Novemberi Szerencsenapok Extra

Vigyázz, kémcső, rajt! – kémiai roadshow-n a szegedi diákok + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szegedre érkezett a Chemgeneration Roadshow, melynek keretében országszerte mintegy 1400 diák kísérletezhet egyetemi és főiskolai laborokban. A szervezők a kémia iránt szeretnék felkelteni a diákok érdeklődését, és a tudományos utánpótlásért is fáradoznak – derült ki a keddi sajtótájékoztatón.

A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium diákjai vették be magukat a szegedi egyetem Bolyai-laborjába kedd délután, ahol Németh Veronika, a kémia szakmódszertan oktatója tartott nekik laborgyakorlatot.

A Magyar Kémikusok Egyesülete és BASF, a világ vezető vegyipari vállalata tavaly, a Kémia Nemzetközi Évében hozta létre a Chemgeneration internetes oldalt, mely egyébként 2011-ben az Év Honlapja díjat is elnyerte. A 2012-es tanévben a szervezők kiléptek a virtuális térből, és a laborok világába csábítják a diákokat országos turnéjukon. A kezdeményezéshez öt egyetem és két főiskola csatlakozott, így Nyíregyháza, Eger, Miskolc, Sopron, Pécs, Szeged és Budapest felsőoktatási intézményeinek laborjai adtak és adnak otthont a kezdeményezésnek. A Szegedi Tudományegyetem is szerepet vállal a programban, az SZTE Kémiai Tanszékcsoportjának közreműködése révén tíz általános iskola és középiskola diákjai kapnak lehetőséget a legmodernebb tanulói eszközökkel való kísérletezésre.

Élvezd, amit látsz!

no images were found

Hernádi Klára, a Természettudományi és Informatikai Kar dékánja a roadshow sajtótájékoztatóján elmondta, vegyészként örömmel látja, hogy háztartási vegyszerek is sorakoznak a diákok előtt, hiszen a középiskolában rendkívül száraz a kémiatanítás. Felidézte, iskolásként benne sem tudatosították, hogy körülöttünk minden kémia. Ezért az egyetemen szervezett egy olyan kurzust, amit szaktól függetlenül bárki látogathat, és a mindennapok kémiájába ad bevezetést – évente 200-250 hallgató látogatja. A dékánasszony emlékeztetett, nagyon kevés diplomás fizikus és vegyész kerül ki manapság az egyetemekről, pedig szavai szerint egy életen át a kémiával foglalkozni nagyon szórakoztató.

Horváth Dezső, a Kémiai Tanszékcsoport vezetője azt kívánta a diákoknak, élvezzenek mindent, amit látnak, hiszen a kémia szép szakma, először meg kell szeretni.

Kiss Tamás, a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék vezetője emlékeztetett, nagy sikert aratott a Chemgeneration honlapon is olvasható A technológia mérföldkövei kémikus szemmel című anyag, mely az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) kiállításának átdolgozott, magyarított változata, amit már közel harminc nyelvre lefordítottak.

Kémia az utcán

no images were found

Hannus István professzor, a Magyar Kémikus Egyesülete Csongrád Megyei Csoportjának elnöke felidézte, a szegedi laborgyakorlatot vezető Németh Veronika lelkes hallgatókból álló csoportjával már többször vitte ki a kémiai kísérleteket az utcára, így jelen voltak a hídi vásáron, vagy a nemrég, a Somogyi-könyvtár előtt megrendezett Zöld Napon is. A professzor hozzátette, reméli, ha a laborokon részt vevő diákok kémikusok nem is lesznek, de hétköznapjaikban fogják tudni hasznosítani a kémiát.

Innováció, kutatás és szakember kell

„Fontos, hogy a szakembereknek legyenek utánpótlásai, a vegyipar innováció, kutatás és jó szakemberek nélkül nem létezhetnek” – nyilatkozta portálunknak Béldi-Betegh Aliz, a BASF Hungária Kft. kommunikációs vezetője. Hozzátette: a vállalat elhivatott a tudománynépszerűsítésben is, a BASF-nek világszerte elsőszámú prioritása a természettudományos oktatás támogatása. Megtudtuk, minden résztvevő az egyetemi tanároktól a diákokig pozitívan értékelte a kezdeményezést, ugyanis – többnyire anyagi okok miatt – ritkán van alkalmuk a középiskolásoknak kémcsöveket, lombikokat kézbe fogni, és valós kísérleteket végezni. „Kémiatanárokkal kezdtünk el azon gondolkodni, hogyan támogathatjuk leginkább a hazai kémiaoktatást. Először eszközökre, felszerelésekre gondoltunk, de sok iskola már addig sem jut el, hogy egyáltalán legyen laborfoglalkozás, ezért hívtuk meg őket az egyetemekre” – tudtuk meg a PR-munkatárstól.

no images were found

Előző sztori

Hátország: hat forduló után hatodik a SZAK U17 + FOTÓK

Következő sztori

Hajléktalanoknak főztek Szeged Szépei

Legutóbbi hasonló cikkek