Szakmai fórumot tartottak a Széchenyi Programiroda szerepéről + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szakmai fórumsorozatot tartott Szegeden a régiós feladatokat is ellátó Széchenyi Programiroda. A rendezvénysorozaton az érdeklődők a pályázati lehetőségekről, a pályázatok megvalósításának folyamatáról, az operatív programok sajátosságairól és a Széchenyi Programiroda jövőbeli szerepéről tájékozódhattak.

Beleznai Róbert, a programiroda regionális igazgatója portálunknak elmondta, tudatosan hirdették meg, hogy ez fórumsorozat, nem pedig egy plenáris, előadásos konferencia lesz. Arra kérték a pályázó ügyfeleiket, hogy jöjjenek el, a programiroda pedig elhívja a közreműködő szervezetektől az illetékes szakértőket. Az volt az egyik céljuk, hogy biztosítsák a közvetlen kapcsolatot a két pályázó réteg között, az érdeklődők és az érintettek ne csak meghallgassák az előadókat, hanem szakmai beszélgetés során tájékozódjanak is az őket érintő kérdésekben.

A Széchenyi Programiroda munkájára talán legnagyobb szüksége a kis-és középvállalkozásoknak van. Ez a réteg tudja a legnehezebben megfizetni a menedzsmentet, a projektmenedzsment stábot, amelyik viszont megfelelően és kellő hatékonysággal tudja irányítani az EU-hoz kapcsolódó beruházásra nyert pályázati pénzek felhasználását és elszámolását. Az ilyen fórumsorozatokon nem csak egyedi problémákat oldanak meg, hanem egyszersmind a pályázatokat és a pályázati rendszert is népszerűsítik.

no images were found

B. Nagy László kormánymegbízott betegség miatt nem tudott részt venni a fórumon, helyette Juhász Tünde, a kormányhivatal kabinetvezetője üdvözölte az egybegyűlteket. A kormány kiemelt helyen tartja számon az EU-s források felhasználását. Magyarország az első 6 uniós évben sereghajtó volt a kohéziós források lehívásában és hatékony felhasználásában, a kormány ezért gyorsító csomagot hozott létre, amellyel igyekszik átláthatóbbá tenni a kiírást és felgyorsítani a pályázati pénzekhez való hozzájutást.

A Széchenyi Programirodák létrehozása is tulajdonképpen azt a célt szolgálja, hogy például a domaszéki embernek ne kelljen Budapestre utaznia, hogy megfelelő tájékoztatáshoz jusson, hanem azt a két megyei irodában, a szegediben és a vásárhelyiben is megkaphassa. Hogy egyetlen fillér lehívható pályázati pénz se vesszen el, a kormány egy 50 milliárdos önerőalapot hozott létre azok számára, akiknek a pályázati önerő előteremtése is gondot okoz.

Jelentősen módosul az Unió költségvetése

Az Unió kohéziós politikája 2014-től lényegesen változni fog, ezért időben fel kell készülni minden eshetőségre, egy nap lemaradásunk sem lehet, hangsúlyozta a kabinetvezető. A jelenleg is zajló társadalmi átalakulás, a kormányhivatalok létrehozása, a járási rendszer kiépítése is azt a célt szolgálja, hogy közelebb vigye az emberekhez a fejlesztéspolitika lehetőségeit.

2010 óta jelentősen javult a kohéziós források felhasználási mutatója, a pályázati pénzek lehívásában felzárkóztunk az első harmadhoz, ami nagyban köszönhető az imént említett változásoknak is, fejezte be Juhász Tünde.

no images were found

A megyei önkormányzat megváltozott szerepéről Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke beszélt. Arra számítanunk kell, figyelmeztetett az elnök asszony, hogy az Unió következő, 2014-2020-ig terjedő költségvetése jelentősen módosulni fog, csökken a kohéziós alapban rendelkezésünkre álló pénz. A vitaanyag szerint ebben az időszakban Magyarország több mint 20 milliárd euróval kevesebb támogatást kap majd területfejlesztésre, és 10 milliárddal kevesebbet utalnak át agrár- és vidékfejlesztésre.

Hazánk pozíciója 30 százalékkal romlana a jelenlegihez képest, ami hatalmas érvágásnak számít. A nemzeti társfinanszírozással együtt ez meghaladja a 9000 milliárd forintot. A számok nem véglegesek, szinte naponta folynak késhegyre menő viták az uniós elvekről és a pénzek igazságosabb elosztásáról.

Az elnök asszony ismertette a megyei prioritásokat és hangsúlyozta a határon átnyúló – az Unió által is kiemelten kezelt – együttműködés fontosságát, amellyel valamelyest kompenzálni lehetne a kohéziós alapokból hiányzó forrásokat, ugyanakkor szorosabbra fűzni a magyar-magyar kapcsolatokat. A fórumon megszólaltak a helyi és országos fejlesztéspolitika szakavatott szereplői, valamint lehetőség kínálkozott arra is, hogy a résztvevők feltegyék kérdéseiket a szakembereknek.

no images were found

Előző sztori

Elismerte bűnösségét Keresztúri Farkas Csaba (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Birtokba vették a kifutójukat a szegedi jaguárkölykök

Legutóbbi hasonló cikkek