Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Az eladás első lépcsője – a közgyűlés átminősítheti az Árpád Nevelőotthon telkét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Valóra válhat a Borostyán utcaiak félelme, lehetőség lesz a volt Árpád Nevelőotthon területének hasznosítására, amennyiben a közgyűlés szombati ülésen kisvárosias lakózónára változtatja a besorolást. A tervezet szerint a Szőregi út és a Borostyán utca közötti részt megnyitnák a gyalogosforgalom előtt, a lakosok még ezt is ellenzik.

Az Árpád Nevelőotthon Tápéra költöztetésekor sokan ingatlanpanamáról beszéltek, ám a Szőregi úti ingatlan azóta is üresen áll. A közel 450 millió forintot érő terület hasznosítása csak akkor válik lehetővé, ha a jelenlegi különleges intézményi zóna besorolást megváltoztatja a közgyűlés. Az előírások szerint kisvárosias lakóterületen házak mellett a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi vagy szolgáltató egységet is lehet építeni, illetve oktatási, egyházi vagy szociális célokat szolgáló létesítményt is. A legtöbben azt valószínűsítik, hogy bevásárlóközpont létesülne a telken, amit sok újszegedi üdvözölne is, hiszen a városrészben egyetlen sincs.

A közgyűlési előterjesztés szerint a terület beépítettsége maximum 50%-os lehet, az előírt legkisebb zöldfelület fedettség 35%-ban van meghatározva a szabályozási javaslatban, míg a megengedett építménymagasság 7,5 méterben van maximálva. Az ott élők éjszakai nyugalmát úgy biztosítanák, hogy amennyiben 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi- vagy szolgáltatóegységet alakítanak ki, zajvédő falat építenének a szomszédos telekhatártól legalább 3 méteres távolságra, melynek lakóházak felőli oldalát növényzettel is fednék.

A területen gyalogos közforgalmú átjárást is biztosítanának a Szőregi út és a Borostyán utca között, hogy a buszmegállókat könnyebben közelíthessék meg a környékbeliek. Ehhez közvilágítást is terveznek, például LED-es fényforrásokkal. A tervezési területen régészeti lelőhely, országos vagy helyi védelem alatt álló épület nem található, egyes fákat nyilvánítottak védetté.

A közgyűlés az ingatlant nyilvános pályázat útján, versenyeztetési eljárás keretében, licitálással történő értékesítésre jelölte ki. Nyilvános pályázatot még nem írtak ki, így a tervezett hasznosítás sem ismert.

Aggályok és kérések – van, aki pert is fontolgat

Személyeskedésektől sem mentes lakossági fórumon is foglalkoztak az üggyel október közepén, melyen a Borostyán utcaiak nyugalmukat, lakókörzetük csendes, békés életét féltették.

A tervek szerint a Borostyán utca 37. és 39 szám alatti lakóházak előtt lehetne ingatlant építeni a területre, ami az ott élők szerint sérti az egészséges környezet fenntartásához való jogot. Arra hivatkoznak, hogy az utcabeliek a szomszédos egybefüggő zöldterület miatt is választották ki az adott ingatlan megvásárlásra. Ha beépítik a területet, akkor ingatlanuk értéke csökkenni fog. Az úgynevezett egységes fasor megtartását szorgalmazták, legalább 25 méteres szélességben.

Érkezett olyan javaslat is, melyben a zöld területet úgy tartanák meg, hogy a tervezett felépítményt a Szőregi úthoz közelebb helyeznék el, sőt még pert is kilátásba helyezett az egyik lakos kifogásainak figyelmen kívül hagyása esetén gyermekeinek egészségének megóvás és ingatlanának értékcsökkenése miatt.

Többen még azt is ellenzik, hogy a Szőregi út és a Borostyán utca közötti részt megnyissák a gyalogosforgalom előtt, mert szerintük ez a Szőregi úti kerékpáros forgalmat is arra terelné, ami akadályozná a közlekedést a szűk utcácskában.

Egészség

Szigorodik a határellenőrzés Magyarországon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Íme a legfontosabb tudnivalók a Kormányinfóról.

Tovább olvasom

Hírzóna

Büfést keres a Szegedi Nemzeti Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Még várják a pályázókat.

Tovább olvasom

Egészség

Újabb fertőzöttet diagnosztizáltak Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nem követelt újabb áldozatot a járvány hazánkban.

Tovább olvasom

Aktuál