Egyetem

Debreceni csapat vitte el a Szent-Györgyi-verseny pálmáját + FOTÓK

Debreceni csapat vitte el a Szent-Györgyi-verseny pálmáját + FOTÓK

2012. október 26., péntek
Debreceni csapat vitte el a Szent-Györgyi-verseny pálmáját + FOTÓK

A Szent-Györgyi Albert-emlékév tiszteletére első alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Albert tanulmányi versenyt. Összesen hét díjat osztottak ki, a megmérettetés fődíját a debreceni Tóth Árpád Gimnázium három diákja és kísérőtanára vihette haza.

Pénteken délelőtt

Szabó Gábor

akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitotta meg a versenyt a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében. A rektor hangsúlyozta,

Szent-Györgyi Albert

szellemi hagyatékának ápolása sokoldalú feladat, a Nobel-díjas tudós személye méltán állítható példaként a fiatalok elé. Kora délután sajtótájékoztató keretében mutatták be a Magyar Nemzeti Bank által készíttetett

Szent-Györgyi Albert ezüst emlékérmét

, melyet a szegedi professzor Nobel-díja 75. évfordulójára tiszteletére vertek. A tanulmányi versenyen összesen 29 határon inneni és túli iskola 35 csapata mérte össze tudását, melyből 6 jutott be döntőbe. 12 kérdéskörre kellett válaszolniuk a diákoknak, melyek főként Szent-Györgyi Albert életére és munkásságára vonatkoztak. A zsűri döntése értelmében hét díjazottat ünnepeltek a nap végén, ugyanis a kreatív feladatok színvonalas megoldásáért a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum csapatát különdíjjal jutalmazták. Hatodik lett a makói József Attila Gimnázium csapata (JAG-uars csapatnévvel), ötödik helyen végeztek a szegedi SZISZI Déri Miksa Tagintézményének diákjai (Déri Vitamin néven), negyedik lett a szentesi Horváth Mihály Gimnázium (HMG), harmadik díjat kapott a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium (Rózsásokkk), második értékes ösztöndíjat a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium nyerte el RMG Lándzsa nevű csapatával. A fődíj birtokosa pedig a debreceni Tóth Árpád Gimnázium csapata lett, a Debreceni Katalizátor, tagjai Cambridge-be utazhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.