Közélet

Fahéjas pálinka és csutkababa a ferencesek Márton-napján + FOTÓK

Fahéjas pálinka és csutkababa a ferencesek Márton-napján + FOTÓK

2012. november 12., hétfő
Fahéjas pálinka és csutkababa a ferencesek Márton-napján + FOTÓK

Hagyományos népi játékokat készíthettek a gyerekek, a felnőttek pedig a kézműves foglalkozások mellett pálinkát is ízesíthettek a szegedi ferencesek Márton-napi rendezvényén. Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban forralt borral, teával és zsíros kenyérrel is megvendégelték a látogatókat.

Márton-napi rendezvényt tartottak vasárnap délelőtt a ferencesek: az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban színes családi napot rendeztek, ahol a felnőttek és a gyermekek is megismerkedhettek a népi kézművességgel és Szent Márton történetével, az ünnep hagyományaival. Csutkababát és lampiont készíthettek a legkisebbek, a nagyobbak pedig a kukoricabábú egy bonyolultabb változatával, a "Szegedi boszorkánnyal" is megpróbálkozhattak és ajtódíszt, koszorút fonhattak. A kézimunkában elmerülő gyermekek apukáinak sem kell unatkozni, ők saját szájízük szerinti pálinkájukat keverték ki.

Ludak és lampionok

"A ferencesek speciális liliompálinkát készítenek és fogyasztanak - ennek elkészítése azért igen bonyolult, itt hagyományos törkölypálinkát ízesíthetünk meg. Fokhagymás, fahéjas és különböző aszalt gyümölccsel bolondított italt készíthet ki-ki a saját ízlése szerint fűszerezve" - magyarázta Povedák István kulturális antropológus. A fokhagymás italt bors mellett erős paprikával tehették markánsabbá, a fahéjasba pedig aszalt szilva és mazsola is került. Emellett citromfű és menta is rendelkezésre állt a mentolosabb ízhatást kedvelők számára. "Márton napja az őszi betakarítás idejére esik, a természet számtalan termékéből készítettek nagyanyáink, dédanyáink játékot. Ezekre a szép hagyományokra szerettük volna visszavezetni a hozzánk ellátogató gyermekeket is amellett, hogy bemutatjuk nekik Szent Márton életét, történeteit" - nyilatkozta Szűcsné Kopasz Kinga múzeumpedagógus, aki csutkababákat "öltöztetett fel" a kisgyerekekkel. Emellett kifestő is várta őket, ahol a szent életét bemutató képeket színezhették ki a gyerekek, papírból ludat és lampiont is készíthettek - ez utóbbi főleg Németországban hagyomány a múzeumpedagógus szerint, ahol az esti misére már kis mécses fénye mellett mennek az emberek. A Mikó család minden tagja kivette a részét a kézműves foglalkozásokból, amíg az anyuka és a kislány csutkababát készített, az apuka pálinkát ízesített az ifjú "trónörökös" társaságában. "Jó, hogy ezekkel a népi játékokkal is megismerkedhetnek a kicsik, így legalább nem mindig csak a fröccsöntött játékokat tartják a kezükben" - mondta. Ízesítésül fahéjat, citromfüvet és csillagánizst használt pálinkájához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.