Közélet

Szent-Györgyi Albert-emlékérmét mutattak be Szegeden + FOTÓK

Szent-Györgyi Albert-emlékérmét mutattak be Szegeden + FOTÓK

2012. október 26., péntek
Szent-Györgyi Albert-emlékérmét mutattak be Szegeden + FOTÓK

A Magyar Nemzeti Bank 7000 darabot dobott piacra a Vékony Fanni művésznő által tervezett, a szegedi professzor Nobel-díja 75. évfordulójának emléket állító ezüst érméből.

39 határon túli és inneni magyar középiskolai csapat részvételével nagyszabású Szent-Györgyi Albert tanulmányi versenynek ad otthont pénteken a Szegedi Tudományegyetem. Ebből az alkalomból itt, Szegeden, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban mutatták be a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott egyedi kivitelezésű, művészi tervezésű Szent-Györgyi Albert ezüst emlékérmét. A kivitelező Magyar Pénzverő Zrt. vezérigazgatója,

Gaál Ferenc

vázolta: az emlékpénzérme törvényes fizetőeszköz, ám alapvetően nem célja, hogy részt vegyen a fizetőforgalomban. Kiemelkedő művészi értékkel bír, hiszen egyedi formájú és kivitelezésű kisplasztikai alkotás, nemesfémből készül, tehát belső értéke is van, emellett numizmatikai értéke is páratlan, hiszen alacsony példányszámban érhető el. Magyarországon 1948-ban jelent meg az első emlékérme az 1848-as forradalom századik évfordulóján, s 1968-tól a Magyar Nemzeti Bank jogkörébe tartozik a kibocsátás.

Évente 6-8 tematikában készítenek jellemezően ezüst, illetve egy-egy arany és színesfém emlékérmét, melyek rendszerint valamilyen meghatározó jelentőségű történelmi, kulturális, társadalmi eseményhez vagy személyiséghez kapcsolódnak. Ebbe a sorba tartozik a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójára kibocsátott, 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, 12,5 gramm súlyú, 30×25 milliméter átmérőjű, ovális alakú, 3000 forint névértékű érme is, melyből 2000 darabot selyemfényes, 5000 darabot pedig tükörfényes alapsíkkal állítottak elő. A gyönyörű, díszes alkotást Szegeden az SZTE Ajándékboltban, a TIK épületében lehet megvásárolni. A csodás érmét Vékony Fanni ötvös, iparművész álmodta meg. A művésznő úgy fogalmazott: Szent-Györgyi Albert példa lehet a mai fiatalok számára, mert a tudásvágy, a nyitottság és a humánum olyan ötvözetként egyesült benne, mely hatalmas tudományos teljesítménynek nyitott utat. A tervező az érmén elhelyezte a számára leginkább sokat mondó Szent-Györgyi-mondást („Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki nem gondolt”), de a Magyarország felirat mellől a tudós portréja és a paradicsompaprika ábrázolása sem hiányozhat. A Szent-Györgyi Albert ezüst emlékérme első három példányát a kibocsátás ünnepén Vékony Fanni, Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Pál József professzor, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese vehette át Gaál Ferenctől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.