//

Reök-botrány: a püspök kiáll az értékek mellett

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egészen biztos, hogy a terített asztalon az emberi ürüléket kínáló 12 tányér mint műalkotás nem felel meg a katolikusok, a keresztények ízlésének – reagált a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Reökben kiállított installációra. A művész időközben visszavonta az összes alkotását Szegedről.

Nagy botrányt kavart Szegeden a Reök-palotában nyílt, Kontrasztok vonzásában című tárlat egyik installációja, amely 12, tányéron elhelyezett fekáliát és egy levágott emberi kezet is tartalmaz. Az alkotás ellen több párt és felekezet is tiltakozott, felemelte a hangját a KDNP és a Jobbik szegedi szervezete, valamint a szeged-tarjánvárosi plébánia is. Kedd reggel ismeretlen személyek egy “Kultúra tálalva! Magyar! Miért hagyod, hogy pár pofátlan zsidó kigúnyolja őseid vallását?” feliratú plakátot is elhelyeztek az épület bejáratára. Az installációt készítő Győrffy László a felfokozott indulatok hatására bejelentette: az összes művét visszavonja Szegedről.

Sajtóközleményében a Szeged-Csanádi Egyházmegye is állást foglalt a megosztó műalkotással kapcsolatban. Írásukat alább változtatás nélkül közöljük.

A Szeged-Csanádi egyházmegye közleménye

A napokban nagy vihart kavart a médiában Győrffy László „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben” című, a szegedi REÖK-palotában kiállított installációja. Egyesek a vallásos érzület elleni provokációnak, mások egyszerűen tudatlanságról beszélnek. Bármilyen esetleges rosszindulat, vagy talán kulturális deficitből fakadó balul sikerült szándék vezette a művészt, illetve a kiállítás szervezőit, hasonló jelenségekkel szembesülve a katolikusokra nem a megsértődés, vagy a hangos, de értelmetlen tiltakozás jellemző. Az ilyen vélt vagy valós provokációk arra serkentenek bennünket, hogy még tudatosabban és vonzóbb módon tanúskodjunk sajátos értékeinkről.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye nem tartja magát illetékesnek annak eldöntésére, hogy a székvárosában kiállított műalkotás mennyiben képvisel művészi értéket. Az egészen biztos, hogy a terített asztalon az emberi ürüléket kínáló 12 tányér, mint műalkotás nem felel meg a katolikusok, a keresztények ízlésének. A kisebbség véleményének tiszteletben tartása, illetve a tolerancia azonban arra indít bennünket, hogy ne rontsuk el azok jó étvágyát, akik ily módon kívánják csillapítani a művészet és a kultúra iránti éhségüket – fogalmazott a közleményben Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

Előző sztori

Kézilabda: simán nyert a tavalyi bajnok Vásárhelyen

Következő sztori

Megszüntették a nyomozást a közgyűlési elnökök azori-szigeteki utazása ügyében