Közélet

Őszi bormustra a Dóm téren szerdától + FOTÓK

Őszi bormustra a Dóm téren szerdától + FOTÓK

2012. szeptember 17., hétfő
Őszi bormustra a Dóm téren szerdától + FOTÓK

Közel hatvan borász kínálja nemes nedűjét a borkedvelőknek Szeged legpatinásabb terén szerdától. A Bor téren kézművesek is helyet kaptak, bepillanthatunk egy alföldi boros kamrába és kocsmába is, illetve borcímkékből nyílik tárlat.

Ismét Bor térré változik a Dóm tér, így az őszi szüret idején is megünnepli Szeged e nemes nedűt. A szeptember 19-e és 23-a között megrendezendő bormustrán közel hatvan borász képviselteti magát a rendezvényen, melynek fővédnöke

Kállay Miklós

, a Magyar Bor Akadémia elnöke és

Várszegi Asztrik

, a Pannonhalmi Apátság főapátja. A rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján

Licsicsányi Ilona

, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője emlékeztetett, hogy 1910-ben és 1912-ben Szeged adott otthont az első országos mezőgazdasági és szőlészeti kiállításnak, ahol már lehetett bort is kóstolni. „Az ötnapos fesztivál egy látványos szüreti felvonulással veszi kezdetét, a Reök-palota elől lovaskocsikkal és hordókkal vonul fel 120 környékbeli néptáncos, felidézve az egykori hagyományokat” – fogalmazott Licsicsányi. Visszaváltható üvegpohár idén is lesz, illetve címerrel ellátott, amit megvásárolhatnak a vendégek. Nem csak a kiállító borászok számában bővül idén a rendezvény, több mint húsz kézműves állít ki a Dóm téren, lesz többek között mézes, szappankészítő, kovács, szűcs és fafaragó is. Két színpadon öt napon keresztül zajlanak zenei programok, fellép többek között a tangóharmonika virtuóz

Orosz Zoltán

és

Berecz András

Kossuth-díjas mesemondó is. Újdonság, hogy minden nap éjfélkor élőben csendül fel az Il Silencio, első nap

Mátó Mátyás

tárogatóművész előadásában.

Történeti borvidékektől a szegedi kiskocsmáig

Szeged szőlészeti-borászati szerepét is megpróbálják visszahelyezni a köztudatba a szervezők, szabadtéri tárlat nyílik az első világháború előtti borcímkékből, továbbá bepillanthatunk egy alföldi boros kamrába és egy 20. század eleji kocsmát is megtekinthetnek a Dóm térre látogatók. Mód László néprajzkutató elmondta, az egykori Ruszt-Sopron-Pozsonyi borvidéktől egészen a Szerémségig vonultatnak fel borcímkéket, 22 történeti magyar borvidék érintésével. „A ruszti aszútól a plébánosig” című tárlat címkéit Fülöp Mihály gyűjteményéből válogatták össze. „Egy tabló erejéig Haraszti Ágostonra is emlékezünk, aki kétszáz éve született Szegeden, ő a kaliforniai szőlőtermesztés nagy előrelendítője volt. Juhász Gyulára is megjelenik a tárlaton, ő a szegedi kiskocsmák, borkimérők nagy ismerője volt, ami írásaiban is megjelenik” – tájékoztatott a néprajzkutató. Mód Lászlótól megtudtuk, egykor olyan címkék is voltak, melyeken csak a borvidék neve szerepelt, vagy a település. „Az úri polgári, esetleg nemesi származásúak címerei is feltűnnek egyes címkéken. Vannak olyanok, melyeken már az évjárat és a fajta is megjelent, képként pedig például egy-egy városrészlet. Ezek a címkék azonban korántsem annyira differenciáltak, mint manapság” – mondott példákat a tárlat összeállítója. A néprajkutatók számára nagy értéket képviselnek ezek a címkék, hiszen számos pincészetről, szőlőbirtokról csak ezek maradtak fenn. Az Alföldön, így Szeged határában is a boros kamrák voltak a jellemzők, ezt is megtekinthetik a Bor tér látogatói, akárcsak egy egy ivót, ami a szegedi kiskocsmák világát eleveníti fel. Simon András néprajzkutató elmondta a 19-20. század fordulójáról válogatták ki a tárgyakat, melyek legnagyobb része Szanka József magángyűjtő tulajdonát képezik. Mint megtudtuk, ezekben a kiskocsmákban egytálételt is kínáltak, például halpaprikást vagy halászlevet.

Részletes program:

Szeptember 19. szerda 17.30 Szüreti felvonulás a Reök előtti térről ÁRKÁD Szeged színpad 18.30 Megnyitó 19.00 Szüreti össztánc 21.00 Buligánok akusztik 23.00 Mátó Mátyás tárogatón játszik Gasztro Térkép színpad 16.00 Peter and Pan 19.00 „Ezerarcú harmonika” – Orosz Zoltán koncertje 22.00 Kurina Kornél Jazz Quartet Szeptember 20. csütörtökÁRKÁD Szeged színpad 15.00 Saalfeldi Regionális Egyesület 17.00 Berecz András mesél 20.00 Blast Rock Musical Band 22.30 Doc Piano Band Gasztro Térkép színpad 16.30 Pató Pál Project 21.00 Salsa Juanita Szeptember 21. péntekÁRKÁD Szeged színpad 16.30 Derülátók Quartet 18.30 Forgács Gábor 21.30 Stand up koncert Gaszto Térkép színpad 19.30 Natalia Gorbunova hárfaművész előadása 20.30 Bihari Gellért humorista 23.00 Blahó Attila jazz Quartet Szeptember 22. szombatÁRKÁD Szeged színpad 10.00 Az Autómentes Nap programjai 19.00 Szüreti táncház a Korinda Zenekarral 21.00 Szüreti buli a Pumpkins zenekarral Gasztro Térkép színpad 17.00 A Magyar Gasztro Térkép Klaszter díjátadója 22.00 Storyville Jazz Band 23.00 Kovács Kati fellépése Szeptember 23. vasárnapÁRKÁD Szeged színpad 13.00 Hagyományőrző csoportok műsora 16.00 Sun City Singers Vokál Együttes 20.30 Vivat Bacchus Énekegyüttes Gasztro Térkép színpad 13.00 Hagyományőrző csoportok műsora 19.00 Jack DanimalZ koncert 20.00 Janicsák Veca fellépése 21.30 Dollár Boys A Bor térről további információkat ITT találhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.