Közélet

Czomba: 1,2 millió embert érünk el a munkahelyvédelmi akciótervvel + FOTÓK

Czomba: 1,2 millió embert érünk el a munkahelyvédelmi akciótervvel + FOTÓK

2012. november 15., csütörtök
Czomba: 1,2 millió embert érünk el a munkahelyvédelmi akciótervvel + FOTÓK

A meglévő munkahelyek megőrzése mellett újak létesítését is elősegíti a jövőre induló munkahelyvédelmi akcióterv, melyre közel 300 milliárd forintot fordít a kormány – jelentette ki Czomba Sándor a megyeházán. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közölte, a program elsősorban a 25 év alattiakon és az 55 év felettieken akar segíteni.

A foglalkoztatás területén kiírt pályázatokon jól szerepelt Csongrád megye, ehhez is gratulált

Czomba Sándor

a megyeházán. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár példaként az Első munkahely garancia programot említette, csak Csongrádban 123 pályakezdő fiatal helyezkedett el ennek a segítségével. A tavasszal 10 milliárdos kerettel kiírt munkahelyteremtő pályázaton is jól szerepelt megyénk, 62-en pályáztak, közülük 57 nyertest hirdettek, akik összesen fél milliárd forintot fordíthattak munkahelyteremtésre. Czomba sajtótájékoztatóján elmondta, ezzel közel 300 új munkahely létesült ennek a programnak a segítségével, illetve 1000 megőrzéséhez is hozzájárultak. Miközben egész Európában stagnálást veszünk észre vagy a munkanélküliség növekedését, addig Magyarországon javult a foglalkoztatás. Czomba Sándor közölte, bárkivel vitába száll, aki azt állítja, hogy a javuló statisztika a közfoglalkoztatottak számából adódik. „A Központi Statisztikai Hivatal adatai egyértelműen bizonyítják, hogy az elmúlt két év azonos időszakát vizsgálva a 120 ezres növekményből mindössze 10 ezer van a közfoglalkoztatás miatt, vagyis a döntő többségük a versenyszférából adódik. Azzal is vitába szállok, aki azt mondja, a részmunkaidős foglalkoztatásúak jelentős részt tesznek ki, mert ez egyszerűen nem igaz. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 72 ezerrel nőtt ez alatt a két év alatt, míg a részmunkaidőben foglalkoztatottaké 7 ezerrel” – fogalmazott az államtitkár. A legfrissebb statisztikákat ismertetve

B. Nagy László

kormánymegbízott közölte, októberben 20 ezer fő alá csökkent megyénkben a regisztrált munkanélküliek száma, s hosszú idő óta ez a legjobb eredmény, és a munkaügyi szakemberek előrejelzése szerint a javulás novemberben is folytatódik. „2012. október végén a munkanélküliségi ráta 10,8%-os volt, ami egy évvel korábban 0,8%-kal volt rosszabb, míg egy hónapja 0,3%-kal” – részletezte.

Közel 300 milliárdot fordítanak a munkahelyvédelmi akciótervre

A munkahelyek szempontjából a következő esztendő legnagyobb jelentőségű forrásallokációjának Czomba a munkahelyvédelmi akciótervet nevezte. A programmal kapcsolatban elmondta, azt kellett mérlegelniük, hogy a nagyjából 300 milliárdos keretből egy általános 2-2,5% járulékcsökkentést hajtsanak végre, ami bizonyosan költségvetési hiányt okoz, vagy célirányosan a legveszélyeztetettebb területre koncentráljanak. Az akcióterv a 25 év alattiakat és az 55 év felettieket, továbbá az ezen korhatárok közé eső szakképzetleneket támogatja. „Ezzel a programmal 1,2 millió embert fogunk elérni. Amikor azon megy a vita, hogy a Start kártyát is kitalálták és nincs nagy különbség a kettő között, akkor jelezném, hogy az a kedvezmény csak az új belépőkre vonatkozott, ami nagyjából 40-60 ezer volt éves szinten” – jegyezte meg. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár rámutatott, a program a meglévő munkahelyek megőrzését is segíti, de abban is bízik a kormány, hogy újak is létesülnek néhány tízezres nagyságrendben. A Start kártyánál lényegesebb nagyobb kedvezményt biztosító akcióterv a gyesről, gyedről visszatérőket és a tartósan munkanélkülieket is kiemelten kezeli, ha ezekbe a csoportokba tartozót foglalkoztatnak, akkor két éven keresztül nem kell munkaadói járulékot fizetni, melynek mértéke 28,5%. A munkahelyvédelmi akcióterv B. Nagy László reményei szerint további javulást hoz a Csongrád megyei foglalkoztatási adatokban, hiszen Szeged egyetemváros, így sok a képzett fiatal. A kormánymegbízott szerint morális kérdés is, hogy a végzett hallgatók találnak-e munkát, s nem azon gondolkoznak, hogy elhagyják-e a megyét vagy netán az országot. „Mindannyian láttuk, hogy az elmúlt időszak látványberuházásai mihez vezettek Szegeden. Tudjuk, mennyivel növekedett az adósságállomány, amit kezelni kellene” – erről már Bohács Zsolt szólt. A fideszes országgyűlési képviselő kiemelte, az önkormányzatoknak dobott kormányzati mentőöv valószínűleg Szegednek is komoly segítséget fog jelenteni. A munkahelyeket is teremető megvalósuló beruházások közül az ELI mellett Bohács szerint a Pick és az állami tulajdonú SZEFO Zrt. tervezett fejlesztései is hozzájárulnak a foglalkoztatás bővítéséhez Szegeden és környékén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.