Közélet

A Fatosz a falusi turizmus alapfogalmainak rögzítését kéri

A Fatosz a falusi turizmus alapfogalmainak rögzítését kéri

2012. november 19., hétfő
A Fatosz a falusi turizmus alapfogalmainak rögzítését kéri

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (Fatosz) a falusi turizmus alapfogalmainak rögzítését és ezek átvezetését kérte a különböző szintű jogszabályokban az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága kastélyok, várak és falusi turizmus albizottsága hétfői ülésén.

Az albizottság meghallgatta a Fatosz javaslatait a turizmus törvényben szabályozást igénylő területekről a falusi turizmus kérdéskörében.

Csizmadia László

, a Fatosz elnöke kiemelte: jelenleg eltérően értelmezik és alkalmazzák a megyékben a falusi turizmus fogalmait, ezért szükséges volna az alapfogalmak, köztük a falusi szálláshely, a falusi vendégasztal, a falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység meghatározása. A szövetség javaslatot tett arra is, hogy miként határozzák meg a falusi életkörülmények, a helyi vidéki szokások, a helyi kultúra, a hagyományos ellátás fogalmát is a falusi turizmusban. Csizmadia László kitért arra is, hogy az előző kormány a szakmai szervezetek, köztük a Fatosz tiltakozása ellenére megszüntette a falusi turizmushoz köthető magánszemélyek adókedvezményét, az intézkedés hatása 2010-ben a férőhelyek és vendéglátók számának jelentős csökkenésében mutatkozott meg. A Fatosz elnöke szerint az őstermelőkhöz hasonlóan a falusi vendéglátást végző magánszemélyeknek is adókedvezményt kellene kapniuk a fejlődés érdekében. Az albizottság meghallgatta a Magyar Vendéglátók Ipartestülete véleményét a jövedéki törvény vendéglátást érintő szabályozásáról.

Kovács László

, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke azt javasolta, hogy a jogszabályban szüntessék meg a nyitott üvegpalack tárolásának tilalmát a pultoknál, a raktárakban. Az ülésen

Kovács Ferenc

, az albizottság elnöke, aki a Vas megyei Közgyűlés elnöke is, átnyújtotta Csizmadia Lászlónak több évtizedes szakmai munkája elismeréseként, 75. születésnapja alkalmából a Vas megyei Közgyűlés elnöke emlékplakettjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.