Nagy-Magyarország Mórahalom határában – skanzen kétméteres parlamenttel + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A történelmi Magyarország ötven műemlékét, köztük az alsóvárosi ferences templomot és a szegedi zsinagógát is bemutatja az a hazánkban egyedülálló skanzen, melyet Mórahalom határában alakítanak ki. Az épített kertben egymástól 15-30 méterre lesznek a műemlékek valósághű makettjei.

Egy 230 négyzetméteres Klebelsberg-iskola lesz a Mórahalom közelében épülő emlékpark központi épülete, ahová egy székelykapun keresztül léphet majd be a látogató. A sík tájból közel két méterre kimagasló épület teraszáról az egész skanzen megtekinthető lesz. „Ebben a térben ötven, számunkra fontos magyarországi műemlék 1:25-ös kicsinyített makettjét láthatjuk. A parlament 10 méter hosszú lesz és két méter magas” – ismertette Európa legnagyobb makettparkjának részleteit Dlusztus Imre. A Bornemzet Nonprofit Kft. ügyvezetője a projektnyitón elmondta, a látogatók egy úgynevezett Audio Guide-rendszer segítségével kapnak információkat arról a helyszínről, ahol épp járnak. Ha például a budai várnál tartózkodnak, akkor felcsendül a Hazám,hazám kezdetű dal, míg a hollókői barangolás során palóc dallamokat hallhatnak. Egy tablet segítségével pedig részletes információkat kaphatnak az érdeklődők, megismerhetik a történelmi és kulturális jellemzőket, sajátosságokat.

1910-nél húzták meg a határt, s olyan műemlékeket választottak ki, melyeket megkímélt a második világháború. Dlusztus Imre elmondta, addigra befejeződött a millenniumi építkezési láz, s arról az évről pontos adatokkal rendelkeznek, hiszen Ferenc József császár népszámlálást rendelt el abban az esztendőben. A Szegedről bemutatott épületek között ezért sem szerepel a dóm, a zsinagóga mellett az alsóvárosi ferences kolostor makettjét készítik el, melynek 218 centiméter magas lesz a tornya. A homlokzati díszeket, sőt még a vakablakokat is ábrázolni fogják, így mindegyikről részletes dokumentációt, kiviteli tervet készítettek. Érdekesség, hogy belső világítása is lesz mindegyiknek.

no images were found

Olyan épületek is helyet kapnak a skanzenben, melyek nem a legismertebbek, így például a gannai római katolikus templomot, s annak történetét is megismerhetik majd a látogatók. A nevezetes várak és kastélyok mellett olyan fontos épületek is láthatóak lesznek, mint Petőfi Sándor kiskőrösi szülőháza, a hajósi pincefalu vagy a hortobágyi kilenclyukú híd. Bemutatják továbbá a székelyderzsi erődtemplomot, a lőcsei városházát ás a túristvándi vízimalmot is. Megtudtuk, a makettek műanyag borítású acélszerkezetű építmények lesznek, de a vízimalmot fával fogják burkolni.

„Nem sok ország, régió és település büszkélkedhet olyan skanzennel, mint ami itt fog Mórahalmon megépülni. A Dlusztus Imre által megálmodott projekt olyan turisztikai és kulturális lehetőséget jelent a városnak, ami által felkerül hazánk különleges történelmi látványosságainak térképére” – fogalmazott a projektnyitón Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Az 1910-es történelmi Magyarországot bemutató skanzen 2013 végére készül el.

A tervekről Dlusztus Imre beszélt a Telin TV-nek, tekintse meg az alábbi videón!

no images were found

Előző sztori

A BKV Zrt. egykori vezetői szerint indokoltak voltak a nagy összegű kifizetések

Következő sztori

Változó parkolási rend a hosszú hétvégén Szegeden