Csütörtöki programajánló: Nyers a Rongyban, Izhevski a JATE Klubban + VIDEÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

JATE Progression, Zenei est és Katalin napi bál a Kapcában, míg a Rongy Kocsmában időutazásra invitálják a közönséget, a Belmondo frontembere, Czutor Zoltán korábbi együttese, a Nyers ugyanis eredeti felállásban vendégeskedik a különleges esten Szegeden.

Gyermek táncház lesz 17 órától a Dugonics András Piarista Gimnáziumban a Mentés Másként Trió közreműködésével. A trió a 2005-ben megjelent „Mentés másként…” – Újraénekelt moldvai csángó-magyar népdalok című lemez alkotó csapataként forrott össze. Azóta számtalan koncerttel, újabb lemezekkel kápráztatták el a népzenetisztelők világát. Zenéjük a magyar népzene legősibb rétegeiből táplálkozik. A középkor kultúrájában gyökerező zenei hagyományunkat virtuóz, de őszinte előadásmóddal keltik életre. A hagyományt tisztelni, ugyanakkor saját belső élménnyé élni át, s így akarva-akaratlan „kortárs” zenét alkotni: e kettősséggel vet számot a trió – Fábri Géza kobzos-énekmondó, Fábri-Ivánovics Tünde énekes és Lipták Dániel hegedűs – ars poeticája.

Deák Botond estje 18 órakor kezdődik a Grand Caféban. A szerzővel Benedek Anna és Balogh Endre beszélget.

Zenei Est és Katalin Napi Bál lesz 19.30-tól az Alsóvárosi Kultúrházban a Karolina, a Sík Sándor és a Szent Imre Egyetemi Szakkollégiumok közös szervezésében. Kapunyitás 19.30-kor, kezdés 20 órakor, s a bál egészen hajnali háromig tart.

November 22-én 20 órától időutazásra invitálja közönségét a Belmondo a Rongy Kocsmába. A frontember, Czutor Zoltán korábbi együttese, a Nyers ugyanis eredeti felállásban vendégeskedik a különleges esten Szegeden. A Fonogram-díjra jelölt népszerű Belmondo zenekar pedig többek között a legnagyobb slágereit is előadja, amelyek szerepelnek a Good, Better, Belmondo című magyar-angol nyelvű dupla válogatáslemezen is. A Belmondo zenekar október végén jelentette meg magyar-angol nyelvű szubjektív válogatáslemezét. A Good, Better, Belmondo című albumon a legnagyobb slágerek szövegeinek műfordításában ismert zenészek is közreműködtek, például Csongor Bálint, a Subscribe egyik frontembere és Hódosi Enikő, a Neo zenekar énekesnője. A best of albumon meglepetésképpen a Mikor című nagy sláger olasz nyelvű változata, a Quando is helyet kapott. A fordítás a FreshFabrik zenekar dobosa, Szabó András munkája. A magyar nyelvű számok is új változatban kerültek a válogatásalbumra, aminek két oka van. „A tavalyi lemezbemutatónkra vendégként hívtuk meg Fekete János Jammalt, aki zseniális beatbox előadó. Annyira jó volt a közös munka, és olyan izgalmas ízeket hozott a számainkba, hogy újra és újra elhívtuk, mostanra pedig már teljes értékű tagja a zenekarnak. Az egyik oka, hogy ismét felvettük a stúdióban ezeket a dalokat az, hogy Jammal is szerepeljen bennük. Másrészt pedig szerettük volna a hangzásba belecsempészni a koncertjeink hangulatát, ami érzésem szerint sikerült is” – mondta Czutor Zoltán, a Belmondo Artisjus-djas dalszerző frontembere. Zoli a szegedi Nyers együttes frontembere volt, a csapat feloszlása után alapította a Belmondo-t. Miután a fellépés egybeesik Volent Zsoltnak, a Nyers dobosának születésnapjával, ezért a nosztalgiára vágyó közönség örömére eredeti felállásban játszanak három-négy számot.

JATE Progression w/ Izhevski (RUS) 22 órától a JATE Klubban. A JATE Progression Szeged egyik legnagyobb hagyományaival rendelkező underground e-zenei partysorozata! Szinte napra pontosan két év után ugyanis újra eljön hozzánk Oroszországból Izhevski, a Deepmix Moscow Radio egyik alapítója. A Pushkarev család legfiatalabb tagja 2010-ben óriási bulit csinált és ez most sem lesz másképp! Két éves a Deepcity! Attic Ears és If-ican, a JATE Progression rezidenseiként és a Deepcity alapítóiként egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Szegeden és országszerte egyaránt. A Deepcity két évvel ezelőtt éppen az Izhevski nevével fémjelzett JATE Progression-ön mutatkozott be, így a második szülinap megünneplésére keresve sem találhattak volna megfelelőbb vendég fellépőt.

Folyamatos kiállítások, programok

Kontrasztok vonzásában címmel a fővárosi Várfok Galéria huszonöt művészének alkotásaiból nyíl kiállítás a Reök-palotában. A százharminc alkotást festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat összekötő közös pont, hogy készítőjük az 1990-ben létrejött egyik első magánalapítású, tisztán kortárs profilú galéria művészköréhez kapcsolódik. A kiállítás anyagának gerince a Várfok Galéria alapító tulajdonosa, Szalóky Károly magángyűjteményéből származik. A bemutatkozó alkotók között épp úgy vannak befutott és híres művészek – Nádler István, feLugossy László, Mulasics László vagy éppen El Kazovszkij -, mint fiatal, feltörekvő tehetségek, akiket a galéria Spiritusz szekció fog össze. Kovács Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a műveket a stiláris sokszínűség jellemzi, nonfiguratív, szürreális alkotások éppúgy szerepelnek a kiállításon, mint geometrikus művek vagy hiperrealista festmények.

A képregény és a társművészetek kapcsolatát példázza Miklosovits László grafikusművész Röhög az osztály című kiállítása, amit a Somogyi-könyvtárban láthatnak az érdeklődők. A cím árulkodó: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egyik írása, a Röhög az egész osztály képregény-változatát készítette el az alkotó. „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt… Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz” – foglalata össze irodalmi mű és képregény viszonyát a művész. A grafikusművész nevéhez irodalmi művek köteteinek tervezése, illusztrálása is fűződik. Az Arany János születésének 180. évfordulójára megjelent verseskötet rajzairól Keresztury Dezső írt elismerő sorokat. Miklosovits László Röhög az osztály című kiállítása november 15-től december 12-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszintjéről nyíló Internet-Térben.

És a HaJó jön… – Haui József rajzfilmtervező kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában. A Vizipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék és a Kérem a következőt! figuráinak rajzolója tervezett többek között plakátokat, puzzle-t, gyereknyomdát, kifestőkönyvet, diafilmet, ABC-mesekönyvsorozatot a Vízipók figuráival, logopédiai kártyasorozatot, tervezett müzlisdobozt, matricát, rendőrségi logót, közlekedési sorozatfüzeteket, gyerekpezsgőre címkét, dobozos üdítőkre figurákat, plüssjátékhoz figuraterveket, rajzfilmekhez DVD-borítókat is. Rajzol és ír a Dörmögő Dömötör magazinban, készített képregényeket, több mint száz mesekönyvet és két tucat tankönyvet illusztrált. Életművét gazdagítja két egész estés arab rajzfilm képes forgatókönyve is, Munkásságáról így fogalmazott: „Én csak rajzolni akarok, hatvanévesen is. A rajzolás a kenyérkereső munkám, én nem művészkedek, önkifejezek vele… mindig annak örültem a legjobban, ha tetszett, szórakoztatott, örömet okozott a munkám másoknak (is).” A tárlaton eredeti rajzok (képregények, könyvillusztrációk) tekinthetők meg a művész magángyűjteményéből, amelyeket kiegészítenek a Somogyi-könyvtárban őrzött, illusztrált kötetek és folyóiratok. Haui József kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában.

Eudochia Zavtur moldovai festőművész alkotásai tekinthetőek meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A művész Eudochia Zavtur, a Moldovai Képzőművészek Egyesületének tagja, 1953-ban született a moldovai Corjevoban. A nemzetközileg elismert, a moldovai kortárs román képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője a grafik, a könyvillusztráció és a festészet műfajában alkot. A Kijevi Művészeti Akadémián végzett művésznő ihletének egyedi rendszerbe foglalt munkasorozatok általi megjelenítését részesíti előnyben, mind a megragadott témák kohéziója, mind a stilisztikai elrendezés révén. Eudochia Zavtur olajfestményeinek világa harmóniát és fényt fejez ki, a színárnyalatok rezgéseinek csodáját. Művei megtalálhatók Moldova, Oroszország, Ukrajna, Románia, Olaszország, Finnország, Németország, Izrael, Franciország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számos állami és magángyűjteményében. A kiállítás 2012. december 7-éig látogatható.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Kézilabda: tízzel nyert a Pick Gyöngyösön, Vác jön a kupában

Következő sztori

Jó arcokat keres a SZEGEDma: Zavoianu Viktória