Egyetem

SZTE-tanévnyitó – egyetem a változó felsőoktatásban + FOTÓK

SZTE-tanévnyitó – egyetem a változó felsőoktatásban + FOTÓK

2012. szeptember 1., szombat
SZTE-tanévnyitó – egyetem a változó felsőoktatásban + FOTÓK

Mintegy 7300 új diákkal kezdi meg az idei tanévet a Szegedi Tudományegyetem, melynek ünnepélyes tanévnyitójára szombaton délelőtt került sor.

Szabó Gábor

rektor tanévnyitó beszédében elmondta, radikális átalakuláson megy át a felsőoktatás, melyhez az egyetemnek úgy kell alkalmazkodnia, hogy közben azt ne érezzék meg a hallgatók, az oktatók és az együttműködő külföldi partnerek. A mintegy nyolcszáz éve létező egyetemek mindig is állandóan megújuló intézmények voltak, amelyek a változó körülmények közepette is fenn tudtak maradni. Az universitas fontos erőforrását jelentik az új fiatalok, akik sokat hoznak az intézménynek és remélhetőleg, még többet visznek magukkal.

A legjobbak között maradni

„Optimista vagyok, mert a szegedi egyetemen megvan az a potenciál, ami képessé teszi arra, hogy jó, vagy akár még jobb munkát végezzünk” – így a rektor. Hozzátette: az intézmény fontos célkitűzése, hogy nemzetközileg látható kutatóegyetemként működhessen. Emellett tartozik mind a régiónak, mind a városnak azzal, hogy hozzájáruljon azok fejlődéséhez. A professzor arra is felhívta a figyelmet, az elkövetkező időkben olyan problémákkal kell szembenézniük, amelyek megoldhatatlanok, ha nem növekszik az egyetemen belüli kohézió, a kari szolidaritás. Míg korábban elképzelhető volt, hogy akár független pályán is járhattak egyes karok, mostmár csak együtt tudnak sikeresek lenni, és ehhez mindenkinek meg kell tennie a magáét – hangsúlyozta a rektor. „A legjobbak között vagyunk, ott is szeretnénk maradni, és erre meg is van minden esélyünk” – összegzett Szabó Gábor. Majd az új hallgatókhoz fordult, akiket kollégaként üdvözölt, megelőlegezve a státuszt. A professzor azt javasolta az új egyetemistáknak, tanulmányaik során formáljanak kis közösségeket, próbáljanak együtt haladni, hiszen ez az elem a magyar felsőoktatás világából ma nagyon hiányzik.

Közös sikerek

Botka László

polgármester is köszöntötte az új hallgatókat. „Joggal lehetünk arra büszkék, hogy az elmúlt időszak sikereit közösen azzal alapoztuk meg, hogy általánossá tettük azt a szemléletet, hogy az egyetem nem város a városban. Szeged egyetemi város, és csak akkor lehetünk sikeresek, ha minden fejlesztési elképzelésünket összehangoljuk” – így a polgármester. Mint mondta, ez a közös érték és elhatározás eredményezte, hogy az elmúlt években a magyarországi nagyvárosok közül Szeged tudta a legtöbb fejlesztést és beruházást megvalósítani, a Tisza-parti város lakossága nőtt a legdinamikusabban, a felsőoktatási intézmények közül pedig az SZTE vitte sikerre az elmúlt időszakban a legtöbb tervét és fejlesztési elképzeléseit. Botka László a jövőről szólva elmondta, az egyetem legfontosabb beruházásaként épül az új klinikai központ, ami új minőséget hozhat az integrált szegedi egészségügybe. Tavaly sikerült saját forrásból és uniós támogatásból kiépíteni az új központhoz szükséges infrastruktúrát. A városfejlesztési terveket is összehangolták, miután megújult az egyetem Dugonics téri központi épülete, a belváros-rehabilitációs program pedig a Dugonics és az Árpád tér felújításával folytatódik. Tavasszal a tiszai partfal belvárosi szakaszának rekonstrukciója következik, ami a klinikák révén szintén érinti az universitast is. A polgármester beszélt az elmúlt hetek kétkedő kormányzati nyilatkozatai miatt ismét reflektorfénybe került szegedi lézerközpontról (ELI) is. Mint felidézte, az Európai Unió 44 nagyberuházásból csupán egyre, az ELI-re volt reális esélye Magyarországnak. 2009-ben Szeged azért kaphatta meg a lézerközpont létrehozásának jogát, mert Szabó Gábor és

Bor Zsolt

akadémikusok, valamint kiváló tudós kollégáik vezetésével nemzetközi hírű lézerfizikai központ működik az egyetemen. „Üzenjük, hogy az ELI-projekt lebontása nem Szegednek okoz kárt, hanem Magyarországnak, a magyar tudománynak és egész Európának” – hangsúlyozta a polgármester, aki egyben biztosította a jelenlévőket, hogy a projekt az előkészítés mostani állapotában is megvalósítható.

Kanyó-díjat és sajtódíjat osztottak

A tanévnyitón végül díjakat osztottak. A Kanyó Zoltán Irodalomelméleti Alapítvány Kuratóriuma

Török Ervint

, a Bölcsészettudományi Kar Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének adjunktusát részesítette a Kanyó Zoltán Irodalomelméleti Díjban. Az adjunktus A szatíra diskurzusai című monográfiájával teljesítette az elismerés odaítélésének feltételeit. A Szegedi Tudományegyetemért Sajtódíjban részesült

Forró Lajos

, a TiszapART Kulturális Televízió főszerkesztője, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanársegédje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.