Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Csütörtöki programajánló: Honeybeast, Pluto, getMETÁL buli + VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az elektro-rock stílus magyar úttörője, Szeged egyik legismertebb zenekara, a Honeybeast a Mikában lép fel. Az egyre többet játszott zenekar több közönségkedvenc számmal is készül. Rajtuk kívül Szegeden koncertezik csütörtökön a Plúto is, míg az IH-ban a blues éjszakáján a Sweet Sixteen és a békéscsabai Borsodi Blue Trio.

„Törpék és óriások” – Hangverseny fiatalokkal fiataloknak 16 órától a Király-König Péter Zeneiskolában a Vántus István Kortárszenei Napok keretében. 19.30-tól pedig Kórus- és elektronikus-zenei hangverseny lesz az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay-termében. Közreműködik: Bartók Béla Nőikar (Vezényel: Ordasi Péter); Matuz István – fuvola; SZTE JGYPK Argenteus Vegyeskara (Vezényel: Kovács Gábor).

A Szegedi Művészklub Estjére várják az érdeklődőket 17 órára a Zrínyi Ilona Általános Iskolába. A Szegedi Közéleti Kávéház rendezvényén a filozófia és képzőművészet lesz a központi téma. A vendég Szabó Tibor egyetemi tanár, beszélgetőtársa Polner Zoltán költő.

Horváth Péter Dzsorden című könyvét mutatják be 18 órakor a Szegedi Zsinagóga dísztermében. A regény kivételes tehetségű főhőséről nem lehet biztosan tudni, hogy apja is cigány volt-e, vagy egy Taszáron szolgáló amerikai, fekete katona. Ő maga sem tudja, elbizonytalanodik, kétségeit a környezete is csak megerősíti. Apja felkutatására indul, a nyomok Svédországba és Amerikába vezetnek. Kijutni azonban csak nyelvtudással, ösztöndíjjal lehet. Jordán Jordán, azaz Dzsorden erre hajt, ebben gimnazista osztálytársa barátnője van a segítségére, aki – természetes ez? – gyereket vár. Megoldódik? Hogyan oldódik meg a helyzetük? Kettejük magánéleti válsága-e, ami velük történik, csak a fiúé, vagy csak a lányé? Horváth Péter regénye (ki)talált történet, a valósághoz való minden esetleges hasonlóság a véletlen műve.

HoneyBeast Unplugged & Beat Jazz Band koncert lesz 19 órától a Millenniumi Kávéházban. 19-kor a Beat Jazz Band lép fel. A zenekar tagjai zenei mindenevők, most Beatles dalokat dolgoznak fel a jól emészthető cool jazz stílusban. Mivel ezeket a dalokat hallani bármilyen feldolgozásban, talán sokaknak üdítő érzés lehet. A zenekar tagjai: Vágó Tibor – zongora, Verestói Dávid – ének, Lukács Béla – bőgő, Szabó Csaba – dob. 21 órától pedig Honeybeast koncertre invitálják a zenekedvelőket. A Honeybeast zenekar Szegedről indult 2005-ben Czutor Anett énekesnővel. Rögtön számos tehetségkutatót megnyertek, Bécsben közönségdíjat is kaptak.  A sok verseny és koncert után 2009-ben jelentették meg Parazita című lemezüket. Énekesnőt váltottak, így a korábban death metalt és rappet éneklő Tarján Zsófia állt a mikrofon elé. Legújabb számukat, az Isten álmát már ő énekli. Külön érdekesség a szegedieknek, hogy a klip arról szól, hogy az Istennő megirigyli az emberek életét. Így úgy dönt, hogy ellátogat a Földre, és éppen Szeged városában köt ki. Biciklizik egyet a Somogyi utcán, iszik egy sört a helyi kocsmában és tombol egy hatalmasat a Laposon.

IHQ Music Nights: A blues éjszakája 19 órától az IH Rendezvényközpontban, ahol fellép a Sweet Sixteen és a békéscsabai Borsodi Blue Trio. A Sweet Sixteen szeged-szentesi illetékességű zenekar főként a 30-50es évek blues zenéiből válogatta össze repertoárját, s hangszerelte, gondolta (pl. Clapton nyomán) újra. Hallhatunk tőlük többek közt Robert Johnson, RL Burnside, Sonny Boy Williamson, Muddy Waters, BB King dalokat. A Borsodi Blue Trio 2005-ben alakult, a békéscsabai székhelyű trió rövid időn belül komoly szakmai visszhangra lelt. Első kislemezüket az olasz származású, de Amerikában élő világszár Enrico Crivellaro méltatja, illetve ajánlotta a zenekedvelőknek. A Borsodi Blue-t az európai feljövő bluesgeneráció egyik legizgalmasabb és legfigyelemreméltóbb bandájaként emlegette. Borsodi László gitáros-énekes-szerző Magyarország legjelesebb zenészeivel is játszik rendszeresen, különféle formációkban, fesztiválokon, alkalmi jam-sessionokon. A zenekar saját zenéje a soul a bues és a jazz-funk határán mozog, de bátran nyúlnak a blues klasszikusaihoz is – a saját szájízük szerint.

getMETAL! 20 órától a Rongy Kocsmában. Fellé a mozgolódó Pullback, a nem olyan régen első albumával jelentkező Quattro-X… és a feltörekvő The Absent. A belépés ingyenes!

Live Statiton: Pluto koncert lesz 21 órától a CoolTour Caféban. A Nemes András vezette zenekar sajátos, több irányzatot ötvöző ritmusos örömzenéje frappáns szövegekkel szállítja a garantált mozgásterápiát.  A koncert után Fraser pörgeti a bakelitet.

Folyamatos kiállítások, programok

Kontrasztok vonzásában címmel a fővárosi Várfok Galéria huszonöt művészének alkotásaiból nyíl kiállítás a Reök-palotában. A százharminc alkotást festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat összekötő közös pont, hogy készítőjük az 1990-ben létrejött egyik első magánalapítású, tisztán kortárs profilú galéria művészköréhez kapcsolódik. A kiállítás anyagának gerince a Várfok Galéria alapító tulajdonosa, Szalóky Károly magángyűjteményéből származik. A bemutatkozó alkotók között épp úgy vannak befutott és híres művészek – Nádler István, feLugossy László, Mulasics László vagy éppen El Kazovszkij -, mint fiatal, feltörekvő tehetségek, akiket a galéria Spiritusz szekció fog össze. Kovács Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a műveket a stiláris sokszínűség jellemzi, nonfiguratív, szürreális alkotások éppúgy szerepelnek a kiállításon, mint geometrikus művek vagy hiperrealista festmények.

Ötven éve érkezett az első Bengáli villamos Szegedre, ebből az alkalomból emlékkiállítás nyílt a Közlekedési Emléktár Alapítvány, a Szegedi Közlekedési Kft. és az EDF DÉMÁSZ szervezésében az EDF Galériában, a Klauzál téren. A szervezők nemcsak a járművet, de a város elmúlt ötven évét is szerették volna bemutatni. A kiállításon különleges tárgyi emlékek, köztük a járműveken található feliratos táblácskák, jegyérvényesítő készülék, néhány, a villamosok irányításához szükséges menetkapcsoló vagy éppen a vezetők által utastájékoztatásra használt mikrofon is látható. A tárlaton csaknem negyven tabló segít felidézni a jellegzetes szegedi járművek pályafutásának egyes korszakait, de a látogatók tervrajzokon is tanulmányozhatják a villamosokat. Emellett a kiállított Bengáli emlékmodellbe be is ülhetnek a nézelődők, ahol kisfilmek idézik fel a múltat. Az első Bengáli ötven éve érkezett Szegedre. Az 1960-as években a fővárosban az igencsak megnövekedett utasszám miatt fejlesztették ki a négytengelyes csuklós járművet, ami bár ott nem aratott nagy sikert, a vidéki városokban évtizedekig szállította az utasokat. Szegedre 1962 novemberében érkezett az első Bengáli, majd évtizedek alatt 46 darabosra bővült a flotta. Ezek a járművek fél évszázadon át meghatározták a szegedi városképet és a villamosközlekedést. A Bengáli’50 kiállítás az EDF Galériában december második hetéig várja a látogatókat.

A képregény és a társművészetek kapcsolatát példázza Miklosovits László grafikusművész Röhög az osztály című kiállítása, amit a Somogyi-könyvtárban láthatnak az érdeklődők. A cím árulkodó: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egyik írása, a Röhög az egész osztály képregény-változatát készítette el az alkotó. „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt… Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz” – foglalata össze irodalmi mű és képregény viszonyát a művész. A grafikusművész nevéhez irodalmi művek köteteinek tervezése, illusztrálása is fűződik. Az Arany János születésének 180. évfordulójára megjelent verseskötet rajzairól Keresztury Dezső írt elismerő sorokat. Miklosovits László Röhög az osztály című kiállítása november 15-től december 12-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszintjéről nyíló Internet-Térben.

És a HaJó jön… – Haui József rajzfilmtervező kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában. A Vizipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék és a Kérem a következőt! figuráinak rajzolója tervezett többek között plakátokat, puzzle-t, gyereknyomdát, kifestőkönyvet, diafilmet, ABC-mesekönyvsorozatot a Vízipók figuráival, logopédiai kártyasorozatot, tervezett müzlisdobozt, matricát, rendőrségi logót, közlekedési sorozatfüzeteket, gyerekpezsgőre címkét, dobozos üdítőkre figurákat, plüssjátékhoz figuraterveket, rajzfilmekhez DVD-borítókat is. Rajzol és ír a Dörmögő Dömötör magazinban, készített képregényeket, több mint száz mesekönyvet és két tucat tankönyvet illusztrált. Életművét gazdagítja két egész estés arab rajzfilm képes forgatókönyve is, Munkásságáról így fogalmazott: „Én csak rajzolni akarok, hatvanévesen is. A rajzolás a kenyérkereső munkám, én nem művészkedek, önkifejezek vele… mindig annak örültem a legjobban, ha tetszett, szórakoztatott, örömet okozott a munkám másoknak (is).” A tárlaton eredeti rajzok (képregények, könyvillusztrációk) tekinthetők meg a művész magángyűjteményéből, amelyeket kiegészítenek a Somogyi-könyvtárban őrzött, illusztrált kötetek és folyóiratok. Haui József kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában.

Eudochia Zavtur moldovai festőművész alkotásai tekinthetőek meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A művész Eudochia Zavtur, a Moldovai Képzőművészek Egyesületének tagja, 1953-ban született a moldovai Corjevoban. A nemzetközileg elismert, a moldovai kortárs román képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője a grafik, a könyvillusztráció és a festészet műfajában alkot. A Kijevi Művészeti Akadémián végzett művésznő ihletének egyedi rendszerbe foglalt munkasorozatok általi megjelenítését részesíti előnyben, mind a megragadott témák kohéziója, mind a stilisztikai elrendezés révén. Eudochia Zavtur olajfestményeinek világa harmóniát és fényt fejez ki, a színárnyalatok rezgéseinek csodáját. Művei megtalálhatók Moldova, Oroszország, Ukrajna, Románia, Olaszország, Finnország, Németország, Izrael, Franciország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számos állami és magángyűjteményében. A kiállítás 2012. december 7-éig látogatható.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Tovább olvasom

Balhé

Rendszeresen beleürítenek a vásárhelyi strand egyik medencéjébe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A múlt héten négyszer kellett emiatt leengedni a vizet.

Tovább olvasom

Gasztro

Íme, ez az Év Tortája idén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat. Csak ennyi kell hozzá!

Tovább olvasom

Hírzóna

Ismét megnyílt a mindszenti szabadstrand

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ismét visszafoglalhatták a mindszenti szabadstrandot a fürdőzők – írja a Délmagyar. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Aktuál