Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Bartha zokogó polgármestere, avagy hogyan is áll a szegedi költségvetés?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Fókuszban Szeged hitelállománya! A korábbi szegedi polgármester portálunknak adott nyilatkozatára, valamint Botka László jelenlegi városvezető állításaira közleményben reagált a Civil Városi Unió, mely szervezet szerint a megyeszékhely kötelezettségei év végén 41 milliárd forint körül lesznek.

Október 30-i nyilatkozatában Bartha László volt polgármester részéről hangzott el a következő mondat: „Nem tudom, ki lesz Botka László után a polgármester, de sokat fog zokogni, az biztos!” Sajnálatos, de ez a mondat telitalálat, nézzük meg, miért!

Egy éve annak, hogy a Civil Városi Unió – megelégelve a folyamatos félretájékoztatást és a fogalmak szándékos összekeverését – ezen a portálon közzétette a Szeged városa által felvett hitelek és kötvények tőke- és kamatfizetési kötelezettségeit a futamidők lejártáig, 2034-ig. 2011 októberében ez az összeg mintegy 32,5 milliárd forintra rúgott. Akkor azt jósoltuk, hogy a likviditás megőrzéséhez még 2011-ben további hitelfelvételre lesz szükség.

Ez 2011-ben bekövetkezett, az esedékessé vált törlesztések mellett mind 2011-ben, mind pedig 2012-ben sor került hitelfelvételre. 2011-ben 3,6 milliárdos hitelfelvétel mellett 1,28 milliárd törlesztés történt, míg 2012 decemberére 4,3 milliárd hitelfelvétel és 1,6 milliárd törlesztés prognosztizálható. 2010 végén Szeged 13900 millió Ft, 9906 ezer CHF és 28576 ezer EUR összegű kötelezettséggel rendelkezett a pénzintézetek felé.

Az Állami Számvevőszék alábbi kimutatása még 2011-ben készült (még a 2010. december 31-i adatok alapján):

* ÁSZ jelentés II. részletes megállapítások 59.old.
** A devizahitelek tőke- és kamattörlesztését a bankok az aktuális napi eladási árfolyamon számolják – számítási alapul a Raiffeisen Bank 2012. október 31-i adatát vettük (CHF 249,-Ft, EUR 290,-Ft) Az árfolyammozgások mind nyereséget, mind veszteséget eredményezhetnek, az elmúlt években az utóbbi volt jellemző.

Ezt a 28,847 milliárd forintos összeget növeli a 2011-12-ben felvett további hitelek és törlesztések különbözete – kamatokkal együtt mintegy 6,5 milliárd forinttal, így az év végére a teljes fizetési kötelezettség meghaladja a 35 milliárd forintot. Miután az új törvényi szabályozás szerint az év közbeni finanszírozást fedező folyószámla, illetve rulírozó hiteleket 2013-tól éven túli hitelekké kell alakítani, ez további 5, kamatokkal együtt 6 milliárd forinttal emeli Szeged kötelezettségeit, amelyek így mintegy 41 milliárd Ft körül lesznek. Természetesen ezekben a számokban nem szerepel az önkormányzati tulajdonú cégek hitelállománya, amelynek nagyságrendje több milliárd Ft-ra tehető…

A fenti adatok tükrében érdekes lehet az ÁSZ jelentéséből idézett néhány mondat:
„2007-2010 között az értékpapír állomány 1 milliárd Ft-tal csökkent.”
„2007-2010 között a tárgyi eszköz értékesítés (benne a lakások és ingatlanok) kb. 8 milliárd Ft volt.”
„2006-2010 között 70%-kal, 9,9 milliárd Ft-tal növekedett a hitelállomány.”
„2007 végén nem volt folyószámla hitel záró állomány, ez 2010 végén 2,7 milliárd volt.”
„Árfolyamveszteség az év végi értékeléskor 2007-ben nem volt, a 2008. évi 14 millió Ft-ról 2010-re 1052 millió Ft-ra történt növekedést a CHF és EUR árfolyamok emelkedése mellett az Euróban történt 2010. évi kötvénykibocsátás okozta.”
„Beruházási támogatásokhoz kapcsolódva hat, korlátozottan forgalomképes ingatlanra történt 3572 millió Ft értékben jelzálogbejegyzés.”

Mindezek fényében legalábbis elgondolkodtató Botka László napokban tett nyilatkozata, mely szerint Szeged városa fegyelmezetten gazdálkodott és “nem hazardírozott a svájci frank alapú kötvényekkel”…

A legszomorúbb, hogy ezeket a hitelek zömében olyan beruházásokra fordították, melyek túlnyomó többsége a következő években egy fillér bevételt sem termel, fenntartásuk viszont súlyos 100 milliókkal terheli a város költségvetését. Felsorolásukra egy teljes cikk sem lenne elég, a szegediek pontosan ismerik ezeket a látványberuházásokat.

Zokogni fog tehát a következő polgármester – bárki legyen is az – a baj csak az, hogy vele együtt a szegediek is.

Civil Városi Unió

Hírzóna

Nem lehet több pénzszerző pert indítani szegregáció ürügyén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szeretnék elkerülni, hogy túlzó és egyoldalú pénzbeli kártérítések a településeket csődközeli helyzetbe hozzák.

Tovább olvasom

Közélet

Vizet vártak, olaj jött

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Hírzóna

Botrányba fulladt a csanádpalotai képviselő-testületi ülés

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Öt képviselő indítványozta a grémium feloszlatását, a polgármester viszont nem vette napirendre.

Tovább olvasom

Aktuál