Közélet

Nőtt a nagy pártok támogatottsága, aktivizálódnak a választók

Nőtt a nagy pártok támogatottsága, aktivizálódnak a választók

2012. október 30., kedd
Nőtt a nagy pártok támogatottsága, aktivizálódnak a választók

A Tárki októberi pártpreferencia-kutatása szerint mind a Fidesz-KDNP, mind pedig az MSZP támogatottsága nőtt ebben a hónapban, miközben csökkent a bizonytalanok aránya szeptemberhez képest.

Az intézet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül a szeptemberi 15 százalékot követően októberben 18 százalékra, az MSZP-é pedig 11-ről 15 százalékra nőtt. Megjegyzik, hogy a két nagy párt támogatottságában egy évvel korábban 12 százalékpont volt a különbség. A pártpreferenciájukat tekintve bizonytalanok vagy azt el nem árulók aránya 56-ról 50 százalékra csökkent az elmúlt hónap alatt - tudatták. A Tárki adatai szerint a pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 34-ről 37 százalékra, az MSZP-é pedig 24-ről 30 százalékra nőtt. A többi parlamenti párt népszerűsége lényegében változatlan maradt, legalábbis a mérési hibahatáron belül változtak - tájékoztatott az intézet, részletezve: szeptemberben a Jobbikot a teljes népesség 9, októberben 10 százaléka választotta, a pártválasztók körében pedig 21-ről 19 százalékra csökkent a támogatottságuk. Az LMP a teljes népességen belül szeptemberhez képest 1 százalékpontot csökkent, támogatottsága 4 százalékos volt. A pártválasztók körében szeptemberben 10, ebben a hónapban pedig 9 százalékot ért el. A kutatás szerint a Demokratikus Koalíció (DK) tábora a teljes népességen belül 3-ról 1 százalékra, a pártválasztók körében 7-ről 2-re csökkent. A Tárki megjegyzi, hogy adatfelvétele az október 23-i nemzeti ünnep előtt zajlott, október 10-17. között. A kutatás során ezer választókorú állampolgárt kérdezték meg életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentálva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.