//

Koltai Róbert: A hazai színészek partiban vannak a hollywoodi sztárokkal + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három éve számos jelenetét Szegeden vették fel, hétfő este pedig itt is mutatták be Koltai Róbert új filmjét, a Magic boys-t. A kamera elől rendezői székbe ült színművész ezúttal olyan neves hollywoodi csillagokkal dolgozott együtt, mint Vinnie Jones vagy Michael Madsen. Portálunknak a forgatás mellett a hazai film jövőjéről is beszélt.

– Több mint három év telt el a Magic boys forgatásának kezdete óta. Az lett végül a filmből, aminek megálmodta?

– Az ember bizakodik, és nagy tervei vannak, amikor egy jó csapattal fog össze. Nemrég láttam csak először a mozit teljes kerek egészében, magyar szöveggel együtt – hozzá kell tennem: angolul nem beszélek túl jól, a poént megértem, de a szavakat külön nem. Szóval leültem megnézni és úgy érzem, hogy összeállt, talán még felül is múlja a várakozásaimat. Azt pedig különösen jó volt nézni, hogy a neves külföldi színészek a magyar kollégáikkal milyen nagyszeűen együtt tudtam dolgozni. Nem csak a fantasztikus Vinnie Jonesra és Michael Madsenre gondolok, de például a Bell-boyt alakító fiatal színész is rendkívül jól helyt állt a szerepében. Azért nem csak róluk beszéljünk, hiszen minden magyar színész partiban van a külföldiekkel, legalább olyan jó teljesítményt nyújtva. Ahogy a hollywoodi és a hazai színészek, úgy Szeged és London is a legtermészetesebb módon váltakozik a filmben, megbolondítva a hangulatot egy kis gengszteres-maffiózós paródiával. Így a legvégén visszanézve is úgy éreztem, hogy nagyon jól állt mindenkinek a rá szabott szerep.

– A szegedi nézőknek különösen nagy öröm, hogy a film számos jelenete itt játszódik. Miért éppen erre a városra esett a választás?

– Több csodálatos épülete is van Szegednek, ami rendkívül jól mutat a filmvásznon. Ilyen például az Anna Fürdő vagy a színház épülete, ami egyébként egy fontos színtere lesz az eseményeknek. A város vezetői is készségesen segítették a filmet, amit ezúton is nagyon köszönünk.

– A Magic boys az első koprodukciós alkotása, melyben több hollywoodi csillag is feltűnik. Milyen volt velük együtt dolgozni?

– Ők is csak olyan emberek, mint mi, bár a média legtöbbször csak az allűrjeikkel foglalkozik. Michael Madsen például egy bűbájos, rendkívül érzékeny ember, akivel igazán jó barátok lettünk a forgatás alatt. Ugyanilyen jót tudok mondani Vinnie Jonesról is, aki egy sokkal markánsabb, keményebb figura – pont amilyennek Guy Ritchie filmjeiben is láthattuk őt. Nekem mindenesetre az első perctől szimpatikus volt, hiszen én is sport berkekből indultam, édesapám labdarúgó szakosztályvezető volt. Mindenesetre nem mindennapi dolog, hogy egy focistából ekkora színész lesz. Tényleg kemény figura, ha valamit elhatározott, akkor azt úgy kellett csinálni. Szerencsére azért mindig jókat határozott el (nevet). Talán nem is hinnék róla, de nagyon szorgalmas is: éjjel mindig megírta a másnapi felvételre szánt gondolatait, amiktől aztán nem nagyon szeretett eltérni. A magyar csapatról is csak jókat tudok mondani, Hujber Feri, Nagy Sanyi és Pindroch Csabi remekül viszik a komédiát. Megint nagyon büszke vagyok rájuk.

– Új szelek fújnak a magyar filmgyártásban is, amit a legfelsőbb szintekről próbálnak helyrerázni. Andrew G. Vajna szerint (aki tavaly év eleje óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztosa) a magyar filmeknek nem csak hazai közönség előtt, de nemzetközi szinten is meg kell állniuk a helyüket. Sikerülhet ez a Magic boysnak is?

– A filmet még 2009-ben, Andy Vajna kinevezése előtt elkezdtük forgatni, a film zömén már túl voltunk, amikor ő átvette ezt a tisztséget. Én elsősorban a magyar közönségnek szeretnék örömet szerezni minden filmemmel, de nagyon büszke vagyok, hogy megállják a helyüket a határon túli mozikkal összehasonlítva is. Több neves külföldi fesztiválon is megfordultak már, és hála istennek nem kellett szégyenkeznem sehol.

– Andy Vajna véleményét már hallottuk – ön szerint milyennek kell lenni egy mai magyar filmnek?

– Ez egy olyan pálya, ahol az embernek a saját útját kell járni, méghozzá következetesen. Mindenkinek van egy stílusa, ami neki jól áll, egy története, amit el szeretne mesélni. Nekem valahogy úgy alakult az életem, hogy több stílusban is kísérletezhettem, megkerestem bennük a helyemet. Bízom benne, hogy a Magic boys is megtalálja a közönségét, főként a fiatalabb generációnak szántam ezt. A mozi egyik fő építőköve a zene, Hrutka Róbert pedig csodálatos hangulatot teremtett az aláfestő muzsikákkal. A másik sajátossága a kétnyelvűsége: nagyon jó félreértéseket szül, amint a magyar fiúk kint Londonban a maguk csökött angolságával beszélnek, és próbálják egymást is megérteni. Örülök, hogy a film végül nem lett teljesen szinkronizált, hanem hallhatjuk eredetiben Madsenéket. A szövegek is jók, úgy érzem nincs agyonírva, egyszerű és poénos.

– Rendezőként és színészként is többször bemutatkozott már. A kamera melyik oldalán érzi magát otthonosabban?

– Nagyon szeretek játszani, de a filmben akkor érzem magam jobban, ha a kamera mögött lehetek, és jobban átláthatom a helyzetet, ötletelhetek a jelenetekkel. Persze a színészettel sincs gond, ebben is játszom egy epizódot, de most nem olyan nagy szerepet, mint a többi filmemben. A főszerepet itt meghagytam másnak.

Előző sztori

Szélesre tárja kapuit az SZTE hallgatói előtt a Napfényfürdő

Következő sztori

A zenét ünnepelte Dorozsma + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek