Közélet

B. Nagy határozatot hozott a Szegedi Járási Hivatal ügyében (FRISSÍTVE)

B. Nagy határozatot hozott a Szegedi Járási Hivatal ügyében (FRISSÍTVE)

2012. november 15., csütörtök
B. Nagy határozatot hozott a Szegedi Járási Hivatal ügyében (FRISSÍTVE)

Szeged az egyedüli város hazánkban, ahol nem született megállapodás járási hivatal kialakítása kapcsán határidőre, így a kormányhivatal határozatot juttatott el Botka Lászlóhoz csütörtökön. S bár csereingatlant már nem kaphat a város a jogszabályok értelmében, a kormánymegbízott újabb engedményt tett, az adóiroda is a Huszár utcai épületben maradhat.

B. Nagy: Ha valamit hatszor írnak le, attól az még nem igaz

Csütörtökön kapta kézhez

Botka László

MSZP-s polgármester azt a határozatot, amellyel – megállapodás hiányában – a törvény értelmében biztosítani lehet a személyi és tárgyi feltételeket a Szegedi Járási Hivatal 2013. január elsejei elindulásához. A határozatot ismertető sajtótájékoztatón

B. Nagy László

kormánymegbízott először azokra a kijelentésekre reagált, melyek szerint elvonják Szeged város vagyonát. „Ha hatszor egymás után leírnak valamit, ami nem igaz, attól az még nem lesz igaz. Szeged vagyona érintetlen maradt, tulajdoni jog nem változik, az állam ingyenes használatba kapja az állami feladatok ellátására” – szögezte le. A kormánymegbízott utalt arra is, hogy az ingyenesség még az Alaptörvényben is szerepel, így a költségvetésre vonatkozó önkormányzati határozatot nem tudta értelmezni B. Nagy. „Személyes politikai érdekek állhatnak e mögött, ami azért furcsa, mert még nagyon messze van még a 2014-es választási kampány” – jegyezte meg.

A szegedi közgyűlés rendkívüli ülésén

a kormányhivatal létszámigényét is túlzónak nevezte Botka, amivel kapcsolatban a kormánymegbízott közölte, egy 1997-es kormányrendelet írja elő, hogy például a gyámügyi feladatokat 17 fővel kell ellátni Szegeden. Ezzel szemben idén decembertől ez a létszám 9 főre apad a városban, s azt is érdemes tudni, hogy tavaly több mint 24 ezer ügyet vizsgáltak. Gyámügyi területen a másodfokra kerülő ügyeknél 40-50%-os az ügyhátralék keletkezik Szegeden. B. Nagy hozzátette, ombudsman is jelezte már alkotmányossági aggályait ezzel kapcsolatban.

A létszámot szigorú szabályok szerint állapították meg, a Szeged Járási Hivatalban 182-en fognak dolgozni, közülük 138-an a megyeszékhelyen. „Ezt vitatta a polgármester és a jegyző, de ilyen szempontból teljesen nincs igazuk. El kell látni a szegedi lakosságot is, az nem állapot, hogy itt valaki 3-6 hónapig vár egy határozatra. Az állam nem teheti meg, hogy így bánjon az állampolgáraival” – hangsúlyozta. B. Nagy László úgy látja, egyáltalán nem a szegediek, hanem saját politikai motivációt tartotta szem előtt Botka László. Emlékeztetett, minden egyes településsel sikerült megegyezni hazánkban, s több helyen a szocialista városvezetés többet is adott, mint kellett volna.

Álságos volt a költségtérítési igény

Szeged légből kapott, 350 millió forintos költségtérítési igénye a kormánymegbízott szerint azon túl, hogy minden jogszabályi alapot nélkülöz, még álságos is, hiszen a várost jelentős kiadástól szabadítja meg az állami feladatok átvétele: az okmányiroda és a többi állami feladat átadása az önkormányzatnak 566 millió forint megtakarítást jelent éves szinten, a polgármesteri hivatal által megadott adatok szerint. A tárgyalási időszakban – igaz a törvény nem teszi kötelezővé – mégis csereingatlant ajánlott fel a kormányhivatal a Huszár utcai épületből kiköltöző önkormányzati irodákban. Most a határozattal már nincs lehetősége a kormánymegbízottnak csereingatlant felajánlania, de B. Nagy további engedményeket tett, nevezetesen, hogy az adóirodának nem kell elköltöznie. A korábbi ígéreteihez híven az épületben marad a választási pince is és további irattárak.

Polner Eörs

, a kormányhivatal a főigazgatója közölte, 28 oldalas határozatot juttattak el a városvezetéshez csütörtökön, ebből hat oldal a rendelkező rész, az indoklás kettő, és a határozat jogszabályban meghatározott mellékletei húsz számozott oldalt tesznek ki. Ez tartalmazza, hogy mely helyiségeket és ingóságokat fogja használatba venni a járási hivatal, melyek lesznek a közös helyiségek. Polner elmondta, a közszolgáltatások zökkenőmentes ellátása érdekében az önkormányzat szociális irodájának 2013. április elsejéig kell elköltöznie az épületből. Az ingatlanrészek fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos költségek megosztásának szabályait külön megállapodás fogja tartalmazni, amit 2013. január végéig kell megkötni a feleknek.

Botka szerint Szeged győzött

A polgármester facebookos oldalán a következő kommentárt írta a kormányhivatali határozathoz. "Szeged győzött! Lám, ha a város összefog (hiszen a Közgyűlés egyhangúlag döntött a Kormányhivatal ajánlatának elutasításáról), akkor még a mai cudar világban is lehet eredményeket elérni. A Kormányhivatal össze-vissza fenyegetőzött két hétig, majd egyoldalú nyilatkozatával a város számára kedvezőbb döntést hozott, mint a korábbi megállapodás-javaslata volt. Persze, ettől még fölösleges, drága és értelmetlen dolog létrehozni járási Kormányhivatalokat!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.