Kultúra

A húszezredik Munkácsy-látogatót köszöntötték + FOTÓK, VIDEÓ

A húszezredik Munkácsy-látogatót köszöntötték + FOTÓK, VIDEÓ

2012. szeptember 6., csütörtök
A húszezredik Munkácsy-látogatót köszöntötték + FOTÓK, VIDEÓ

A Móra Ferenc Múzeum nagyszabású Munkácsy-kiállításának húszezredik látogatóját, egy tizenegyedik osztályos diákot köszöntötte csütörtök délután Rákay Philip, a Munkácsy Alapítvány elnöke és Fogas Ottó múzeumigazgató.

Rákay Philip

elmondta:

Munkácsy

életműve kiváló példája annak, hogyan vihet egy művészt Magyarországról elindulva tehetsége, szorgalma, kitartása, hazája iránt tanúsított szeretete az európai, illetve világhírnévig. Ma talán azt mondanánk, a festő saját korának világsztárjává vált. Az alapítvány elnöke hangsúlyozta, az a tény, hogy a húszezredik látogató egy gimnazista diák, jól mutatja azt, hogy nem csak az idősebb generációé a magyar kultúra. Az akadémista, vagy akár a 19. századi festészetet korra, nemre való tekintet nélkül lehet szeretni és értékelni, ez nem valamiféle idejét múlt dolog.

Imre Dóra

, a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium 11. évfolyamos tanulója egy osztálykirándulás keretében látogatott el a szegedi Kultúrpalotába. Mint elmondta, művészetszerető ember, a rajz és a zene is közel állnak szívéhez. Hozzátette: szereti Munkácsyt, az ő tudatában hosszú ideig Munkácsy volt a leginkább említésre méltó magyar festő. Képeit azért kedveli különösen, mert kifejezőek, nem elvontak. A tárlaton a Golgota című festmény és a Honfoglalás vázlata tetszett leginkább Dórának. "Meglepődtem, mikor én kaptam az ajándékcsomagot, nem készültem rá, az osztályunk nem is gondolta, hogy ilyen eseménybe fogunk belecsöppenni" - így a diáklány. A csomagba egyébként sok más mellett egy Havasi-CD,

Karácsonyi Zsolt

Ecce homo című Munkácsy-monográfiája, a Munkácsy Alapítvány által kiadott album, valamint

Giorgio Vasari

Angyali üdvözletéről szóló könyv került. A Kultúrpalotában látható Munkácsy-kiállítást komoly siker övezi. A már hétfőnként is nyitva tartó tárlatot több ezren tekintették meg az elmúlt két hónapban, a hosszabbított nyitva tartás és az ingyenes tárlatvezetések pedig nagy tömegeket vonzanak. A különleges kiállításon többek között bemutatják az Ásító inast és a Golgotát, valamint két olyan frissen megszerzett festményt is, amelyeket a közönség most láthat először nagyszabású Munkácsy-tárlaton. A több negyven képet felvonultató kiállítás október 14-ig látható a Móra Ferenc Múzeumban. http://www.youtube.com/watch?v=Re2HaeKa7dw

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.