A szegedi fizikusképzés világszínvonalú elismerése az ELI-központ

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A fizikusok képzése alap és mesterszinten is bőséges és értékes utánpótlással bír, a lézer kutatóközpont szegedi kiépítése pedig jól bizonyítja, hogy az SZTE világszerte elismert képzőhelye a természettudományokat tanulóknak – hangzott el a pályakezdők elhelyezkedési lehetőségeit és az ifjúságpolitika változásait is taglaló konferencián szerdán.

Az ELI-projekt nagy médiafigyelmének köszönhetően egyre népszerűbb a Szegedi Tudományegyetem hallgatói között is a fizika szak. A Prágában, Bukaresten és Szegeden néhány éven belül kiépülő lézerközpont a világ egyik legnagyobb és legmodernebb lézerfizikai kutatóközpontja lesz, amely várhatóan száznál is több munkahelyet biztosít majd az itt képzett szakembernek. Erről, valamint a munkaerőpiac igényeihez egyre jobban igazodó felsőoktatásról tartottak előadást kedd délelőtt a SZAB-székházban, ahol emellett számos ifjúságügyi téma is szóba került.

Nemzetközi tudástranszfer Szegeden

“A fizikus szakon egy speciális képzésről van szó, melyre a bolognai rendszer mindkét szintjén lehet specializálódni” – magyarázta portálunknak Gyöngyösi György Tamás, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Humántudományi Intézetének tanársegédje. A fizika BSc során lézertechnika és elektronika szakirányon kezdhetik meg ezirányú tanulmányaikat a hallgatók, majd a mesterszakon MSc lézerfizikus szakirány, valamint szakirányú továbbképzésként is elmélyíthetik tudásukat. “Az ELI kapcsán kapott nagyobb sajtónyilvánosságot ez a képzés, hiszen a sok százmilliós eurós projekt megvalósulásával több száz munkahely létesülhet” – magyarázta az előadó, hozzátéve: ennek azért csak kisebb része lesz a tényleges lézerfizikával foglalkozók száma, 30-40 fizikus állandó munkájára azonban várhatóan szükség lesz, azonban ezen létszám sokszorosát fogják felszívni a kutatóközpont körül felépülő – a kapcsolódó profilú vállalkozásoknak is otthont adó – tudásparkba betelepülő spin-off cégek.

Várhatóan számos neves szakembert is idevonz majd az épülő lézerközpont, hiszen biológiától a fizikáig több, kutatáshoz szükséges mérést végezhetnek itt el. “Nagy nemzetközi mozgás lesz, sok szakember érkezik majd a csak itt elvégezhető, speciális mérések miatt. Ennek köszönhetően egy intenzív nemzetközi tudástranszfer valósulhat meg, Szeged pedig megerősítheti helyét a tudástérképen” – hangsúlyozta Gyöngyösi György Tamás. Nem elhanyagolható a tudományos bázis köré épülő ipari park sem, ahol az alapkutatásokban elért eredményeket az alkalmazott kutatás során váltjuk “aprópénzre”, piacképes termékeket és újabb munkahelyeket létrehozva. A lézerkutatásban ráadásul igen nagy előnyre tehet így szert a régió, sok esetben világelső is lehet egy-egy innovatív újítás kidolgozásával. “Az utánpótlással semmilyen gond nincs mind BSc, mind pedig MSc szinten. Az egyetem világszerte elismert képzőhely, a szegedi fizikusképzés nemzetközi szinten is kiemelkedő, melynek ékes bizonyítéka az ELI-központ Tisza-parti pozicionálása. A szaktudás világszintű elismerése az, hogy ez a központ itt épül meg, és nem máshol” – tette hozzá.

Természetesen az ELI mellett is számos lehetőség áll az életnek fizikusi diplomával nekivágó fiatalnak. Magas szintű matematikai tudásuknak köszönhetően képzettségükre például a Szegedi Biológiai Kutatóintézetben, a bankszektorban vagy az elektronikai iparban is nagy szükség van.

Előző sztori

Püspöki mise a Csillagból szabadult elítéltnek

Következő sztori

Kézilabda: minden jegy elkelt, jöhet a Barca!