Közélet

Az Együtt 2014 tudomásul veszi az LMP csatlakozást elutasító döntését

Az Együtt 2014 tudomásul veszi az LMP csatlakozást elutasító döntését

2012. november 18., vasárnap
Az Együtt 2014 tudomásul veszi az LMP csatlakozást elutasító döntését

Az Együtt 2014 tudomásul veszi az LMP döntését, amely szerint a párt nem kíván intézményesítetten részt venni "a változást akaró erők együttműködésében" - közölte a választói mozgalom vasárnap az MTI-vel.

Az LMP kétnapos budapesti kongresszusának döntéseit

Csiba Katalin

szóvivő vasárnapi sajtótájékoztatóján úgy foglalta össze, hogy a párt nemet mondott az Együtt 2014-hez való csatlakozásra, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitott. A Milla Egyesület, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint a Haza és Haladás Egyesület által alapított Együtt 2014 - amely a héten kérte fel az LMP-t a csatlakozási tárgyalások megkezdésére - közleményben reagált a döntésre, kifejtve: a kormánypártok olyan választójogi törvényt "erőltettek" Magyarországra, amelynek következtében széles ellenzéki összefogás kell már a kabinet leváltásához is, de különösen "a rezsim lebontásához" és egy új politikai korszak megteremtéséhez. A választói mozgalom szerint ebben a helyzetben minden ellenzéki erő előtt két út áll: vagy a változás mellett teszi le a voksát, és ezért együttműködésre törekszik, vagy egyéb szempontokat hangsúlyoz, és "ezáltal végül az Orbán-rezsim túléléséhez asszisztál". Ez a dilemma tükröződött az LMP vitáiban és az Együtt 2014-hez csatlakozásról szóló szavazás szoros végeredményében is, a párt határozata ugyanis nem a választói összefogás sorsáról, hanem az LMP jövőjéről hozott döntés volt - értékelték. Az Együtt 2014 közleményében felidézte: az LMP kongresszusán csupán 77:84 arányban maradt alul az a meggyőződés, hogy "a párt számára fontos értékek megvalósulásához csak az Orbán-rezsim leváltásán keresztül vezet az út". Ez a szavazati arány azonban egyúttal felelősséget is ró az Együtt 2014 tagjaira: "továbbra is minden erőnkkel azon leszünk, hogy 2014-ben leválthassuk az Orbán-kormányt, ezt követően pedig valóra válthassuk az LMP olyan célkitűzéseit is, mint a jogállam újjáépítése, az átláthatóság és a korrupció elleni fellépés, az igazságosabb adórendszer, a társadalmi előrejutás megkönnyítése, az állambiztonsági iratok nyilvánosságának rendezése vagy épp a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése" - fejtették ki. Hozzátették továbbá, hogy az Együtt 2014-nek továbbra is természetes szövetségesei mindazok a demokratikus értéket valló ellenzéki szervezetek, amelyek képesek háttérbe szorítani az egyéni, szervezeti részérdekeiket annak érdekében, hogy 2014-ben változások sorozata indulhasson el Magyarországon. Az Együtt 2014 tehát tudomásul veszi az LMP döntését, és folytatja a széles összefogás megteremtését, az LMP határozata ugyanis "nem csökkentette, hanem növelte a felelősségünket abban, hogy a következő választásokra az Együtt 2014 olyan alternatívát kínáljon a változást akaró választóknak - így a ma csalódott LMP-szimpatizánsoknak is -, amely valóban le akarja és le tudja váltani a hazánkat bóvli kategóriába süllyesztő rezsimet" - zárta közleményét a választói mozgalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.