Közélet

Ötnapos borünnep kezdődött a Dóm téren + FOTÓK

Ötnapos borünnep kezdődött a Dóm téren + FOTÓK

2012. szeptember 19., szerda
Ötnapos borünnep kezdődött a Dóm téren + FOTÓK

Öt napig ismét Bor térré változik a Dóm tér! Az ország szinte összes borvidéke képviselteti magát a szerda este megnyílt rendezvényen, a közel hatvan borász standjának szomszédságában pedig kézműves termékekkel találkozhatunk, valamint egy borcímkékből nyíló tárlatot is megtekinthetnek az érdeklődők.

A legismertebb hazai pincészetek költöznek öt napig a Fogadalmi templom szomszédságába: közel hatvan borász kínálja termékét a Bor térré avanzsálódó Dóm térre, ahol a nedű kóstolása mellett kulturális rendezvényeket, koncerteket és színpadi előadásokat is megtekinthetnek a kilátogatók. A második alkalommal visszatérő fesztivált

Solymos László

alpolgármester nyitotta meg szerda este. Mint mondta, az egyik első országos borfesztivált is Szegeden rendezték meg, a város így több szállal kötődik e nemes nedűhöz. "Szeged városában egymást érik a rendezvények: alig ért véget a Hungarikum fesztivál, és csak nemrég szedték fel a szabadtéri játékok díszleteit, máris újra élettel telt meg a Dóm tér" - emelte ki Solymos László.

A legnívósabb borfesztivál

Veiland László, a Pannonhalmi Apátság értékesítési és marketing vezetője kiemelte: a fesztivál védnöke idén is az apátság képviselője, Várszegi Asztrik főapát lett. A rendezvényre kilátóknak, és a borászoknak is kellemes szeptemberi időt kívánt, és bízik benne, hogy az apátság borai derűvel és jókedvvel töltik majd meg a Tisza-parti várost. "A szegedi borfesztivál az ország egyik legnívósabb, legszínvonalasabb gasztronómiai fesztiválja" - folytatta a gondolatmenetet Frittmann János borász. Mint mondta, a fesztivál kínálatát gazdagító mintegy hatvan borász portékája közül mindenki megtalálhatja a neki ízlőt. Licsicsányi Ilona, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: azzal a nem titkolt céllal indították útjára a Dóm téri rendezvényt, hogy ezzel felidézzék a Szegeden rendezett, 1910-12-es első országos mezőgazdasági és szőlészeti kiállítást, ahol a bornak is jelentős szerep jutott. Nem csak a kiállító borászok számában bővül idén a rendezvény: több mint húsz kézműves állít ki a Dóm téren, lesz többek között mézes, szappankészítő, kovács, szűcs és fafaragó is. Két színpadon öt napon keresztül zajlanak zenei programok, fellép többek között a tangóharmonika virtuóz Orosz Zoltán és Berecz András Kossuth-díjas mesemondó is. Újdonság, hogy minden nap éjfélkor élőben csendül fel az Il Silencio, első nap Mátó Mátyás tárogatóművész előadásában. A Bor tér idejére szabadtéri tárlat nyílik az első világháború előtti borcímkékből is - "A ruszti aszútól a plébánosig” című tárlat címkéit Fülöp Mihály gyűjteményéből válogatták össze. Emellett a jellegzetes alföldi boros kamrába is betekinthetnek, valamint egy 20. század eleji kocsmát is meglátogathatnak a Dóm térre látogatók.

Részletes program:

Szeptember 19. szerda 17.30 Szüreti felvonulás a Reök előtti térről ÁRKÁD Szeged színpad 18.30 Megnyitó 19.00 Szüreti össztánc 21.00 Buligánok akusztik 23.00 Mátó Mátyás tárogatón játszik Gasztro Térkép színpad 16.00 Peter and Pan 19.00 „Ezerarcú harmonika” – Orosz Zoltán koncertje 22.00 Kurina Kornél Jazz Quartet Szeptember 20. csütörtökÁRKÁD Szeged színpad 15.00 Saalfeldi Regionális Egyesület 17.00 Berecz András mesél 20.00 Blast Rock Musical Band 22.30 Doc Piano Band Gasztro Térkép színpad 16.30 Pató Pál Project 21.00 Salsa Juanita Szeptember 21. péntekÁRKÁD Szeged színpad 16.30 Derülátók Quartet 18.30 Forgács Gábor 21.30 Stand up koncert Gaszto Térkép színpad 19.30 Natalia Gorbunova hárfaművész előadása 20.30 Bihari Gellért humorista 23.00 Blahó Attila jazz Quartet Szeptember 22. szombatÁRKÁD Szeged színpad 10.00 Az Autómentes Nap programjai 19.00 Szüreti táncház a Korinda Zenekarral 21.00 Szüreti buli a Pumpkins zenekarral Gasztro Térkép színpad 17.00 A Magyar Gasztro Térkép Klaszter díjátadója 22.00 Storyville Jazz Band 23.00 Kovács Kati fellépése Szeptember 23. vasárnapÁRKÁD Szeged színpad 13.00 Hagyományőrző csoportok műsora 16.00 Sun City Singers Vokál Együttes 20.30 Vivat Bacchus Énekegyüttes Gasztro Térkép színpad 13.00 Hagyományőrző csoportok műsora 19.00 Jack DanimalZ koncert 20.00 Janicsák Veca fellépése 21.30 Dollár Boys A Bor térről további információkat ITT találhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.