/

Vásárhelyi katonák gondozzák az elesett hősök sírjait

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkezdődött a hódmezővásárhelyi Kincses temető Hősi parcellájában található I. és II. világháborúban elesett katonák fejfáinak felújítása, illetve a terület eredeti állapotának visszaállítása.

A mostani munkálatokat egy megbeszélés előzte meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Zrínyi Miklós laktanyájában, amelyen részt vett Markó Csaba, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Kabinet Irodájának irodavezetője; Huszár Ferenc alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár megbízott parancsnok-helyettese; Maruzs Roland őrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó osztály osztályvezető helyettese; Vajtay László zászlós, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Szegedi Toborzóirodájának képviselője, valamint Surányi Zsolt és Nagy László főtörzsőrmesterek, akik a Bocskai dandár részéről eddig a hódmezővásárhelyi hadisír-gondozással foglalkoztak.

A Hősi parcellából hiányzik mintegy 45 fejfa, amelyek egykori elhelyezkedése már pontosan ismert, így azokat – a korhű másolat elkészítését követően – az eredeti helyükre tudják visszahelyezni. Halottak napja alkalmából a temetőben lévő fejfákon – a megtisztítást követően – a betűket újrafestik és a kisebb felújítási munkálatokat is elvégezik.

A hadisírok gondozásában érintettek távolabbi célja: a Hősi parcellában elhelyezett összes fejfát 2013 májusának utolsó vasárnapján – a Hősök napján – ünnepélyes keretek között felavatni.

Default thumbnail
Előző sztori

Orbán: 612 milliárd forint adósságot veszünk át az önkormányzatoktól

Default thumbnail
Következő sztori

Megfelelően működtek a viharjelzők az idén

Legutóbbi hasonló cikkek