Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Keddi programajánló: Rongyos PizsiParty, táncház a JATE Klubban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Rozsdamaró Táncház lesz a JATE Klubban, ahol Papp László tanít táncokat, míg a Rongyban hálózsákos PizsiPartyra várják a fiatalokat. A színházkedvelőknek pedig 19 órától David Gieselmann német drámaíró Kolpert úr című darabját ajánljuk.

17 órától a MEROPE Centrumban, az Ybl Miklós utca 3. szám alá egy jó hangulatú társasági teázgatásra invitálják az érdeklődőket, akiknek elegük van a rossz közérzetből, szorongásból, egészségügyi- és lelki problémákból. Készen állnak arra, hogy elkötelezettség nélkül ismerkedjenek velünk, bizalmukba fogadva, megismerjék a férfi-női, testi-lelki jobb életminőség megéléséhez szükséges gyógymódok hagyományos-, és egészen újszerű formáját, és a MEROPE szellemiségét. A Szegedi Közéleti Kávéház estjén azt is megtudhatják, hogy miért vált ez most különösen fontossá és felelősségteljessé. Mert mindig van választásunk! A rendezvényen Avramov Katalin, Oroszi Tamás, Csiszárné Molnár K. Évy, Simon Judit, Szegi Ágnes és Ótott Lajos, a MEROPE közösség tagjai várják az érdeklődőket.

A Szegedi Közéleti Kávéház rendezvényén 18 órakor az SZTE JGYPK 1051-es teremben (Boldogasszony sgt. 6., magasföldszint), „Az áldott sziget” és a világörökség, Samos és Epheszosz címmel Karikó Sándor főiskolai tanár és Szabó Tibor egyetemi tanár szubjektív élménybeszámolót tart.

A nagyvárosi élet kiüresedett emberének állít extrém és görbe tükröt David Gieselmann német drámaíró Kolpert úr című darabja, amit 19 órától láthat a nagyérdemű a Kisszínházban. Az előadás visszhangjairól a Kolpert úr fiatal rendezője, Hollós Gábor lapunknak elmondta, tartottak tőle, hogy a közönség egy részének nem fog bejönni a darab, hiszen amellett, hogy nagyon elgondolkodtató műről van szó, több gyilkosság is történik benne, vér folyik, erőszakos jelenetek teszik indokolttá, hogy 17 éven felülieknek ajánlják. Ugyanakkor most azt látják, a többség mégis jól fogadta a Kolpert urat, a darab nagy részét kitevő „vígjátékos” jeleneteket végigkacagja, a végén pedig hat rájuk. A Kolpert úr minden szellemessége, könnyedsége ellenére egyfajta kiüresedettségről és unalomról szól. Arról, hogy mivel az ember kíváncsi lény, állandóan új ingerekre van szüksége, új dolgokat akar megélni. A játék öt szereplőre épül. Egy káoszkutató matematikus és a barátnője vendégségbe hívnak egy ifjú párt: egy építészt és annak titkárnő feleségét. A házigazdák nem viszik túlzásba a készülődést, a vacsorát egy pizzafutárral hozatják. Zavarba hozó helyzetet viszont annál inkább produkálnak. Mert a darab címében szereplő Kolpert úrról bár igen sok szó esik, mégsem tudni, hogy él-e avagy meghalt. És ha van egyáltalán holttest, akkor sem tudni, hogy az antik ládában vagy a szekrényben lapul. További részleteket ITT olvashat.

Rozsdamaró Táncház lesz 20 órától a JATE Klubban, ahol Papp László tanít táncokat. A belépés ingyenes!

PizsiParty II. Bobannal – hálózsákos edition 20 órától a Rongy Kocsmában. Gyere pizsiben és ne felejtsd otthon a hálózsákot sem, ha szeretnéd, hogy kivételesen nálunk érjen a reggel. Ami még kellhet: ha igazán otthon akarod érezni magad, akkor hozz egy bögrét is. A forralt bor és a rumos tea is akciós lesz! 02.00-kor fellőjük a pizsit, de nem végleg, előbb a nyugodt álmok érdekében megnézzük a Parajelenségek című horrorfilmet!

Folyamatos kiállítások, programok

Eudochia Zavtur moldovai festőművész alkotásai tekinthetőek meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A művész Eudochia Zavtur, a Moldovai Képzőművészek Egyesületének tagja, 1953-ban született a moldovai Corjevoban. A nemzetközileg elismert, a moldovai kortárs román képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője a grafik, a könyvillusztráció és a festészet műfajában alkot. A Kijevi Művészeti Akadémián végzett művésznő ihletének egyedi rendszerbe foglalt munkasorozatok általi megjelenítését részesíti előnyben, mind a megragadott témák kohéziója, mind a stilisztikai elrendezés révén. Eudochia Zavtur olajfestményeinek világa harmóniát és fényt fejez ki, a színárnyalatok rezgéseinek csodáját. Művei megtalálhatók Moldova, Oroszország, Ukrajna, Románia, Olaszország, Finnország, Németország, Izrael, Franciország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számos állami és magángyűjteményében. A kiállítás 2012. december 7-éig látogatható.

Az Élet-Tér című kiállítás november 18-áig tekinthető meg a Fekete Házban. A Csillag börtön zárkáinak hű mását rendezték be be az időszaki kiállításon: a cellán keresztül léphetnek be az érdeklődők a kiállítótérbe, ahol az elítéltek „zárkán” készült képzőművészeti munkáit mutatják be. A különböző grafikákat, festményeket, cérnaképeket, kerámiákat egytől egyig a börtön falai között élők készítették. Az elítéltek közül senki sem rendelkezik művészeti képzettséggel, hanem autodidakta módon tanult meg rajzolni és festeni. A látogatók érzékelhetik majd azt a puritán, ingerszegény világot, melyben az alkotások a fényszegény környezetben megszületnek. A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg mintegy 1650 fő tölti szabadságvesztését vagy előzetes letartóztatását. Az alkotó munka az elítéltek között egyre népszerűbb: már több mint 200-an készítenek rendszeresen képzőművészeti alkotásokat. Az Élet-Tér címet viselő tárlaton huszonnégy elítélt 94 alkotását ismerheti meg a nagyközönség. A művek többsége festmény. A műfajilag sokszínű alkotások között éppúgy akad klasszikus tájkép, ahogy absztrakt alkotás vagy fotórealista mű. Szép számmal bemutatnak hajómaketteket is, köztük Szeged legendás gőzöse, a végnapjait élő Szőke Tisza kicsinyített mását.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

Kandinszkij tanítványa volt Kárász Judit szegedi fotográfus, akinek műveiből nyílt kiállítás a Kass Galériában. Kárász az első művész, aki komolyabb fotótanulmányokat készített Szegedről és a vidéki parasztéletről: képein az 1930-as évek Szegedének épületei és a tanyavilágban élők mindennapjai elevenednek meg. A Kárász Judit 100 című tárlaton körülbelül 40 fotóból álló kiállításon a művész legjellemzőbb alkotói korszakait mutatják be. Az érdeklődők szegedi városképeket, a vidéki életmódot megragadó, leleplező erejű szociofotókat és berlini építkezéseket, épületszerkezeteket ábrázoló képeket is láthatnak. Kárász a híres dessaui Bauhaus-iskolába járt az 1930-as évek elején, ahol Kandinszkij is tanította. Később baloldali tevékenysége miatt eltávolították az intézményből, ezért Dániába menekült, ahol tíz éven keresztül egy szigeten, művészbarátja tanyáján kétkezi munkát végzett. 1949-ben tért vissza Magyarországra, majd múzeumi fotográfusként dolgozott. 1977-ben halt meg, öngyilkosságot követett el. Kárász Judit témái, fotográfiai megoldásai rendkívül egyediek, ritkaságnak számítanak, mivel ő az egyetlen szegedi származású fotóművész, aki a Bauhaus-iskolának köszönhetően a kor legfontosabb nyugat-európai művészeitől tanulhatott. A tárlat november 18-áig tekinthető meg.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

90 éves a vásárhelyi strandfürdő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Színes programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Kultúra

Kegyetlen, de feledhetetlen bosszúsztori a Belvárosi Moziban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Az Oldboy egy kegyetlen, de a maga módján mégis felemelő, és feledhetetlen katarzist ígérő dráma 120 percben.

Tovább olvasom

Aktuál