Egyetem

Szabó Gábor rektor: Új kihívások előtt az egyetem + VIDEÓ

Szabó Gábor rektor: Új kihívások előtt az egyetem + VIDEÓ

2012. szeptember 5., szerda
Szabó Gábor rektor: Új kihívások előtt az egyetem + VIDEÓ

Jelentős változások előtt áll a magyar felsőoktatás, melynek a felvételi létszámok csak egy részét képezik - nyilatkozta a Telin Televíziónak Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A szegedi egyetemen is csökkent a hallgatói létszám, jóllehet valamivel jobban jött ki a felvételi procedúrából az universitas, mint az országos átlag. Ugyanakkor bizonyos területeken az intézményben teljesen megszűntek az állami keretszámok, ami nagyon kritikus helyzetet idézhet elő. "Úgy tűnik azonban, hogy ezeken a területeken meglehetősen jól dolgoztak kollégáink, és így az állami helyek megszűnése nem eredményezett jelentős hallgatószám-visszaesést: a Gazdaságtudományi Kar nemhogy megőrizte a diákok létszámát, hanem még növelte is" - emelte ki a rektor.

Másfajta hallgatók

Másik kérdés, hogy a felsőoktatásnak

Szabó Gábor

véleménye szerint most még azzal is szembe kell néznie, hogy másféle hallgatókat fognak tanítani, különösen az említett szakokon. Mint a rektor fogalmazott, kitapintható egyfelől a felvételi ponthatár csökkenése. Jóllehet egy-egy szakot nem a ponthatár, sokkal inkább a pontátlag jellemez, de ez utóbbi is csökkent. Ezeken a szakokon a hallgatók valamilyen anyagi kötelezettségvállalással indulnak. "Arra kell felkészülni, hogy olyan hallgatókkal fogunk találkozni, akik várhatóan esetleg valamivel kevesebb tudást hoznak magukkal a középiskolából, viszont valószínűleg eltökéltebbek a diploma megszerzésében - ha megfelelően alakítjuk a módszereinket" - így a rektor.

Önvizsgálat

"Minden hiányosságot, ami például a természettudományok terén mutatkozik, nem tudja magára vállalni a felsőoktatás, de nagyon is illik önvizsgálatot tartanunk, hogy oktatás-módszertani szempontból mindent megteszünk-e annak érdekében, hogy a beérkező hallgatók a lehető legtöbbet tanulják. Ilyen programok most indulnak, például a Gazdaságtudományi Karon" - magyarázta a professzor. Az oktatáspolitika feladata eldönteni, mi lesz az állami keretszámok csökkenése miatt szinte lehetetlen helyzetbe került kisintézményekkel. A rektor szerint jó megoldást jelenthetne az amerikai Community College-ok példája, ezek kétéves képzést nyújtó felsőoktatási intézmények, melyek a helyi közösségek gazdasági igényeit próbálja megcélozni.

Az egyetem mint brand

A szegedi egyetem is próbál a saját bevétel generálásában előre lépni. "Határozott elképzeléseink vannak arra vonatkozóan, hogy az intézmény a saját kapacitásaival hogyan gazdálkodjon. Általánosságban szólva az egyetem olyan brand, amivel ha jól sáfárkodunk, milliárdokat lehet generálni, ha a központi oktatáspolitika hagy bennünket. Mert sajnos olyan tendenciák is vannak, hogy az intézmények gazdálkodási jogosítványait is elvonják, az viszont nagyon nagy baj" - hívta fel a figyelmet Szabó Gábor. Hozzátette: az oktatáspolitikának meg kell érteni, hogy ha szűk a zakó, akkor legalább nyúljon a szövet. "Ha belöknek minket a vízbe, legalább ne kössék össze a kezünket, hogy ki tudjunk úszni. Persze ellenőrizni kell, hogy ne lehessen elkövetni nagy hibákat, de ugyanakkor hadd valósítsuk meg az ötleteinket, és próbáljunk meg az állam vagyonával az államnak bevételt szerezni" - összegzett a professzor. A rektor a Telin TV-nek beszélt a külföldi kapcsolatokról is. Mint elmondta, a Konfuciusz Intézet alapítása egy nagyon tudatos tevékenység eredménye, azt szeretnék, ha az oktatási, kulturális kapcsolatok megágyaznának a gazdaságnak is. Szabó Gábor kiemelte, az egyetem hozzá akar járulni a régió fejlesztéséhez. Az intézmény 1500 külföldi hallgatója szintén jótékonyan hat a helyi gazdaságra, egy statisztika szerint öt külföldi hallgató egy munkahelyet "hoz létre".

Épülőben

A rektor kitért arra is, hogy alapvetően jól állnak az egyetem beruházásai. "A klinikai épületnél ténylegesen megindult a munka, minden okunk megvan azt hinni, hogy a beruházás a megfelelő időben meg fog valósulni. Tavaly már visszaköltöztek az intézmények a Dóm téri felújítás befejeződött, folynak a munkák az újszegedi biológiaépületnél" - sorolta a professzor. Hozzátette, reméli, hogy az ősz folyamán alá tudják írni a szerződést az Aradi vértanúk terén levő épület renoválásáról. A Fogorvostudományi Kar fejlesztése egy további épület megszerzésén keresztül fog megvalósulni.

Tekintse meg a Telin TV Szabó Gábor rektorral készített interjúját (Szegedi Panoráma, 2012. augusztus 31.)!

http://youtu.be/CU4uD2XM8s4

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.