Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Szórakozás

Csütörtöki programajánló: Szlovák Filmhét és The Silver Shine + FOTÓK, VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Egy villámkezű női nagybőgőssel pörgő vintage punk rock and roll trió érkezik Budapestről a Rongy Kocsmába. A The Silver Shine mellett a Jazzban is koncertre várják az érdeklődőket, a Dav trió 20 órától lép fel, míg a latin dallamok szerelmeseinek a Millenniumi Kávéházba érdemes betérniük.

A Train 4 Business – Windows 8 című rendezvényre 9 órára várják az érdeklődőket a TIK-be. Az eseményen több részre bontva lefejlesztésre kerül egy alkalmazás, melynek segítségével a résztvevők megismerkedhetnek a Windows 8 alkalmazásfejlesztés fő témaköreivel. Szó lesz a felület kialakításáról (Modern stílus adaptációja), a rendszer integrációs pontjainak kiterjeszthetőségéről, a Windows 8 alkalmazások speciális életciklus-menedzsmentjéről, érzékelők használatáról, fájlkezelésről, hálózatkezelésről, és a Windows Store API-k felhasználásáról. Bővebb információ és jelentkezés ITT.

Dimitris Varelopuolos krétai lantművész zenei kurzusa 16 órakor kezdődik a Millenniumi Kávéházban, amire minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Szlovák Filmhét megnyitójára 17.30-ra invitálják a filmkedvelőket a Grand Caféba. Bevezetőt Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet főigazgatója mond. 18 órától a Szlovák Filmművészeti Egyetem hallgatóinak alkotásaiból 1,5 órás válogatást láthatnak az érdeklődők, majd 20 órától A ház (Dom), 2011-es feliratos, cseh-szlovák, 97 perces alkotást vetítik. Imrich egy kisvárosban él a családjával. Szeretné, ha lányai jól indulnának az életben, ezért házat épít mindkettőnek. Az idősebb lánya, Jana keresztülhúzza számítását, Imrich szerint rossz férfit választ, ráadásul gyermeke születik, ezért kitagadja őt. A kisebbik lánya arra kényszerül, hogy segítsen apjának az építkezésben. Eva azonban arról álmodik, hogy megszökik az unalmas városból és bébiszitterként dolgozik Londonban. Amikor apja meghiúsítja a tervét, Eva egy idősebb férfival való kapcsolatban talál vigaszt. Ám a férfi nős, ráadásul az új angol tanára.

Humor – a lélek szaunája 18 órától a Concordia Kultúrműhelyben. A filozófia világnapjához kapcsolódóan Szegeden két nap alatt négy beszélgetésre hívják az érdeklődőket, amelyek más-más szempontból mind a változás témáját érintik. A változást mint meglepetés, válság, veszély, kihívás és a bölcsesség elérésének lehetősége. Az első téma: Humor – a lélek szaunája. Miért nevezik a humort az elme szellőzőnyílásának? Mi tesz humorossá valakit? Aki humoros az derűs is? Mire használhatjuk a humort?
Meg lehet-e szeretni a változást? 19.30-tól ezzel a témával folytatódik a beszélgetés a Concordia Kultúrműhelyben. A változást, mint meglepetés, válság, veszély, kihívás és a bölcsesség elérésének lehetősége. A második téma: Meg lehet-e szeretni a változást? A téma a változások jövőnkre gyakorolt hatásához kapcsolódik. Szó lesz a sors humoráról, és arról, hogy a változások elszenvedése helyett hogyan változtathatunk mi magunk az életünkön. A felvetések a jelenben megélt nehézségek miatt keletkeztek, a válaszokhoz pedig segítségül hívtuk egy összetett kínai szimbólumrendszer, a JI King, a változások könyve gondolatait.
Latin-est lesz Szabados László szervezésében 20 órától a Millenniumi Kávéházban. Nemcsak azokat várják, akik tudnak táncolni, hiszen ezeken az esteken azok is megismerkedhetnek a latin táncokkal, akik még sosem próbálták.

A Dav trió 20 órától lép fel a Jazz Kocsmában. A Dav, a zeneszerző-multiinstrumentalista Szesztay Dávid zenekara 2005-óta működik. Dávid élete a muzsika: már egészen fiatal kora óta foglalkoztatja a zeneszerzés. Számainak gerincét, alaptémáit – mint ahogy az egy vérbeli dalszerzőhöz illik – ő komponálja, és elsősorban magyar nyelvű szövegeit is mind maga írja. Legfrissebb, „Nyílik” című lemezüket 2012 februárjában jelentették meg, amit még trióban vettek fel, és ebben a formában hallhatjuk őket ezúttal is a Jazzben.

ÁOK, GYTK, FOK, GTK-s buli lesz 22 órától a JATE Klubban. A házigazda Dj. Ludmilla, Gnu, Quantum, Raise Spirit. A buli az említett karokra járó egyetemistáknak természetesen ingyenes.
The Silver Shine koncert lesz 22 órától a Rongy Kocsmában. A The Silver Shine egy villámkezű női nagybőgőssel pörgő vintage punk rock and roll trió Budapestről. A 2004-ben alakult, 5 nagylemezes banda számos alkalommal turnézott Amerikában, Brazíliában és természetesen Európában; világszerte összesen 32! országban. Zenéjükben keveredik a rockabilly és az igényes, vintage punk rock. Vörös/fekete zebra mintás nagybőgő, extrém színpadi energia, klasszikus 50-es Elvis mikrofonok… senkivel nem lehet őket összekeverni!

Folyamatos kiállítások, programok

Eudochia Zavtur moldovai festőművész alkotásai tekinthetőek meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A művész Eudochia Zavtur, a Moldovai Képzőművészek Egyesületének tagja, 1953-ban született a moldovai Corjevoban. A nemzetközileg elismert, a moldovai kortárs román képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője a grafik, a könyvillusztráció és a festészet műfajában alkot. A Kijevi Művészeti Akadémián végzett művésznő ihletének egyedi rendszerbe foglalt munkasorozatok általi megjelenítését részesíti előnyben, mind a megragadott témák kohéziója, mind a stilisztikai elrendezés révén. Eudochia Zavtur olajfestményeinek világa harmóniát és fényt fejez ki, a színárnyalatok rezgéseinek csodáját. Művei megtalálhatók Moldova, Oroszország, Ukrajna, Románia, Olaszország, Finnország, Németország, Izrael, Franciország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számos állami és magángyűjteményében. A kiállítás 2012. december 7-éig látogatható.

Az Élet-Tér című kiállítás november 18-áig tekinthető meg a Fekete Házban. A Csillag börtön zárkáinak hű mását rendezték be be az időszaki kiállításon: a cellán keresztül léphetnek be az érdeklődők a kiállítótérbe, ahol az elítéltek „zárkán” készült képzőművészeti munkáit mutatják be. A különböző grafikákat, festményeket, cérnaképeket, kerámiákat egytől egyig a börtön falai között élők készítették. Az elítéltek közül senki sem rendelkezik művészeti képzettséggel, hanem autodidakta módon tanult meg rajzolni és festeni. A látogatók érzékelhetik majd azt a puritán, ingerszegény világot, melyben az alkotások a fényszegény környezetben megszületnek. A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg mintegy 1650 fő tölti szabadságvesztését vagy előzetes letartóztatását. Az alkotó munka az elítéltek között egyre népszerűbb: már több mint 200-an készítenek rendszeresen képzőművészeti alkotásokat. Az Élet-Tér címet viselő tárlaton huszonnégy elítélt 94 alkotását ismerheti meg a nagyközönség. A művek többsége festmény. A műfajilag sokszínű alkotások között éppúgy akad klasszikus tájkép, ahogy absztrakt alkotás vagy fotórealista mű. Szép számmal bemutatnak hajómaketteket is, köztük Szeged legendás gőzöse, a végnapjait élő Szőke Tisza kicsinyített mását.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

Kandinszkij tanítványa volt Kárász Judit szegedi fotográfus, akinek műveiből nyílt kiállítás a Kass Galériában. Kárász az első művész, aki komolyabb fotótanulmányokat készített Szegedről és a vidéki parasztéletről: képein az 1930-as évek Szegedének épületei és a tanyavilágban élők mindennapjai elevenednek meg. A Kárász Judit 100 című tárlaton körülbelül 40 fotóból álló kiállításon a művész legjellemzőbb alkotói korszakait mutatják be. Az érdeklődők szegedi városképeket, a vidéki életmódot megragadó, leleplező erejű szociofotókat és berlini építkezéseket, épületszerkezeteket ábrázoló képeket is láthatnak. Kárász a híres dessaui Bauhaus-iskolába járt az 1930-as évek elején, ahol Kandinszkij is tanította. Később baloldali tevékenysége miatt eltávolították az intézményből, ezért Dániába menekült, ahol tíz éven keresztül egy szigeten, művészbarátja tanyáján kétkezi munkát végzett. 1949-ben tért vissza Magyarországra, majd múzeumi fotográfusként dolgozott. 1977-ben halt meg, öngyilkosságot követett el. Kárász Judit témái, fotográfiai megoldásai rendkívül egyediek, ritkaságnak számítanak, mivel ő az egyetlen szegedi származású fotóművész, aki a Bauhaus-iskolának köszönhetően a kor legfontosabb nyugat-európai művészeitől tanulhatott. A tárlat november 18-áig tekinthető meg.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Ajándékot kapnak a Karantén kalandjáték szerencsés résztvevői

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja jóvoltából.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megrongáltak egy játszóteret Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Két játékkal is rosszul játszottak…

Tovább olvasom

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Aktuál