkalmazásában. Kiemelt célkitűzés volt az, hogy egy olyan ösztöndíjprogrammal is kiegészülő szakmai program valósuljon meg, amely az eddigieknél hatékonyabban készíti fel a hallgatókat a tudományos pályára. A projekt során speciális gyakorlatorientált képzéseken és tréningeken keresztül a résztvevők a későbbi pályájukon jól hasznosítható ismereteket sajátítottak el, illetve tutorális rendszerű foglalkozások keretében tevékenyen bekapcsolódtak a főiskola kutatócsoportjainak munkájába vagy folytattak önálló kutatásokat szakterületeiknek megfelelően, a közös munka és az aktív együttgondolkodás során új multidiszciplináris szemlélettel gazdagodva.

A projekt egyik kiemelt eseménye volt 2011 novemberében a „III. Kárpát-medencei Keresztény Tudományos Diákköri Konferencia”, amely rendezvény közvetlenül kapcsolódik az Országos Tudományos Diákköri Konferenciához, és a keresztény felsőoktatási intézmények tudományos pályára készülő hallgatóinak bemutatkozása a szakmai közönség előtt. A KKTDK szervezésébe bevont ösztöndíjas hallgatók kiváló tapasztalatokat szerezhettek tudományos események szakmai programjának szervezésével kapcsolatban. 2012 során több tudományos konferencia is megvalósult a projekt keretei között, amely rendezvények bemutatkozási lehetőséget kínáltak az ösztöndíjasoknak, csakúgy mint a workshopok, amelyek során az egyes kutatási témákat részletesebben elemezték. Itt ismertették a hallgatók tudományos előrehaladásukat, beszámoltak eredményeikről, bekapcsolódtak egy-egy tematikus keretben megszervezett tudományos diskurzusba. A projekt során megvalósult kutatások összefoglalói 6 kötetben jelentek meg, amely kötetek tanúskodnak a résztvevő hallgatók szerteágazó érdeklődéséről és szakmai felkészültségéről. A projekt zárókonferenciáját 2012. december 13-14-én rendezték meg „Keresztény szakkollégiumok és felsőoktatási intézmények a tudományos utánpótlás-nevelés szolgálatában” címmel Szegeden a Gál Ferenc Főiskolán. A tudományos tanácskozást

Kozma Gábor

, a főiskola rektora nyitott meg, Az új nemzetiségi törvény nyújtotta lehetőségek a társadalmi felzárkózás tekintetében címmel

Latorcai Csaba

helyettes államtitkár tartott előadást. A konferencián a projektben részt vevő hallgatók, valamint a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola oktatói adtak, illetve adnak elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.