//

Fahéjas pálinka és csutkababa a ferencesek Márton-napján + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hagyományos népi játékokat készíthettek a gyerekek, a felnőttek pedig a kézműves foglalkozások mellett pálinkát is ízesíthettek a szegedi ferencesek Márton-napi rendezvényén. Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban forralt borral, teával és zsíros kenyérrel is megvendégelték a látogatókat.

Márton-napi rendezvényt tartottak vasárnap délelőtt a ferencesek: az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban színes családi napot rendeztek, ahol a felnőttek és a gyermekek is megismerkedhettek a népi kézművességgel és Szent Márton történetével, az ünnep hagyományaival. Csutkababát és lampiont készíthettek a legkisebbek, a nagyobbak pedig a kukoricabábú egy bonyolultabb változatával, a “Szegedi boszorkánnyal” is megpróbálkozhattak és ajtódíszt, koszorút fonhattak. A kézimunkában elmerülő gyermekek apukáinak sem kell unatkozni, ők saját szájízük szerinti pálinkájukat keverték ki.

Ludak és lampionok

”A ferencesek speciális liliompálinkát készítenek és fogyasztanak – ennek elkészítése azért igen bonyolult, itt hagyományos törkölypálinkát ízesíthetünk meg. Fokhagymás, fahéjas és különböző aszalt gyümölccsel bolondított italt készíthet ki-ki a saját ízlése szerint fűszerezve” – magyarázta Povedák István kulturális antropológus. A fokhagymás italt bors mellett erős paprikával tehették markánsabbá, a fahéjasba pedig aszalt szilva és mazsola is került. Emellett citromfű és menta is rendelkezésre állt a mentolosabb ízhatást kedvelők számára.

“Márton napja az őszi betakarítás idejére esik, a természet számtalan termékéből készítettek nagyanyáink, dédanyáink játékot. Ezekre a szép hagyományokra szerettük volna visszavezetni a hozzánk ellátogató gyermekeket is amellett, hogy bemutatjuk nekik Szent Márton életét, történeteit” – nyilatkozta Szűcsné Kopasz Kinga múzeumpedagógus, aki csutkababákat “öltöztetett fel” a kisgyerekekkel. Emellett kifestő is várta őket, ahol a szent életét bemutató képeket színezhették ki a gyerekek, papírból ludat és lampiont is készíthettek – ez utóbbi főleg Németországban hagyomány a múzeumpedagógus szerint, ahol az esti misére már kis mécses fénye mellett mennek az emberek.

A Mikó család minden tagja kivette a részét a kézműves foglalkozásokból, amíg az anyuka és a kislány csutkababát készített, az apuka pálinkát ízesített az ifjú “trónörökös” társaságában. “Jó, hogy ezekkel a népi játékokkal is megismerkedhetnek a kicsik, így legalább nem mindig csak a fröccsöntött játékokat tartják a kezükben” – mondta. Ízesítésül fahéjat, citromfüvet és csillagánizst használt pálinkájához.

Előző sztori

Jó arcokat keres a SZEGEDma: Fekete Csilla

Következő sztori

A szegedieknek játszották a Szent-Györgyinek előadott koncertet + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek