Gazdaság

Halasztást kapott a RITEK - decemberben kell utalniuk 50 milliót a városnak

Halasztást kapott a RITEK - decemberben kell utalniuk 50 milliót a városnak

2012. október 25., csütörtök
Halasztást kapott a RITEK - decemberben kell utalniuk 50 milliót a városnak

A RITEK Zrt. napi működéséhez és kereskedelmi tevékenységéhez elengedhetetlen, hogy tartalékokkal rendelkezzen. Ezért volt számukra szükséges, hogy a város felé történő 50 milliós befizetésüket átütemezzék decemberre.

Idén 9 millió forinttal kap kevesebbet a fenntartó önkormányzattól a Regionális Információtechnológiai Központ (RITEK), továbbá a cégnél keletkezett 170 milliós eredménytartalékot is elvonja a város egy közgyűlési döntés értelmében. 120 milliót határidőre átutalt az önkormányzatok feladataihoz szoftvereket gyártó cég, a szeptember végi befizetés átütemezéséről pedig

a közgyűlés döntött,

természetesen vitáktól sem mentesen.

Kalmár Ferenc

ez irányú sürgősségi indítványa végül 15 igent (Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP) és 13 nemet kapott. „A cég számláján közel tíz év alatt összegyűlt 170 millió forintos eredményt tavaly ősszel kezdték el piszkálni, kétszer is a közgyűlés előtt volt, hogy ezt az összeget kapja meg a város. Idén februárban a költségvetésbe beégették ezt oly módon, hogy két részletben kell átutalnunk. 120 millió forintot már megkaptak, szeptember végéig lett volna esedékes a fennmaradó 50 millió utalása” – ecsetelte

Mihálffy Lajos

. A RITEK Zrt. vezérigazgatója korábban arra kérte a képviselőket a cég biztonságos működése érdekében, hogy ne kelljen az összes eredménytartalékukat a városnak átutalniuk, elégedjenek meg például annak kétharmadával. „Akkor a hivatal részéről azt mondták, nyugodjak meg, tulajdonosi kezességvállalással – úgynevezett komfortlevéllel – működési hitelkerethez segíti a céget a város, mindez azonban csak szóbeli ígéret maradt” – jegyezte meg. A RITEK Zrt. nem kapott 50 milliós hitelt, nincs ugyanis elegendő ingatlanfedezetük, így nyereségessége ellenére a megkeresett pénzintézetek elzárkóztak a hitel folyósításától. A cég kereskedelmi tevékenysége és napi működése miatt elengedhetetlen, hogy tartalékokkal rendelkezzen, s az év eleje is kritikus időszak, sokszor csúsznak az utalások. „A szegedi önkormányzat például hónapokig nem fizet nekünk. Idén volt a legrosszabb, júniusban fizettek ki 50 milliót, vagyis 5 havi díjat” – közölte Mihálffy. Annak, hogy a város késve utal, több oka is van, egyrészt a céggel kötött szerződést meg kell újítani, és a költségvetést is februárban fogadja el a testület. Mindez önmagában azonban nem indokolja az 5 havi elmaradást Mihálffy szerint. Hiába vannak folyamatosan megbízásai a RITEK-nek, egyes kifizetések elhúzódnak, a vezérigazgató ezért sem tartja szerencsésnek, hogy december közepéig át kell utalnia az 50 millió forintot. „A városnak ez a fajta pénzügyi hozzáállása nehezen tolerálható a cég részéről” – jegyezte meg. A RITEK Zrt. vezérigazgatója leszögezte, idén is bővültek, legutóbb Szekszárdon szereztek plusz szolgáltatási területet, és pályázatokon is részt vesznek. Mihálffy idén is nyereséges évzárásra számít, vagyis azt, hogy az önkormányzat évről-évre csökkenti a nekik utalt összeget, el tudja viselni a RITEK, ám tartalékokra szükségük van a napi működéshez is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.