Egyetem

Kutatókkal helyszíneltünk Szegeden + FOTÓK

Kutatókkal helyszíneltünk Szegeden + FOTÓK

2012. szeptember 29., szombat
Kutatókkal helyszíneltünk Szegeden + FOTÓK

Szemfüles diákok vérnyomokat találtak az Orvosi Biológiai Intézetben. Gyanús, hogy ebből DNS-vizsgálat lesz... A szegedi Kutatók Éjszakáján jártunk.

Sok fiatal szereti és nézi a Helyszínelők sorozatot, így éppen megfelel a Kutatók Éjszakájára, hogy rajta keresztül közelebb vigyék az érdeklődőkhöz a tudományt. „Jó alkalom ez arra, hogy megmutassuk azokat a fogásokat, amik nálunk tulajdonképpen rutin labortechnikának számítanak” – magyarázza

Prazsák István

, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet kutató biológusa, miközben munkatársával,

Tombácz Dóra

adjunktussal egy-egy játékpisztolyt tesznek az asztalra – teljes az összehatás. Egyben lerántják a leplet arról, hogy nem is olyan bonyolultak ezek a dolgok, mint amilyennek a filmben tűnnek, vagy éppen cáfolják a mozivilágot. A kutatótól megtudjuk, valóságalapja mindenképpen van a filmnek, inkább az van benne kiszínezve, hogy minden túl egyértelmű – a valóságban valószínűleg a nyomozók sokkal óvatosabban és lassabban tudnak dolgozni.

DNS-ujjlenyomat

A helyszínelésre bejelentkezett diákoknak bűntényeket kellett feltárniuk, néhány olyan technikát mutattak be, ami a filmben és a valóságban is hasonlóan zajlik. Vérnyomokat találtak, meg kellett állapítani, hogy a gyanúsítottak közül ki lehetett az, aki valóban ott volt a tett színhelyén. Vérből viszonylag jó hatásfokkal lehet DNS-t kivonni – ma már rutineljárás az ilyen DNS-ujjlenyomatvétel, ezzel nagy valószínűséggel megmondható, ki járt ott. A helyszínelő diákok azt is kipróbálhatták, vajon a hajszáluk egyezik-e az áldozatéval, vagy valamelyik gyanúsítottéval. A szegedi CSI-re több mint ötven, tizenegyedikes, illetve tizenkettedikes diák jelentkezett.

Kalandtúra, Sudoku, ujjlenyomat

Érdekes és sokszínű programokat kínált a kutatók éjjele szerte a városban. A Füvészkertben éjszakai kalandtúra, a Csillagvizsgálóban csillagparti várta a tudományos ismeretekre szomjas látogatókat. A Bolyai-épületben sok más mellett a Sudoku rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot Makay Géza egyetemi docens, majd vetélkedőre is sor került. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar épületében ifjú kutató kémikusokat avattak, hat egyszerű, de látványos kísérletet végeztettek el az oda látogatókkal a szappanoldat kémhatásának megállapításától az ezüsttükörpróbáig. Az Embertani Tanszéken testalkatvizsgálatot végeztek, és ujjlenyomat-vételben is lehetett része az érdeklődőknek.

Kíváncsiság

A kíváncsiság megvan. Az idén immár hetedik alkalommal megrendezett Kutatók Éjszakájának einsteini mottója telitalálat: „Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi.” Idén országosan közel hatvan helyszín csatlakozott a különös éjszakához, mely a Múzeumok Éjszakájához, vagy a Könyvtári Éjszakához hasonlóan egyre kedveltebb eseménynek tűnik, az érdeklődő közönség kora estétől egészen hajnalig válogathat a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.