A pályakezdők elhelyezkedését segítő program indult

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megtartották a Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Advisor Net elnevezésű projekt zárókonferenciáját a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A határ mindkét oldalán gondot okoz a pályakezdők számára az elhelyezkedés, ezért az egy éves projekt egyik fő célkitűzése az volt, hogy felkészítse a tanukókat az álláskeresésre, valamint szorosabb együttműködést alakítson ki a szerb és magyar munkaügyi és képző szervezetek között.

A projekt összköltségvetése 185 ezer euro volt, amelyből az Európai Unió 157 ezer eurót finanszírozott. Az egyéves együttműködés első szakaszában Csongrád- és Bács-Kiskun megyében, valamint a Vajdaságban egy felmérés zajlott a munkáltatók körében. Azt vizsgálták, milyen elvárásaik, igényeik vannak a leendő munkavállalókkal szemben. Az elkészült tanulmányok legfontosabb tapasztalatait ingyenes gyakorlati képzések keretében adták át Szabadkán, Szegeden és Kecskeméten az érintett célcsoportok, középiskolás diákok, valamint induló és működö vállalkozások számára.

A témakörök közül az egyik legnépszerűbb a középiskolai tanárok részére tartott álláskeresés-segítő tréning volt. A tréningen szerzett tapasztalatok alapján a pedagógusok később tanórák keretében felkészíthetik diákjaikat a munkaerőpiac kihívásaira. A három városban közel százötven diák vehetett részt álláskeresés-segítő rendkívüli tanórán. A projekt záróeseményén a képzéseket elvégző hallgatók tanúsítványt kaptak.

Emellett a projekt elősegítette a kecskeméti, szegedi, szabadkai munkaügyi központok vezetőinek folyamatos, szakmai tapasztalatcseréjét is. A résztvevő munkaügyi központok vezetősége, a trénerek, az iskolaigazgatók és a tanárok szándéka az együttműködés folytatása a támogatott Advisor Net programon túl is.

Előző sztori

Sakk: Lékó ötödször is remizett

Következő sztori

Kajak-kenu: péntekig kell fizetniük a szerbeknek Janicsért