Gazdaság

Fazekas: növelni kell a magyar agrárkivitelt Oroszországba

Fazekas: növelni kell a magyar agrárkivitelt Oroszországba

2012. október 12., péntek
Fazekas: növelni kell a magyar agrárkivitelt Oroszországba

A magyar szaktárca azt szeretné elérni, hogy az Oroszországba irányuló élelmiszergazdasági kiviteli a '90-es évek eleji szintre emelkedjen - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten újságírók előtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A vidékfejlesztési miniszter moszkvai tárgyalásait követően összegezte az orosz fővárosban

Nyikolaj Fjodorovval

, az Orosz Föderáció mezőgazdasági miniszterével folytatott megbeszéléseit.

Fazekas Sándor

a tárgyalásokat eredményesnek és gyümölcsözőnek nevezte, hangsúlyozva, hogy a két ország kapcsolatai a mező- és élelmiszergazdaság terén folyamatosan bővülnek, Jelezte azt is, hogy a két ország agrárvezetői között jó személyes és hivatali kapcsolat alakult ki az elmúlt időszakban. A tárcavezető közölte: a kapcsolatok fejlődésének intenzitását és dinamikáját mutatja, hogy a magyar agrárexport az idén az első félévben 28 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az elmúlt két évben pedig az Oroszországba irányuló magyar élelmiszergazdasági kivitel 70 százalékkal nőtt. Az éves magyar agrárexport most ebben a relációban mintegy 2 milliárd dollár, több mint 400 milliárd forint. Fazekas Sándor a tárgyalásokról elmondta: orosz kollégájával áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat és megállapították, hogy azok dinamikusan fejlődnek. Hozzátette: a magyar élelmiszerekre és mezőgazdasági cikkekre jelentős kereslet van az orosz piacon, amit az október 11. és 14. között Moszkvában zajló Arany Ősz Mezőgazdasági Kiállítás is mutat. A hatszáz négyzetméteres magyar standon 40 hazai cég mutatja be kínálatát, ami iránt jelentős érdeklődést tapasztalt a magyar szaktárca vezetője. Oroszországban keresik a minőségi magyar élelmiszereket, például húsokat, de piaca van a kiváló magyar boroknak, valamint az almának is. Emellett Magyarországról szállítanak takarmány-alapanyagokat - premixeket - Oroszországba, továbbá különböző technológiákat és vetőmagokat is - ismertette. Fazekas Sándor közölte: az orosz mezőgazdasági minisztert meghívta magyarországi látogatásra és bízik benne, hogy orosz kollégája a jövő évben el is jön. Amennyiben pedig a felkérést elfogadják, úgy a 2013-as OMÉK díszvendége Oroszország lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.