Bulvár

Százezer vendéget várnak a Csabai Kolbászfesztiválra

Százezer vendéget várnak a Csabai Kolbászfesztiválra

2012. október 4., csütörtök
Százezer vendéget várnak a Csabai Kolbászfesztiválra

Százezer vendéget várnak a tizenhatodik Csabai Kolbászfesztiválra, a régió legnagyobb gasztronómiai rendezvényét október 19. és 22. között tartják Békéscsabán.

A kolbászfesztivál a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, a szórakozáson túl meghatározó szakmai esemény, ahol a kolbászok gyártásában érdekelt hazai és határon túli termelők és beszállítók szakmai kiállításon mutatkoznak be. A fesztiválon új piaci lehetőségek nyílnak a helyi kolbászkészítők előtt. Ma már 30-40 kisüzemben állítanak elő Békés megyében termelt sertésből csabai kolbászt a városban és térségében - mondta el

Hégely Sándor

fesztiváligazgató a kolbászfesztiválról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Az esemény négy napján a kolbászkészítő-verseny mellett több más, a disznótorhoz kapcsolódó megmérettetés is lesz, a többi között savanyúság-készítő és töltöttkáposzta-főző viadal. Az idén is megrendezik Békéscsaba egyik leghíresebb kolbászkészítője emlékére életre hívott Krajcsó Pál Emlékversenyt. Gazdag kulturális programok közül választhatnak a látogatók, tíz vendéglő saját készítésű, speciális disznótoros ételekkel várja a vendégeket. A fesztivál igazgatója kiemelte: az idén számos érdekes program várja a gyermekes családokat, Budapestről a fesztiválra érkezik a Csodák Palotája, emellett lesznek bábelőadások is. A fesztivált záró hétfői napon valamennyi vendéglő ötven százalékos kedvezménnyel üzemel - jegyezte meg az igazgató. A kolbászfesztivál turisztikai jelentőségéről szólva Hégely Sándor hozzátette: tavaly négy nap alatt csaknem százezer vendég látogatott el a fesztiválra, tíz százalékuk érkezett külföldről. A magyar vendégek átlagosan fejenként 13 ezer 847 forintot költöttek, a külföldek pedig 30 ezer 137 forintot. Összességében mintegy 1,5 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a tavalyi kolbásznapokon. A Csabai Rendezvényszervező Kft., a Körösök Völgye Natúrparkkal együttműködve, kerékpárkölcsönző pontokat létesít a vasútállomáson, a buszpályaudvaron, a belvárosban és a fesztivál színhelyén. A sajtótájékoztatón kihirdették az idei szárazkolbász-verseny eredményét: a szakmai zsűri három békéscsabai kolbászkészítő termékét sorolta az első három helyre. A helyi médiát képviselő zsűri tótkomlósi, szabadkígyósi és mezőberényi készítőnek ítélte oda a legjobb díjakat, kiosztottak három különdíjat is, ezeket eleki, budapesti és mezőberényi készítők vihették haza pénzjutalommal együtt. Idén 93 szárazkolbászt neveztek a versenyre, jóval többet, mint tavaly.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.