Egyetem

A szegedi fizikusképzés világszínvonalú elismerése az ELI-központ

A szegedi fizikusképzés világszínvonalú elismerése az ELI-központ

2012. november 17., szombat
A szegedi fizikusképzés világszínvonalú elismerése az ELI-központ

A fizikusok képzése alap és mesterszinten is bőséges és értékes utánpótlással bír, a lézer kutatóközpont szegedi kiépítése pedig jól bizonyítja, hogy az SZTE világszerte elismert képzőhelye a természettudományokat tanulóknak - hangzott el a pályakezdők elhelyezkedési lehetőségeit és az ifjúságpolitika változásait is taglaló konferencián szerdán.

Az ELI-projekt nagy médiafigyelmének köszönhetően egyre népszerűbb a Szegedi Tudományegyetem hallgatói között is a fizika szak. A Prágában, Bukaresten és Szegeden néhány éven belül kiépülő lézerközpont a világ egyik legnagyobb és legmodernebb lézerfizikai kutatóközpontja lesz, amely várhatóan száznál is több munkahelyet biztosít majd az itt képzett szakembernek. Erről, valamint a munkaerőpiac igényeihez egyre jobban igazodó felsőoktatásról tartottak előadást kedd délelőtt a SZAB-székházban, ahol emellett számos ifjúságügyi téma is szóba került.

Nemzetközi tudástranszfer Szegeden

"A fizikus szakon egy speciális képzésről van szó, melyre a bolognai rendszer mindkét szintjén lehet specializálódni" - magyarázta portálunknak

Gyöngyösi György Tamás

, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Humántudományi Intézetének tanársegédje. A fizika BSc során lézertechnika és elektronika szakirányon kezdhetik meg ezirányú tanulmányaikat a hallgatók, majd a mesterszakon MSc lézerfizikus szakirány, valamint szakirányú továbbképzésként is elmélyíthetik tudásukat. "Az ELI kapcsán kapott nagyobb sajtónyilvánosságot ez a képzés, hiszen a sok százmilliós eurós projekt megvalósulásával több száz munkahely létesülhet" - magyarázta az előadó, hozzátéve: ennek azért csak kisebb része lesz a tényleges lézerfizikával foglalkozók száma, 30-40 fizikus állandó munkájára azonban várhatóan szükség lesz, azonban ezen létszám sokszorosát fogják felszívni a kutatóközpont körül felépülő - a kapcsolódó profilú vállalkozásoknak is otthont adó - tudásparkba betelepülő spin-off cégek.

Várhatóan számos neves szakembert is idevonz majd az épülő lézerközpont, hiszen biológiától a fizikáig több, kutatáshoz szükséges mérést végezhetnek itt el. "Nagy nemzetközi mozgás lesz, sok szakember érkezik majd a csak itt elvégezhető, speciális mérések miatt. Ennek köszönhetően egy intenzív nemzetközi tudástranszfer valósulhat meg, Szeged pedig megerősítheti helyét a tudástérképen" - hangsúlyozta Gyöngyösi György Tamás. Nem elhanyagolható a tudományos bázis köré épülő ipari park sem, ahol az alapkutatásokban elért eredményeket az alkalmazott kutatás során váltjuk "aprópénzre", piacképes termékeket és újabb munkahelyeket létrehozva. A lézerkutatásban ráadásul igen nagy előnyre tehet így szert a régió, sok esetben világelső is lehet egy-egy innovatív újítás kidolgozásával. "Az utánpótlással semmilyen gond nincs mind BSc, mind pedig MSc szinten. Az egyetem világszerte elismert képzőhely, a szegedi fizikusképzés nemzetközi szinten is kiemelkedő, melynek ékes bizonyítéka az ELI-központ Tisza-parti pozicionálása. A szaktudás világszintű elismerése az, hogy ez a központ itt épül meg, és nem máshol" - tette hozzá. Természetesen az ELI mellett is számos lehetőség áll az életnek fizikusi diplomával nekivágó fiatalnak. Magas szintű matematikai tudásuknak köszönhetően képzettségükre például a Szegedi Biológiai Kutatóintézetben, a bankszektorban vagy az elektronikai iparban is nagy szükség van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.