Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Pénteki programajánló: koncertek városszerte – irány a CoolTour a Milka és a JATE! + VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szlovák nyelvű darabokat mutatnak be a Nemzetiségek Házában, 55. születésnapján ünnepli az IH-ban a Benkó Dixieland, a Millenniumiban Taka A. Kurokawa és barátai lépnek fel, a Városi rock Klub vendége a Sabbath Szombat lesz, mag a JATE Klubban a Sheket és a SKAtch ad koncertet.

A Szegedi Közéleti Kávéház rendezvényén 16 órától a Somogyi-könyvtárban Növényvédelem biofizikális Bach-virágenergiával, növényápolás biokémiai Schüssler-féle sókkal címmel tartanak előadást. A rendezvény vendége Érsek Kálmán.

Tizenkét UNESCO – világörökség védettségű építészeti kulturális emlék Indiában című előadássorozat harmadik rendezvényére invitálják az érdeklődőket 18 órára az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar társalgójába. A Szegedi Közéleti Kávéház estjén videoprojektoros filmvetítést és élménybeszámolót tart Makra Péter mérnökszakértő, a LEDeG-SEEDS India csoportban a „CNN-IBN 2010. Év Indiai Embere” Díj kitüntetettje.

A kecske és a menyecske és Az én apám 18 órától a Nemzetiségek Házában szlovák nyelvű színházi darabokat mutatnak be a tótkomlósi szlovák színjátszók előadásában. Az estet a Szegedi Szlovák Önkormányzat szervezi.

„55 éves jubileum” – a Benkó Dixieland Band koncertje 19 órakor kezdődik az IH Rendezvényközpontban. A Benkó Dixieland Band számtalanszor aratott nagy sikert a dixieland egyik magyar fellegvárában, Szegeden. Most „55 éves jubileum” című színes, népszerű számokból álló műsorukat mutatják be abból az alkalomból, hogy az együttest Benkó Sándor 1957-ben alapította. A Benkó Dixieland Band a világon az egyik legjobb, Magyarországon a legnépszerűbb jazz együttes. Már első lemezük aranylemez lett. Hazai fesztiválok és versenyek sorát nyerték, számos kitüntetést mondhatnak magukénak. Koncertjeiken tízezres hallgatóság előtt olyan világsztárokkal dolgoztak már együtt, mint például az amerikai Milt Jackson, Freddie Hubbard, Al Grey, Buddy Tate, Joe Newman, Buddy Wachter, Henry Questa, Joe Muranyi, Eddy Davis, Cynthia Sayer, Harry Sweet Edison, Albert Nicholas, Wild Bill Davison, vagy az európai Chris Barber, Kenny Ball, Huub Janssen, Acker Bilk – és még sokan mások.

Taka A. Kurokawa és barátai koncertje 20 órakor kezdődik a Millenniumi Kávéházban. Az okos emberek nem tudnak lazítani. Legfőképpen az orvostanhallgatók. Ez helytelen megállapítás. Helytelen. Helytelen! Ők orvostanhallgatók nappal és éjszaka (vizsgáktól függően), de egyben az élet Rock n’ rollerei is. A Kamikaze (Isten szele) erejével a 神 – shin – megérkezett Japánból!! Shohei a dobok mögött vezeti a bandát; az ő sokoldalú zenei palettájuk nem hasonlítható egyik hagyományos Rock bandáéhoz sem. A Klasszikus rocktól a J Rockig, R &B-től a K POP-ig a 神 – shin – készen áll arra, hogy felrázza Szegedet!

A Sheket és a SKAtch lép fel 20 órától a JATE Klubban. 20 órai kapunyitással először, de nem utoljára a szegedi JATE klubban lép fel Szegedet két legjobban átmozgató zenekara: a SKAtch és a Sheket! A 2007-ben alakult Sheket már 6 éve szórakoztatja a szegedi muzsika és tánc szerelmeseit. A két zenekar közös produkciója mellett új lemezükön dolgoznak. Nagy örömükre szolgál, hogy a SkaBetyár brigáddal muzsikálhatnak, ezzel új inspirációkat szerezhetnek, más közönséget is szórakoztathatnak. A 2008-ban alakult SKAtch zenekar a Betyár-ska műfaj elkötelezett híve.  A nyolc alföldi muzsikus zenéjében a pörgős ska mellett helyet kap egy kis balkáni íz, és a magyar virtus is. A rézfúvósok hadát tangóharmonikás egészíti ki, és önfeledt énektémáikkal örvendeztetik meg a közönséget. Ne felejtsétek: no ska, no folk, no way!

Love Station: Made In Swing koncert lesz 21 órától a CoolTour Caféban. Több zenekar adja a vokális stílusban játszó, de a Django Reinhardt által megteremtett zenei hagyományokat (gypsy swing, manouche) őrző formáció tagjait. Sido Attilla (Besh o droM), Seres Vilmos (Besh o droM), Jakab Viktor (Harmonia Garden), Horváth Márk (Harmonia Garden), Schäfer Szilveszter (Goulasch Exotica) DJ’s: Swing&Fingers (Ordiman&Garfield&Schäfer). Az est folyamán a dögös és dinamikus elektro swing house és a tradicionális swing elemek ötvözetével találkozhattok Django Reinhardtól egészen Parov Stelarig.

Sabbath Szombat 21 órától a Városi Rock Klubban. A Városi Rock Klub beharangozója az estéhez: „Úgy tűnik, a mostani hétvége is döntő csapást mérhet agysejtjeink jelentős részére, mint ahogy ezt jeleztük is nemrégiben egy írott oldalon valahol. Előzetest írva, első gondolatként az fogalmazódott meg, hogy az 1979-ben a Black Sabbathból kirúgott jó öreg Ozzy Osburne valószínűleg vissza se tért volna 1997-ben a zenekarhoz, ha mondjuk ismerte, mert ismerhette volna a most hétvége Rock Klubjában fellépő Sabbath Szombat zenekart. Az Árva Máté – dob, Árva Szilárd – basszusgitár, Makári „Maki” Zoltán – mikrofon, Vékony Zoltán – szólógitár, Völgyesi Miklós – gitár alkotta „mágus” csapat már többször is bizonyította klubunkban, hogy ha valaki bulizni akar és dögös zenére tenné mindazt, akkor irány a banda és szinte kikerülhetetlen, hogy belebújjon a „bugi” az ember lábába. A klub látogatottságának ugrásszerű növekedése igazolja, hogy jó úton járunk, s ennek közeledő legújabb állomása megint egy egész estét betöltő, hatalmas buli lesz, amire a zenekar nevében is várunk mindenkit szeretettel. A zenekari tagok melyről esetünkben szó van, régi Rock Klubos srácok, ismerik a közönség minden rezdülését, hiszen szinte darabra ebben a közegben váltak felnőtt előadóvá”.

http://www.youtube.com/watch?v=iYM4sjGKdAc

Három koncert is lesz 21 órai kezdettel a Club Noirban, a szegedi bandák éjszakáján. Fellép az Exit Music, a Souldiver és a Lusta Dick. A Rongy Kocsmában pedig a Vasdisznó Party II. szintén 21 órától. Remembering the IronPig. Zenélnek: DJ ONE (a.c.s.) & TWO – with cosmic livefx; DJ FRASER – Iron mix set.

Folyamatos kiállítások, programok

Kontrasztok vonzásában címmel a fővárosi Várfok Galéria huszonöt művészének alkotásaiból nyíl kiállítás a Reök-palotában. A százharminc alkotást festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat összekötő közös pont, hogy készítőjük az 1990-ben létrejött egyik első magánalapítású, tisztán kortárs profilú galéria művészköréhez kapcsolódik. A kiállítás anyagának gerince a Várfok Galéria alapító tulajdonosa, Szalóky Károly magángyűjteményéből származik. A bemutatkozó alkotók között épp úgy vannak befutott és híres művészek – Nádler István, feLugossy László, Mulasics László vagy éppen El Kazovszkij -, mint fiatal, feltörekvő tehetségek, akiket a galéria Spiritusz szekció fog össze. Kovács Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a műveket a stiláris sokszínűség jellemzi, nonfiguratív, szürreális alkotások éppúgy szerepelnek a kiállításon, mint geometrikus művek vagy hiperrealista festmények.

Ötven éve érkezett az első Bengáli villamos Szegedre, ebből az alkalomból emlékkiállítás nyílt a Közlekedési Emléktár Alapítvány, a Szegedi Közlekedési Kft. és az EDF DÉMÁSZ szervezésében az EDF Galériában, a Klauzál téren. A szervezők nemcsak a járművet, de a város elmúlt ötven évét is szerették volna bemutatni. A kiállításon különleges tárgyi emlékek, köztük a járműveken található feliratos táblácskák, jegyérvényesítő készülék, néhány, a villamosok irányításához szükséges menetkapcsoló vagy éppen a vezetők által utastájékoztatásra használt mikrofon is látható. A tárlaton csaknem negyven tabló segít felidézni a jellegzetes szegedi járművek pályafutásának egyes korszakait, de a látogatók tervrajzokon is tanulmányozhatják a villamosokat. Emellett a kiállított Bengáli emlékmodellbe be is ülhetnek a nézelődők, ahol kisfilmek idézik fel a múltat. Az első Bengáli ötven éve érkezett Szegedre. Az 1960-as években a fővárosban az igencsak megnövekedett utasszám miatt fejlesztették ki a négytengelyes csuklós járművet, ami bár ott nem aratott nagy sikert, a vidéki városokban évtizedekig szállította az utasokat. Szegedre 1962 novemberében érkezett az első Bengáli, majd évtizedek alatt 46 darabosra bővült a flotta. Ezek a járművek fél évszázadon át meghatározták a szegedi városképet és a villamosközlekedést. A Bengáli’50 kiállítás az EDF Galériában december második hetéig várja a látogatókat.

A képregény és a társművészetek kapcsolatát példázza Miklosovits László grafikusművész Röhög az osztály című kiállítása, amit a Somogyi-könyvtárban láthatnak az érdeklődők. A cím árulkodó: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egyik írása, a Röhög az egész osztály képregény-változatát készítette el az alkotó. „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt… Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz” – foglalata össze irodalmi mű és képregény viszonyát a művész. A grafikusművész nevéhez irodalmi művek köteteinek tervezése, illusztrálása is fűződik. Az Arany János születésének 180. évfordulójára megjelent verseskötet rajzairól Keresztury Dezső írt elismerő sorokat. Miklosovits László Röhög az osztály című kiállítása november 15-től december 12-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszintjéről nyíló Internet-Térben.

És a HaJó jön… – Haui József rajzfilmtervező kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában. A Vizipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék és a Kérem a következőt! figuráinak rajzolója tervezett többek között plakátokat, puzzle-t, gyereknyomdát, kifestőkönyvet, diafilmet, ABC-mesekönyvsorozatot a Vízipók figuráival, logopédiai kártyasorozatot, tervezett müzlisdobozt, matricát, rendőrségi logót, közlekedési sorozatfüzeteket, gyerekpezsgőre címkét, dobozos üdítőkre figurákat, plüssjátékhoz figuraterveket, rajzfilmekhez DVD-borítókat is. Rajzol és ír a Dörmögő Dömötör magazinban, készített képregényeket, több mint száz mesekönyvet és két tucat tankönyvet illusztrált. Életművét gazdagítja két egész estés arab rajzfilm képes forgatókönyve is, Munkásságáról így fogalmazott: „Én csak rajzolni akarok, hatvanévesen is. A rajzolás a kenyérkereső munkám, én nem művészkedek, önkifejezek vele… mindig annak örültem a legjobban, ha tetszett, szórakoztatott, örömet okozott a munkám másoknak (is).” A tárlaton eredeti rajzok (képregények, könyvillusztrációk) tekinthetők meg a művész magángyűjteményéből, amelyeket kiegészítenek a Somogyi-könyvtárban őrzött, illusztrált kötetek és folyóiratok. Haui József kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában.

Eudochia Zavtur moldovai festőművész alkotásai tekinthetőek meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A művész Eudochia Zavtur, a Moldovai Képzőművészek Egyesületének tagja, 1953-ban született a moldovai Corjevoban. A nemzetközileg elismert, a moldovai kortárs román képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője a grafik, a könyvillusztráció és a festészet műfajában alkot. A Kijevi Művészeti Akadémián végzett művésznő ihletének egyedi rendszerbe foglalt munkasorozatok általi megjelenítését részesíti előnyben, mind a megragadott témák kohéziója, mind a stilisztikai elrendezés révén. Eudochia Zavtur olajfestményeinek világa harmóniát és fényt fejez ki, a színárnyalatok rezgéseinek csodáját. Művei megtalálhatók Moldova, Oroszország, Ukrajna, Románia, Olaszország, Finnország, Németország, Izrael, Franciország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számos állami és magángyűjteményében. A kiállítás 2012. december 7-éig látogatható.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Tovább olvasom

Balhé

Rendszeresen beleürítenek a vásárhelyi strand egyik medencéjébe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A múlt héten négyszer kellett emiatt leengedni a vizet.

Tovább olvasom

Gasztro

Íme, ez az Év Tortája idén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat. Csak ennyi kell hozzá!

Tovább olvasom

Hírzóna

Ismét megnyílt a mindszenti szabadstrand

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ismét visszafoglalhatták a mindszenti szabadstrandot a fürdőzők – írja a Délmagyar. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Aktuál