Írjon nekünk

Kultúra

Tápéi alkotások a Művészetek Hídján + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Gyékényes és kosaras népművészek, illetve egy tojásíró alkotásai is megtekinthetőek a Mars téri piacon, a Művészetek Hídján. A tápéi művészek munkái október elejéig tekinthetőek meg a piac nyitva tartási ideje alatt.

Kifejezetten szegedi népművészeti tárgyakat szerettek volna bemutatni a piacon, ezért hívtak meg tápéi népművészeket – tájékoztatott Erdei Péter. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője elmondta, pozitívak a visszajelzések, már többen meg is szerették volna vásárolni a kiállított tárgyakat. Október harmadikáig Böröczki Ágnes kosárfonó, Mező Tamásné tojásíró és Nagy Józsefné Török Gizella gyékényes műveit csodálhatják meg a kiállításra érkezők.

Tápé önkormányzati képviselője, Juhász Gyula is segítette a kiállítás létrejöttét. A Fidesz-KDNP-s városatya portálunknak elmondta, nagy öröm számára mindig, amikor tápéi művészek alkotásait mutatnak be. Reménykedik abban is, hogy lesznek, akik az elkészítés módját is megtanulnák, így az alkotók továbbadhatják tudásukat. A képviselőtől megtudtuk, a Heller Ödön Művelődési Házban megtekinthetőek a gyékényből készült alkotások, a Napsugaras Egyesületen belül pedig működik a Gyékényből Szőtt Egyesület, akik dísz- és használati tárgyakat készítenek. Azt szeretnénk most elérni, hogy a tápéi iskolában a technika órákon ezt is megtanulhassák a gyerekek.

„A finom részletek adják, hogy ezek valóban szobrok, nem pedig bábuk” – magyarázta Nagyné Török Gizella, akitől azt is megtudtuk, alkotásainak minden részletét kézzel készíti, semmilyen merevítő nincs a szobraiban. A kézfejek és a nyakrész kialakítása a legbonyolultabb része a munkának. A Tisza-tó környékéről, Nádudvarról és a Hortobágy térségből szerzi be az alapanyagokat, hiszen ahány területen terem a gyékény, annyiféle minőségű. „Nem jó a túl kemény vagy puha ezekhez a szobrokhoz. Más kell a felöltő szálnak, ezért is nagyon fontos az alapanyag kiválasztása” – tudtuk meg az alkotótól. Gizella kedvenc motívuma a családábrázolás, illetve a tápéi templomban látható Szent István és Gizella szobra.

Míg sokan azt gondolják, hogy egy kosárfonó kizárólag bevásárló kosarakat készít, Böröczki Ágnes alkotásai között térelválasztót, vázát, és babaházakat is láthatnak az érdeklődők a Művészetek Hídján. Igazán praktikus művek is láthatóak, az egyik babaház például össze is csukható ládává.

Mező Tamásné több tájegység motívumait tárja az érdeklődők elé fel a festett tojásokon. Az erdélyi tájegység mellett úgynevezett szegedi tojásokat is kiállított. Portálunknak elmondta, szerencsére sok szakirodalom áll rendelkezésre, így könnyű motívumokat találni az erdélyi mintákhoz, míg a szegedi tojást a Móra Ferenc Múzeum 1912-es kiadványában találta. Ezek külön érdekessége, hogy valójában felsőtorontáli, bácskai tájegységhez tartozó motívumokat láthatunk a szegedi tojásokon, déli mintavilág jellemzi ezeket.

A tápéi népművészek alkotásait október 3-áig lehet megtekinteni a Mars téri piac nagycsarnokában, a Művészetek Hídján.

Hírzóna

Száz éve a “bolondmalom” volt a vásárhelyi gyerekek kedvence

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Tornyai-múzeumban nyílt tárlat az akkori élet számos, mára már kevéssé ismert részletére is rávilágít.

Tovább olvasom

Kultúra

Márciusban rendezik Szegeden a Rekamié kamaraszínházi fesztivált

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Hírzóna

Nem mindennapi operabemutatóval készül a Szabadtéri

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Händel vígoperai jellegű, fordulatokban gazdag művében, az Agrippinában sok sztár lép fel.

Tovább olvasom

Aktuál