Egyetem

Francia orvosok műtétét közvetítették élőben a TIK-ben

Francia orvosok műtétét közvetítették élőben a TIK-ben

2012. október 24., szerda
Francia orvosok műtétét közvetítették élőben a TIK-ben

Orvosok és neves szaktekintélyek élőben követhették péntek és szombat reggel a Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében vetített műtétet. A XVII. Urológiai Kongresszus fő eseményeként rendezett, interaktív beavatkozás egyedülálló a hazai urológiában.

Élőben követhették péntek és szombat reggel a Szegedi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának műtőjében történteket a Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében összegyűlt professzorok. A csütörtökön indult XVII. Urológiai Kongresszus három napja alatt az előadások mellett ezzel a nyugaton már jól bevált módszerrel is bővíthették tapasztalataikat az egybegyűltek. Pénteken a klinika szegedi orvosai műtöttek, szombaton pedig Franciaországból érkezett neves szaktekintélyek végeztek egyórás urológiai beavatkozást a Kálvária sugárúton található klinikán, melyet kommentelhettek és kielemezhettek a kivetítőt figyelők. A vendégorvosok Bordeaux-ból érkezetek, ahol az urológia igen nagy szaktekintélyei dolgoznak, így sok újdonságot mutathattak a gyógyászat ezen ágában dolgozó hazai orvoskonak. "Egy férfi beteget műtöttek a francia kollégák, akinek a vizelete elcsepeg - korábban prosztatarák miatt operálták, ennek szövődményeként alakulhatott ez ki. A francia orvosok egy speciális műanyag szalagot helyeztek be, ami a záróizom erejét fokozza" - magyarázta a látottakat

Pajor László

, az SZTE ÁOK Urológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára. A professzor a péntek reggeli, élőben közvetített műtétet vezényelte le: akkor egy speciális műszfinktert ültettek a betegbe, mellyel gombnyomásra szabályozhatja vizeletének ürítését. Mint mondta, a hagyományos szalagbeültetés manapság már rutinműtétnek számít, a tegnap felhelyezett, úgynevezett négylábas szalaggal azonban elsőként dolgoztak itt Szegeden, így igazi különlegességet tekinthettek meg a résztvevők.

"A műtétek élő közvetítése rendkívül hasznos, soha nem lehet úgy elmagyarázni egy beavatkozást, mint ahogy a valóságban láthatjuk azt. Nincs két ugyanolyan ember, így nincs két ugyanolyan operáció sem, a közönség pedig itt azt is láthatja, hogy a sajátosan kialakult helyzethez miként tud alkalmazkodni az orvos. Nemzetközi szinten ez egy bevált gyakorlat, Magyarországon még csak gyerekcipőben jár. A Magyar Urológus Társaság eddigi történetében még nem volt olyan kongresszus, ahol élőben láthattunk volna műtétet" - emelte ki Pajor László. Hozzátette továbbá: egy ilyen műtét lebonyolításához igen komoly rutin és szaktudás szükséges, a hezitáló, bizonytalan orvos felett a közönség könnyen pálcát törhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.