Bulvár

Három évre ítélték egy nőgyógyászt egy fiatal nő halála miatt

Három évre ítélték egy nőgyógyászt egy fiatal nő halála miatt

2012. október 29., hétfő
Három évre ítélték egy nőgyógyászt egy fiatal nő halála miatt

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt három év fogházbüntetésre ítélt hétfőn a Szegedi Városi Bíróság egy szentesi szülészt, akinek 2008 nyarán megműtött páciense három héttel később meghalt.

A nem jogerős ítélet szerint a 31 esztendős asszonyon egy abbamaradt vetélést követően a vádlott - aki választott orvosa volt - 2008. július 1-jén küretet hajtott végre, a műtét során azonban, mint utóbb kiderült, átlyukasztotta a beteg méhfalát, és két helyen a vékonybelét is megsértette.

Juhász Zsuzsanna

bíró az ítélet indoklásakor kifejtette, a vádlott, bár azonnal észrevette a hibát, mindent megtett, hogy leplezze. A páciens már ébredéskor is hasi fájdalmakra panaszkodott, szobatársainak elmondása szerint éjszaka nem tudott aludni, vergődött, fájdalomcsillapítóért könyörgött. Az orvos azonban nem vizsgálta meg, csupán telefonon rendelt számára gyógyszereket. A vádlott, amikor átadta a pácienst az ügyeletes orvosnak, a beteg állapotát a valóságosnál jobbnak tüntette fel, és az esetről nem referált megfelelően feletteseinek. A műtét másnapján a vádlott egyik kollégája a páciensen végzett ultrahangvizsgálaton rendellenességeket fedezett föl, ezért azonnal hasfeltáró műtétet javasolt. A vádlott azonban a vizsgálati eredményt és a javaslatot is eltitkolta felettesei elől. Az asszonyt - egy újabb ultrahangvizsgálat után - július 3-án műtötték meg, ekkor derült fény a sérülésekre és arra, hogy a páciensnél hashártyagyulladás alakult ki. A beteg július 5-én az intenzív osztályra került, vérmérgezése lett, életét az intenzív kezelés és két újabb műtét ellenére sem tudták megmenteni, július 23-án meghalt. A műtéti hiba és a feltáró beavatkozás között mintegy negyven óra telt el, a meghallgatott kilenc orvos szakértő egyetértett abban, hogy ha a rendellenességet hat órán belül felfedezik, az asszony élete nagy bizonyossággal megmenthető lett volna. Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.