Közélet

Ombudsman: vegyes körülmények vannak a börtönökben

Ombudsman: vegyes körülmények vannak a börtönökben

2012. október 29., hétfő
Ombudsman: vegyes körülmények vannak a börtönökben

Vegyes körülmények vannak a büntetés-végrehajtás intézményeiben, míg például az egyik börtönben energiatakarékos mosó- és szárítógépek működnek, addig egy másikban csak függönnyel leválasztott mellékhelyiségek vannak - tapasztalta vizsgálatai során Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.

Az ombudsman hivatala által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben az áll, hogy a biztos kiemelt projektben elemezte, miként érvényesülnek az alapvető jogok a börtönökben, milyen körülmények között töltik büntetésüket az elítéltek, megfelelőek-e az állomány munkafeltételei, és hogyan készítik fel a szabadulókat a társadalmi visszailleszkedésbe. Mint írták, az egyik börtönben - Sátoraljaújhelyen - energiatakarékosak a mosó- és szárítógépek, napkollektor adja a meleg vizet, korszerű a fűtés, folyamatosan felújítják a fürdőket és a zárkákat. Máshol - Márianosztrán - a főépület homlokzatát felújították, több helyiséget korszerűsítettek, de szűkösek a zárkák, az ombudsman munkatársai penészes falakat, csak függönnyel leválasztott mellékhelyiségeket és leromlott állapotú fürdőket is láttak. Még rosszabb a helyzet a győri intézetben, ahol az előzetesen letartóztatottak várják az ítéletet. Ott a belső tér felújítása megkezdődött, de az udvar felőli homlokzat megközelítése életveszélyes, a zárkák méltó körülményeinek megteremtése a zsúfoltság miatt nehezen megoldható - olvasható a közleményben. Közölték, a büntetés-végrehajtás intézeteinek túltöltöttsége általános probléma. Márianosztrán minden tíz férőhelyen tizenhat, Győrben tizenkilenc elítélt szorong. A szükségesnél kevesebb a személyzet, Állampusztán például egy nevelőnek 80-90 fogvatartottal kell foglalkoznia. A közleményben kitértek arra, hogy a létszámhiány miatt kevés a lehetőség az elítéltek személyes problémáinak egyedi kezelésére és a konfliktusok rendezésére, ez egyaránt veszélyezteti a fogvatartottakat is megillető jogok érvényesülését és az állomány emberi méltósághoz való jogát. Bár a közelmúltban lehetőség nyílott rá, hogy a büntetés-végrehajtás rendszere néhánnyal több pszichológust alkalmazzon, a meglévő szakemberek nem győzik a bezártság pszichés problémáinak kezelését - mutattak rá. Az ombudsman szerint a szabaduló elítéltek felkészítése összetett, az állam nem hagyatkozhat kizárólag a civil szervezetek önkéntes tevékenységére: aktív segítségre, forrásokra, a pártfogói felügyelet, az utógondozás, a foglalkoztatás szervezésére van szükség, mind az államtól, mind a társadalomtól. A "felkészítés nélkül szabaduló, sokszor eleve rosszul szocializált, alacsony iskolai végzettségű, korábban tartósan munka nélküli, esetleg biztos családi háttér nélküli vagy alkoholproblémás elítéltek nehezen vagy egyáltalán nem tudnak visszailleszkedni a társadalomba, és nagy a bűnismétlésük veszélye" - írták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.