Egyetem

Egykori iskolája diákjai viszik színpadra Szabó Magda Abigéljét

Egykori iskolája diákjai viszik színpadra Szabó Magda Abigéljét

2012. október 11., csütörtök
Egykori iskolája diákjai viszik színpadra Szabó Magda Abigéljét

A hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola diákjai viszik színpadra Szabó Magda: Abigél című művéből készült musicalt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A vasárnapi premier előtt a sajtó képviselőinek lehetősége nyílik bepillantani az előadás próbájába; október 12-én, pénteken 11 órától Forrainé Kószó Györgyi iskolaigazgató, Koczka Ferenc rendező és a házigazda, Gajdán Bálint intézményvezető tart tájékoztatót a darabról a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében.

A hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában immár hagyomány, hogy zenés színdarabokat és musicaleket visznek színpadra. Az elmúlt években előadták már a Dzsungel könyvét és a Csongor és Tündét is.

Szabó Magda

Abigél című műve alapján készült musical az eredeti regény alapján készült, a

Koczka Ferenc

rendezésében színre vitt darab a mű gyermeki oldalát hivatott kihangsúlyozni. A darab különlegesét az adja, hogy Szabó Magda írónő 1942-től 1945-ig Hódmezővásárhelyen a Református Leánygimnáziumban – a mai Liszt iskola épületében – tanított. E vészterhes időszak emlékei, a gondok, félelmek, amelyek e két évben itt felmerülnek, az Abigél lapjain nyernek irodalmi feldolgozást. A Matula intézetének mintája részben a debreceni Dóczi „kisasszonygyár”, részben a hódmezővásárhelyi leánygimnázium. A musicalben mintegy száz diák kap szerepet, akik október 14-én, vasárnap este hat órákor lépnek a nagyközönség előtt színpadra. Az érdeklődők további négy előadáson október 14-én, 15-én, 20-án és 21-én is megtekinthetik a különleges, vásárhelyi vonatkozású darabot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.