Egyetem

Nincsenek megfelelő tájékoztatók a felsőoktatásból kiszoruló fiataloknak

Nincsenek megfelelő tájékoztatók a felsőoktatásból kiszoruló fiataloknak

2012. szeptember 2., vasárnap
Nincsenek megfelelő tájékoztatók a felsőoktatásból kiszoruló fiataloknak

Az alapvető jogok biztosa szerint az érettségire készülő, de a megváltozott keretszámok miatt a felsőoktatásból kiszoruló fiatalok számára nem voltak, és ma sincsenek a továbbtanulással vagy a foglalkozásválasztással kapcsolatos olyan pályaorientációs lehetőségek, világos, könnyen hozzáférhető tájékoztatók, amelyek alapján felelős döntést hozhatnának.

Szabó Máté

szerint ennek hátterében az illetékes szervek mulasztása áll, a bizonytalan helyzet pedig a jogbiztonság sérelmének állandó és közvetlen veszélyét idézte elő, és sérülhet a pályakezdő fiatalok joga a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához is - írta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Emlékeztettek: a felsőoktatási keretszámok, a felsőoktatási finanszírozási rendszer megváltozása következtében - az előzetes adatok alapján - a tavalyinál 30 ezerrel kevesebben adták be jelentkezésüket valamely felsőoktatási intézménybe. Az ombudsman ezzel összefüggésben azt vizsgálta, az illetékes szaktárcák együttműködtek-e annak érdekében, hogy kellő tájékoztatással elősegítsék a változások miatt a felsőoktatásból kiszoruló és esetlegesen munkát vállalni kényszerülő, szakképzetlen, gyakorlati tapasztalatokkal nem rendelkező fiatalok elhelyezkedését. Szabó Máté a megkereséseire kapott válaszokból azt állapította meg, hogy nem voltak konkrét szakmai egyeztetések arról, hogyan lehet egyéb képzésekbe bevonni a felsőoktatásból kiszoruló fiatalokat, illetve milyen eszközökkel lehetne segíteni elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon. A szak- és felnőttképzések rendszerének áttekintése során pedig arra a megállapításra jutott az ombudsman, hogy jelenleg nincs olyan hivatalos, központi fórum, ahol a középiskolás vagy már érettségizett fiatalok egyszerű, érthető formában tájékozódhatnának a lehetőségekről - olvasható a közleményben. Az alapvető jogok biztosa összességében azt állapította meg, hogy nem készültek előzetes számítások a felsőoktatásból esetlegesen kiszorulók létszámáról. "Az érintett szaktárcák és az arra hatáskörrel rendelkező szervek sem a felvételi keretszámok közzétételekor, sem az azóta eltelt időben nem tették meg a szükséges intézkedéseket, hogy megfelelő tájékoztatással segítsék a felsőoktatásból kiszoruló fiatalok pályamódosítással, továbbtanulással kapcsolatos felelős döntéseit" - közölte a hivatal, hozzátéve: Szabó Máté felkérte a nemzetgazdasági minisztert és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatóját, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a pályakezdő fiatalok foglalkoztatására és a pályaválasztáshoz szükséges információk elérésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.