Írjon nekünk

Egyház

Polgármesteri kegy vagy realitás? – 5 forintos négyzetméterár egy egyháznak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

A pénteki közgyűlés egyik előterjesztésének táblázatából érdekes számok bukkantak elő egy, a Hit Gyülekezetének 20 évre bérbe adott szegedi önkormányzati területtel kapcsolatban: a teljes terület tekintetében az egyháznak havonta 5 forintot kell fizetnie négyzetméterenként – ezzel mindenképp rekordtartó lehet.

A szeptember 28-i közgyűlésen a 8. számú előterjesztés a „preferált helyiségbérlők körének felülvizsgálata” címen „fut be” a képviselők elé. Az anyag lényegében bérleti szerződések változásairól, új helységek bérbeadásáról szól. De ami igazán érdekes, az a preferált szervezetek listája, mely tartalmazza mind a 77 szegedi szervezetet, a bérleményét, annak alapterületét, a nettó havi bérleti díjat és a szerződés időtartamát. A bérleti díj minden egyes szervezetnél Ft/négyzetméter árban van megadva, egyetlen egy kivétellel: a Hit Gyülekezete esetében Ft/év szerepel az adott oszlopban, és a bérlemény négyzetméterének a megjelölésénél két számot iktattak be. Kérdés, hogy ebben az esetben mi volt az oka annak, hogy nem a havi négyzetméterárat írták az oszlopba, ha csak nem az, hogy túl nagy lenne a kontraszt az egyháznak havi 5 Ft/négyzetméter áron bérbe adott terület (liget árokparttal) és a többi között, ahol az átlagárak 100-200 forint között mozognak. Persze mindez találgatás kategóriája is lehet, így hát nézzük a tényeket!

A közgyűlési döntés a 10 forintos bérbeadásról, ami ma már 5 forint

A szerződéskötést 2007. május 11-i közgyűlése fogadta el, alább a határozat egy részletét olvashatják.

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése megtárgyalta Dr. Solymos László alpolgármester „Hit Gyülekezete részére ingatlan bérbeadása” tárgyú előterjesztést, és az alábbi határozatot hozza:

1. A Közgyűlés Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában levő Szeged 15107/5 hrsz-ú 2630 m2 alapterületű közpark megjelölésű ingatlant bérbe adja a Hit Gyülekezete (Szeged, Tavasz u. 11/B.) részére.

A bérleti szerződés fő tartalmi elemei:

– A szerződés időtartama 20 év 2007. június 1. napjától, 2027. június 1. napjáig.
– A bérleti díj évi 751.000,- Ft + ÁFA, amelyből a bérlő természetben teljesíti a zöldterület karbantartását, gondozását, melynek értéke 435.400,- Ft + ÁFA, így a fizetendő évi bérleti díj: 315.600,- Ft + ÁFA, amely évente a KSH által közzétett hivatalos árindexen belül a fogyasztási szektor területére vonatkozó inflációs ráta mértékével emelkedik.
– A bérleti díj összegét bérlő az önkormányzat által kibocsátott számla alapján félévente köteles megfizetni a tárgyfélév első hónapjának 15 napjáig.
– Bérlő a terület közterület jellegét nem változtathatja meg.

A közgyűlés a javaslatot 26 igen, 7 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el.

A Hit Gyülekezete árokpartot is kapott, de kezelni azt is kell

Lefordítva tehát a gyülekezet a bérbe kapott ingatlan zöld területének karbantartását, gondozását leírhatja a bérleti díjból – vagyis a város lényegében kifizeti –, így jöhetett ki a végleges összeg, ami 315 600 forint évente egy 2630 négyzetméter alapterületért. Ez így hónapra levetítve 10 forintos négyzetméterár. Csakhogy a most beterjesztett polgármesteri előterjesztésben a preferált szervezetek listájának (az alábbi linken olvasható) „bérlemény alapterülete” oszlopában a Hit Gyülekezetnél két alapterületet is megjelöltek. A fenti határozatban szereplő 2630 négyzetmétert és egy másikat, 2548 négyzetmétert.

Felkerestük a Botka László polgármester által jegyzett előterjesztést előkészítő Városüzemeltetési Irodát, ahol arról tájékoztattak minket, hogy a 2548 négyzetméteres terület egy fasor árokparttal. A Hit Gyülekezete kérelmezte, hogy mivel elhelyezkedésénél fogva az általa kezelt terület mellett fekszik, azt is elkeríthesse és kezelhesse. Így a bérlemény valóban nőtt, de ezzel együtt a kezelésre szoruló terület is. Az ingatlan alapterülete így már ugyanannyi bérleti díj mellett közel a duplája lett. Ergo akár meg is felezhetnénk a 10 forintos havi négyzetméter díjat 5-re.

Az összehasonlítás, ami nem szerencsés

Igaz, azt a tájékoztatást kaptuk az önkormányzatnál, hogy nem feltétlenül szerencsés az ingatlanokat összehasonlítani, mint ahogy ebben az ügyben tette ezt korábban Málovics György, az LMP területi szóvovője, aki a Magyar Vöröskereszt bérleti díját mérte az egyházéhoz, hiszen a szervezet egy Szent Mihály utcai ingatlant bérel, míg jelen esetben egy városszéli ligetről van szó. Mi azonban – a fentiek tudatában – mégis kiragadtunk néhány tételt.

Bejegyzett egyházi szervezetek közül a Szeged-Csanád Egyházmegyei Karitász Egyesülete egy Jósika u. 34/A. szám alatti 57 négyzetméteres ingatlant bérelheti 100 forintért négyzetméterenként, ahogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség három ingatlant (Zentai, Gárdonyi utca, Raktárköz) egyenként 140-140 forintért. A Magyar Vöröskereszt (Jósika u.), a Rákbetegek Országos Szövetsége-Szegedi Napforduló Szolgálat (Kossuth Lajos sgt.), a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete (Csongrádi sgt.) 100 forintért, a Szivárvány Autizmus Egyesület Szőregen (Szerb u.) 140 forintért bérelhetnek ingatlanokat. A Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesülete a Zsitva soron 17 négyzetméteres ingatlanért fizet 250 forintot négyzetméterenként.

A jogi bizottság elnöke, Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) arról tájékoztatta portálunkat, a testület már döntött arról, hogy bekérik a preferált szervezetek adatlapjait, és megvizsgálják, hogy mi alapján határozta meg az önkormányzat a bérleti díjakat.

Botka László egyházi lobbija a szavazatokért?

Az ügy külön érdekessége, hogy Hit Gyülekezete az érintett területen épült szegedi székházának, a Tölgyeskert Közösségi Központnak az avatóján részt vett és beszédet mondott maga a polgármester, Botka László is, ami némi politikai motivációról is tanúskodhat annak tükrében például, hogy a város első embere a 12,3 milliárdos szegedi beruházás, az új klinikai tömb alapkőletételéről távol maradt, nem is titkoltan politikai sértettségből… A polgármester akkor közösségi oldalán reagált az eseményre, felidézve az előkészítés munkálatait, ahhoz kapcsolódó döntéseket. „Most, hogy így visszaemlékszem, ezen döntéseinket hangosan támadta és kritizálta a Fidesz. A mai alapkőletételnél viszont miniszter, államtitkár, képviselők, fideszes tisztségviselők ünnepelték saját magukat. Ezen akár fel is háborodhatnánk, de tudják mit: én inkább elégtételt érzek!” – írta Botka László Facebook-bejegyzésében az alapkőletétel után.

Ezért nem biztos, hogy merész következtetés: a polgármester szerepvállalásainak mélysége, minősége egyenes arányban állhat politikai érdekeivel.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál