A sertésstratégiával is az állattenyésztés arányát növelné a VM

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon az unió átlagánál kisebb az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságban, a szaktárca ennek az aránynak a növelését kívánja elérni, például a már kidolgozott sertésstratégia megvalósításával – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián az MTI-nek.

Az államtitkár a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) által a takarmányozás témájáról rendezett fórumon közölte: az unióban az állattenyésztés aránya a mezőgazdasági termelésben 43 százalék körüli, míg Magyarországon a 2006-11-es évek átlagát tekintve 37 százalék volt. Tavaly az állattenyésztés a mezőgazdasági termelés 32 százalékát adta.

Ez már-már kritikus szint, amin változtatni kíván a szaktárca, ezért dolgozták ki többek között a sertésstratégiát, amelynek megvalósításával meg akarják duplázni az állatok számát – mondta az államtitkár. A program elindításához mintegy 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre.

Czerván György emlékeztetett: ez év közepén a KSH adatai szerint 2,9 millió sertést tartottak az országban. Az állatszám 2002-ben még meghaladta az 5 milliót. Az államtitkár megjegyezte: az nem tudható pontosan, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai milyen mértékben tartalmazzák a – 30-40 százalékra becsült – feketegazdaságban tartott sertések számát.

Az államtitkár szerint a VHT által felvetett takarmányozási téma azért időszerű, mert az állattartás költségeinek 70 százalékát a takarmányköltségek teszik ki. A takarmányárak emelkedése miatt pedig az állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók nehéz helyzetbe kerültek. Ezen az agrárkormányzat az uniókonform támogatásokkal és hitellehetőségek biztosításával kíván segíteni.

Menczel Lászlóné, a VHT titkára arról beszélt az MTI-nek, hogy a takarmányárak az utóbbi időben 30 százalék körüli mértékben nőtte, s ezt a költségnövekedést az állattartók már nem tudják kigazdálkodni.

Ezért is kerültek előtérbe az alternatív takarmányozási lehetőségek. A kukorica felhasználást csökkenteni lehet például árpával, takarmánybúzával, de ipari melléktermék – a bioetanol előállítása során keletkező DDGS – felhasználásával is – mondta a VHT titkára.

Előző sztori

Kiégett egy barakk a Máglya sor mögött Szegeden

Következő sztori

Az LMP megadóztatná a 300 hektárnál nagyobb birtokokat