Közélet

Bővítették a geotermális távhőszolgáltatást Hódmezővásárhelyen

Bővítették a geotermális távhőszolgáltatást Hódmezővásárhelyen

2012. november 8., csütörtök
Bővítették a geotermális távhőszolgáltatást Hódmezővásárhelyen

Uniós támogatással bővítették a geotermális távhőszolgáltatást Hódmezővásárhelyen, a 175 millió forintos beruházásnak köszönhetően négy közintézmény fűtése vált takarékosabbá - közölte Ádok János, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató (HVSZ) Zrt. igazgatósági elnöke.

A városi szennyvíztisztító melletti termálkút eddig egy kereskedelmi ingatlan és a hódtói hőközpont révén mintegy 1700 lakás fűtését biztosította. A termálvíz hőmérséklete azonban lehetőséget teremtett új fogyasztók bekapcsolására is, ezért a

Rapcsák András

utca alatt mintegy három kilométernyi gerincvezetéket fektettek le, és átalakították a Cseresnyés Kollégium, az Alföldi Galéria, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum fűtési rendszerét - mondta a szakember. A fejlesztésnek köszönhetően a négy intézményben éves szinten 110 ezer köbméter földgáz spórolható meg - tudatta az igazgató. A termálvíz hasznosítása több évtizedes múltra tekint vissza Hódmezővásárhelyen, az első termálkutat 1954-ben fúrták a városban. Az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. jelenleg tíz kutat üzemeltet, ebből három gyógyvízminősítéssel rendelkezik, kettő pedig visszasajtoló kút.

Ádok János

elmondta, egy újabb, mintegy 640 millió forintos beruházással a geotermális fűtési rendszer további bővítését tervezik: a versenyuszoda öltözőit, oktatási intézményeket és a nyugdíjasok lakóparkját kapcsolnák be a hálózatba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.