/

A szegedieknek játszották a Szent-Györgyinek előadott koncertet + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar emlékkoncerttel tisztelgett Szent-Györgyi Albert előtt, szombat este a Szegedi Nemzeti Színházban idézték meg a tudós Nobel-díja tiszteletére adott 1937-es koncertet.

A Nobel-díjat nyert tudós tiszteletére Szent-Györgyi-emlékkoncertet tartottak szombat este a Szegedi Nemzeti Színházban. 75 évvel ezelőtt, 1937-ben rangos kitüntetésének alkalmából játszott a Szegedi Szimfonikus Zenekar jogelődje, a Szegedi Filharmonikus Egyesület zenekara a professzornak: többek között az ott elhangzott művek – mint például egy Beethoven- vagy egy Berlioz-darab – csendültek fel szombat este is a színházban.

A műsor annak idején nem volt speciálisan válogatott, hanem azt játszották el, ami a zenekarnál készen volt, a tudósnak ajánlva a műsort. Az egyetlen műsorszám, amelyet kifejezetten neki szántak, a Rákóczi-induló volt – idézte fel az MTI-nek Gyüdi Sándor, a zenekar vezetője, az est karmestere.

A korabeli repertoárt most a tudóshoz, az egyetem rektorához jobban kapcsolódó darabokkal egészítették ki. Az eredeti műsorból átvették Beethoven VII. szimfóniáját és Berlioz Rákóczi-indulóját, de eljátszották Brahms Akadémiai ünnepi nyitányát is.

Az emlékkoncertre a Szegedi Tudományegyetem által szervezett Szent-Györgyi Albert-emlékév keretében, illetve az Egyetem Napja ünnepségsorozat részeként került sor. A jeles alkalomból köszöntőt mondott Szabó Gábor akadémikus, az egyetem rektora.

no images were found

Előző sztori

Fahéjas pálinka és csutkababa a ferencesek Márton-napján + FOTÓK

Következő sztori

Jégkorong: fordulatok után Volán-vereség a ráadásban

Legutóbbi hasonló cikkek